Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Apturēto atkritumu reformu mēģinās pieņemt vēlreiz

Pēc vairāku nedēļu vilcināšanās reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra pienākumu izpildītājs finanšu ministrs Oskars Spurdziņš (TP) otrdien apturēja ar aizdomu ēnu klāto Rīgas atkritumu reformu. Tomēr, kā noskaidroja Diena, galvaspilsētas dome reformu mēģinās īstenot vēlreiz.

To, ka atkritumu reforma ir prettiesiska, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) norādīja jau iepriekš. Tas konstatēts vēlreiz šopirmdien RAPLM, Vides ministrijas un Rīgas domes vides departamenta speciālistu sanāksmē. RAPLM fiksējusi vairākus punktus, kas ir pretrunā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu un citiem likumiem. Daži no tiem — neskaidra kārtība maksas noteikšanai par sadzīves atkritumu savākšanu un atkritumu šķirošanas neveicināšana, Getliņu poligona ātrāka aizpildīšanās.

Ar secinājumiem otrdien iepazīstināts arī O.Spurdziņš. Pēc speciālistu uzklausīšanas viņš parakstījis rīkojumu, ar kuru aptur Rīgas domes šā gada 3.jūlijā pieņemto saistošo noteikumu par atkritumu apsaimniekošanu darbību. O.Spurdziņa padomnieks Modris Sprudzāns gan norāda, ka tas bijis ministra "paša lēmums, viņš ir ļoti neatkarīgs savos lēmumos". Galvenais O.?Spurdziņa arguments, kāpēc viņš izšķīries par apturēšanu, bijis, ka "šie noteikumi ir prettiesiski".

"Tas liecina, ka sabiedrības spiediena rezultātā var panākt labus lēmumus," vērtē bijušais ministrs Aigars Štokenbergs. Viņš savulaik norādīja, ka no Tautas partijas izslēgts un amatu zaudējis tieši šīs reformas dēļ, jo grasījās to apturēt.

Diena jau rakstīja, ka jaunie Rīgas atkritumu apsaimniekošanas noteikumi rada labvēlīgu vidi atkritumu pārstrādes biznesa shēmai, ko, iespējams, Rīgā plāno īstenot TP dibinātāja Andra Šķēles ģimenei pastarpināti piederošā firma Ekodoktrīna. Saskaņā ar līgumu, kuru Ekodoktrīna noslēgusi ar pilsētas atkritumu apsaimniekotāju Getliņi EKO, tā iegūs ekskluzīvas tiesības rīkoties ar visiem Getliņos ievestajiem atkritumiem. Ekodoktrīnai jau ir skaidra vīzija, kā no tiem iegūt elektroenerģiju un pēc tam, to pārdodot, vairāku miljonu latu peļņu.

Komentēt reformas apturēšanu Rīgas domes amatpersonas patlaban atsakās, sakot, ka gaida oficiālu dokumentu saņemšanu no RAPLM. Skaidrs gan viens — izstrādātā atkritumu reforma nekur nepazudīs un to mēģinās īstenot vēlreiz.

Par atkritumu apsaimniekošanas reformu atbildīgais Rīgas vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP) uzdošot vides departamentam divu nedēļu laikā izstrādāt plānu tālākai rīcībai. Vides departamenta atkritumu saimniecības nodaļas vadītāja Nadežda Vanaga Dienai teica, ka jauna reforma gatavota netiks, bet apturētajiem saistošajiem noteikumiem tiks veikti nelieli labojumi. Arī Vides komitejas priekšsēdētājs Dainis Īvāns (LSDSP), kurš uzskata, ka noteikumu apturēšana "nekāda traģēdija jau nav, vienkārši reforma būs lēnāka", apstiprina — "tā būs tā pati, tikai mainīta, balstoties uz RAPLM pretenzijām".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas