Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Gardāko Jūrmalas īpašumu privatizācija piebremzēta

Par spīti Jūrmalas domes (JD) vadības vēlmei jau ceturtdien starp 130 citiem jautājumiem pieņemt arī lēmumus par pašvaldības uzņēmumu Jūrmalas siltums, Jūrmalas namsaimnieks un sociālās rehabilitācijas centra Saulstari nodošanu privatizācijai, tas nav izdevies. Šos plānus izjauca seši opozīcijā esošie deputāti, kuri pameta sēdi. Nākamā, kurā paredzēts skatīt šos pašus jautājumus, nozīmēta pēc divām nedēļām, 8.novembrī. Dienā, kad Saeima otrajā, galīgajā lasījumā vētīs valsts budžetu. Opozīcija pieļauj, ka šis datums izvēlēts, lai virzīttu no JD sēdes sabiedrības uzmanību.
Atsevišķu JD objektu privatizāciju vērtē kā sasteigtu un pretrunīgu

Liek balsot divreiz


Uz domes sēdi no desmit jautājumiem par pašvaldības uzņēmumu, tai skaitā Jūrmalas gaisma, Jūrmalas ūdens, Dzintaru koncertzāle, Jūrmalas ātrā palīdzība, nodošanu privatizācijai pozitīvi lēmumprojekti bija sagatavoti vien par Jūrmalas siltumu, Jūrmalas namsaimnieku un sociālo māju Saulstari. Ja tie tiktu atbalstīti jau šo ceturtdien, paietu vēl aptuveni gads līdz privatizācijas noteikumu izstrādei, kam sekotu pats privatizācijas process.

Par to, ka šajā gadījumā ne viss ir tīrs, liecina vairāki apstākļi. Pirmkārt, JD iekļauj jautājumus, katrs no kuriem ir ilgas diskusijas vērts, darba kārtībā starp 130 citiem punktiem. Otrkārt, kā pirmo paredz apspriest iebraukšanas maksas pacelšanu, kas, pēc izskanējušām prognozēm, piesaistīs lielu žurnālistu uzmanību, taču tā kā diskusija ievilksies un iecerēti vairāki pārtraukumi, diez vai kāds no viņiem paliks. Treškārt, Dienas rīcībā ir nonākušas JD privatizācijas komisijas 16. un 17.oktobra darba kārtības, kur parādās, ka trešdienā (17.10.2007.) atkārtoti skatīti vēl iepriekšējā dienā neatbalstītie jautājumi.

"Pirmajā dienā, tā kā bija priekšlikums, ka privatizācijai vajadzētu atdot nevis 49%, bet visus 100%, par katru jautājumu balsojām divas reizes. Jūrmalas namsaimnieka gadījumā netika atbalstīts ne viens, ne otrs variants, kas nozīmē, ka netika atbalstīta arī uzņēmums privatizācija kopumā," Dienai stāsta viens no privatizācijas komisijas locekļiem Jānis Slapiņš. Pāris stundu pēc sēdes viņam no JD paziņots, ka nākamajā dienā tā atkal tiek sasaukta, lai izskatītu tos pašus jautājumus. "Aizgāju. Visi komisijas telpā nerunīgi. Pēdējais ienāca Munkevics (Jūrmalas mērs - red.) un apsēdās galda galā. Kad sākās balsošana un es iebildu, ka vakar par šiem jautājumiem jau esam balsojuši, kāds no kolēģiem atbildēja: "Jums rādījās." Tā arī visi, kas pirmajā dienā atturējušies, nobalsojuši par," atceras J.Slapiņš.

R.Munkevics (Jūrmala - mūsu mājas) Dienai skaidro, ka "pirmajā dienā viņi balsoja par dažādiem privatizācijas variantiem - nodot privatizācijai visu vai tikai 45% no īpašuma, taču nepieņēma lēmumu atbalstīt privatizāciju vai ne, tāpēc arī vajadzēja sanākt otrajā dienā".

Ne mazums dīvainību


Dīvaini gan, ka šāds balsojums bija nepieciešams tikai četrām no kapitālsabiedrībām, nevis visām gandrīz 20, par ko tika lemts 16.oktobrī. Proti, par Kauguru veselības centru, Jūrmalas siltumu, Bulduru slimnīcu un Jūrmalas namsaimnieku, kura valdes priekšsēdētājs līdz 2006.gada februārim bija R.Munkevics (bijusī Jūrmalas domes priekšsēdētājs Inese Aizstrauta viņu no šī amata atbrīvoja).

Ne mazāk dīvains ir arī fakts, ko Diena atklāja Iepirkumu uzraudzības biroja interneta mājaslapā. Vēl 10.oktobrī JD ir izsludinājusi iepirkuma procedūru uz kapitālu un kosmētisku remontu sociālajā aprūpes centrā Saulstari. Lai gan deputātiem, pēc I.Aizstrautas teiktā, nav bijušas diskusijas par šīs ēkas privatizācijas noteikumiem, deputāts Jānis Kuzins (Dzimtene) vēl trešdien Dienai apgalvoja, ka "sociālās mājas ieguvējiem būs jāuzbūvē jauns pansionāts", kam zemi ierādīs pašvaldība.

Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka par šiem gadījumiem ir sācis interesēties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas