Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izglābts bēniņos iemaldījies vistu vanags

Rīgas Namu pārvaldnieks sadarbībā ar Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu izglābj Purvciema deviņstāvu mājas bēniņos nonākušu vistu vanagu.

Atsaucoties uz Rīgas Namu pārvaldnieka aicinājumu, 3. janvārī Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza speciālistu vadībā notverts Purvciema deviņstāvu mājas bēniņos iemaldījies putns. Pēc pārvaldnieka sniegtās informācijas, bēniņu viesis identificēts kā ērglis, taču, ierodoties palīdzēt putnam atgriezties ierastajā lidošanas telpā, konstatēts, ka tas ir vistu vanags, turklāt – gredzenots.

Vistu vanags ir Latvijā plaši sastopama dienas plēsīgo putnu suga, kas diezgan bieži pamanāma arī pilsētu vidē. Tas ligzdo parkos vai arī industriālajās teritorijās augstu kokos, un mielojas ar dažādiem pilsētā sastopamiem putniem – mājas baložiem, vārnām u.c. Par šī plēsīgā putna darbības rezultātiem dažviet parkos liecina medījumu spalvu kaudzītes uz zemes. Acīmredzot arī šajā gadījumā putns, ķerot baložus, bija iekļuvis daudzstāvu mājas bēniņos, taču nav spējis atrast izeju no tiem. Plēsīgajiem putniem atgadās līdzīgas nelāgas situācijas, taču kamēr šeit patvērumu atrod vietējā baložu populācija, tikmēr plēšputnam bads nav jācieš. Pirms vairāk nekā piecpadsmit gadiem Rīgas Zooloģiskā dārza speciālisti devās glābt ūpi, kurš savā aizrautībā bija nonācis līdzīgā situācijā. Arī toreiz putnam nekas nekaitēja un jau itin drīz pēc noķeršanas putns nonāca savā ierastajā vidē Imantas mežos.

Sazinoties ar ornitologu Imantu Jakovļevu, kas gredzenoja šo putnu, noskaidrots, ka vistu vanaga tēviņš gredzenots 2022. gada 20. maijā Rīgā, Pļavnieku mežā. Putns tika nogādāts Rīgas Zooloģiskajā dārzā, kur apskatīts, atzīts turpmākajām gaitām par labu esam un izlaists pie Ķīšezera.

Pēc Latvijas Gredzenošanas centra datiem, katru gadu Latvijā vidēji tiek gredzenoti 30 tūkstoši putnu un saņemti ap 500 ziņojumu par atrastiem gredzenotiem putniem. Putnu gredzenošana palīdz pētīt dažādus putnu ekoloģijas un uzvedības jautājumus, iegūt informāciju par galvenajiem putnu migrēšanas ceļiem un ziemošanas vietām. Pašlaik Latvijas Gredzenošanas centra viens no galvenajiem izpētes punktiem ir sekošana izmaiņām putnu populācijās. Reģistrējot datus un zinot izmaiņas, kas brīdina par iespējamo sugas skaita kritumu, ir iespējams veikt efektīvus sugas aizsardzības pasākumus.

Ja pamani kādu savvaļas iemītnieku situācijā, no kuras ar paša spēkiem tas izkļūt nevar, aicinām sazināties ar vietējo pašvaldību. Gadījumos, ja dzīvnieks ir nonācis dzīvībai bīstamā situācijā, Dabas aizsardzības pārvalde iesaka zvanīt uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numuru 112.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas