Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Zemnieki daļēji apmierināti; turpina prasīt Rozes demisiju

Valdības otrdien pieņemtais lēmums daļēji apmierina zemnieku izvirzītās ekonomiskās prasības, taču jautājums par zemkopības ministra Mārtiņa Rozes (ZZS) demisiju joprojām ir aktuāls, Dienu informēja Zemnieku saeimas direktore Rita Sīle. Līdz ar to tie lauksaimnieki, kas arī šo jautājumu uzskata par būtisku, tiek aicināti doties pie Zemkopības ministrijas (ZM) ēkas, savus traktorus gan atstājot Rīgas pievārtē.

Reģionu un rajonu koordinatoru sanāksmē, kas notika pēc valdības sēdes, zemnieki vienbalsīgi piekrituši, ka ekonomiskās prasības ir izpildītas ar vienu izņēmumu, proti, pagaidām nav pārliecības, ka zemniekiem, kas vērsīsies bankās ar lūgumu atlikt pamatsummas maksājumus, netiks pasliktināti kredītnosacījumi. Tā bijusi viena no prasībām, kas pēdējā brīdī, izskatot jautājumu valdībā, izņemta ārā.

Zemnieki uzskata, ka par šo jautājumu jāvienojas turpmākajā darbā, lai tas tiešām tiek izpildīts. Pēc mēneša paredzēts vērtēt rezultātus, un lauksaimnieki cer, ka atbalstītie pasākumi tad jau būs ieviesti.

Savukārt M.Rozes demisijas jautājums joprojām ir būtisks, jo ministra darbības vai tās trūkuma dēļ nozare nonākusi tādā situācijā, kādā ir, teica R.Sīle. Lauksaimnieku sapulcē gan šo priekšlikumu nav atbalstījuši LOSP pārstāvji.

Patlaban zemnieki mēģina noorganizēt, lai pie ZM ēkas, kur jau kopš agra rīta pulcējas Limbažu lauksaimnieki, ierodas ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kā arī M.Roze.

Lauksaimnieki tiek aicināti, ja tas ir iespējams, nedoties uz pilsētas centru ar smago transportu, atrodot tam drošu vietu, bet gan ar vieglajām automašīnām. Zemnieki nevēloties apgrūtināt Rīgas iedzīvotājus. R.Sīle pagaidām nevarēja pateikt, cik liela atsaucība varētu būt šādai idejai.

Zemkopības ministrija (ZM) Dienu informēja, ka saskaņā ar valdības lēmumu zemniekiem paredzēts novirzīt 27 miljonus latu, bet vēl 22 miljoni latu no tiešmaksājumu naudas tiks izmaksāti ātrāk, nekā bija plānots iepriekš.

Pēc ministrijas sniegtās informācijas, no 27 miljoniem latu desmit miljoni tiks paredzēti ciltsdarbiem un atbalsts tiks sniegts, neatkarīgi no govju skaita ganāmpulkos, bet vēl 17 miljoni tiks ieguldīti Lauku atbalsta fonda pamatkapitālā. Šos līdzekļus paredzēts izmantot kredītgarantijām, kā arī, lai zemniekiem atvieglotu kredītmaksājumus.

Savukārt tiešmaksājumus paredzēts izmaksāt jau šā gada pirmajā ceturksnī, nevis līdz 30.jūnijam, kā bija paredzēts iepriekš.

Septiņus miljonus latu paredzēts iegūt no privatizācijas fonda, 15 miljonus - no Latvijas Valsts mežiem.

Valdība šo jautājumu izskatīja no plkst.12. Pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) un satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC) iebilda, vai šāds atbalsts nav tikai ugunsgrēka dzēšana, kam ilgtermiņā nebūs nekādu rezultātu. Tomēr premjers Ivars Godmanis  (LPP/LC) atzina, ka šo var uzskatīt par problēmu paslaucīšanu zem paklāja, taču neesot citas izvēles.

Zemnieku saeimas pārstāvis Uldis Krievārs pēc valdības sēdes teica, ka zemnieki ir līdz šim "pārāk daudz Santaklausus redzējuši", tāpēc viņiem nav pārliecības, kur miljoni aizies. Viņi to vēloties redzēt rakstiskā formā.

Savukārt LOSP pārstāve Ārija Jerumane pauda viedokli, ka tagad paredzama nopietna šķēpu laušana, kam nauda tiks tērēta. Daļa zemnieku uzskata, ka ir jāņem vērā saimniecību izmērs un ka nevajag līdzekļus piešķirt mazajām saimniecībām, savukārt citi uzskata, ka atbalstu nevajag noteikt atkarībā no slaucamo govju skaita.

Premjers I.Godmanis sēdi sāka, paužot neapmierinātību ar zemnieku pirmdienas izteikumiem, ka valdība nav pieņēmusi nekādus lēmumus.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI UN SKATIES VĒL

Zemnieki ar zārku sasniedz valdības ēku

FOTO: Zemnieki pie Rozes logiem

VIDEO: Zemnieki Rīgā

UZZINI VAIRĀK

Kādus pasākumus valdība atbalstīja?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas