Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Lužkovs Rīgā pauž pārliecību, ka krievu valoda Latvijā būs otra valsts valoda

Maskavas mērs Jurijs Lužkovs trešdien vizītes laikā Rīgā pauda pārliecību, ka pienāks laiks, kad krievu valoda Latvijā kļūs par otru valsts valodu, raksta krievu ziņu aģentūra INTERFAX, kuru citē BNS.

"Es domāju, ka beigsies nesaprātīgo nacionālo prioritāšu laiks un viss atkal būs normas robežās. Lietas jāvirza tā, lai Latvija kļūtu par divvalodīgu valsti," sacīja Lužkovs, Maskavas namā tiekoties ar Krievijas tautiešiem.

Krievijas galvaspilsētas mērs pauda pārliecību, ka latvieši no šādiem lēmumiem būs ieguvēji gan lietišķā, gan kultūras, gan sabiedriskā plānā.

"Pagaidām tā nav. Domāju, ka situācija līdz tam aizies," uzsvēra Lužkovs.

Lužkovs: pārtikas iepirkumus no Latvijas varam palielināt vairākas reizes

Kaut arī Maskavā pārtikas pietiek, tās piegāžu apjomus no Latvijas iespējams palielināt nevis par tik un tik procentiem, bet vairākas reizes, uzskata J.Lužkovs, kurš to pauda pēc tikšanās ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu.

«Maskavā pārtikas tirgus ir pietiekams, katru dienu maskavieši patērē 32 –34 tūkstošus tonnu pārtikas, bet tajā jānotiek diversifikācijai – nevar orientēties uz vieniem un tiem pašiem piegādātājiem. Tad uzreiz ir monopols. Sadarbojoties ar daudziem piegādātājiem, izdodas noturēt normālas cenas,» teica J.Lužkovs. Maskavas valdībā ar pārtikas jautājumiem nodarbojas divi departamenti – viens regulē iepirkumus vairumā, otrs sadarbojas ar mazumtirdzniecības tīkliem. J.Lužkovs arī norādīja, ka maskavieši pie Latvijas pārtikas esot pieraduši un uzskata to par kvalitatīvu. Taču Maskavas mērs tieši neatbildēja, vai pārtikas piegāžu palielināšanās no Latvijas varētu būt saistīta ar Rīgas markas projektu.

Maskavā plānots atklāt Rīgas pārstāvniecību. J.Lužkovs slavēja Maskavas nama darbību Rīgā un norādīja, ka arī Maskavā jābūt Rīgas pārstāvniecībai, lai darījumu, tūrisma un municipālās attiecības notiktu on-line režīmā. Abām pilsētām esot kopīgas problēmas, piemēram, «cīņa ar sniegu» ziemā.

J.Lužkovs Rīgā ieradās ar aptuveni pusstundas nokavēšanos lidmašīnas kavēšanās dēļ. Viņš tikās ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu un citām domes amatpersonām. Maskavas valdības ministrs Leonīds Bočins un Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko parakstīja protokolu par sadarbību vides jomā. J.Lužkovs arī parakstījās Melgalvju nama viesu grāmatā.

Preses konference pēc tikšanās notika latviešu un krievu valodā, turklāt Rīgas mērs Nils Ušakovs uzsvērti runāja latviski, piemēram, uz LNT žurnālista Ulda Āboliņa krievu valodā uzdoto jautājumu atbildot latviski. J.Lužkovam tika nodrošināts tulkojums.

J.Lužkovs Latvijā ieradies, lai Jelgavā atklātu automontāžas uzņēmumu AMO Plant, kurā plānots ražot autobusus un traktorus. Maskavas pašvaldībai pieder 92,6% šī uzņēmuma akciju un rūpnīcas izveidošanā ieguldīti 30 miljoni eiro. J.Lužkovs izteicās, ka sagaida no Latvijas valdības aktīvāku dalību pasūtījumu veikšanā, lai rūpnīca strādātu ar pilnu jaudu. Plānots, ka tā ar autobusiem varētu apgādāt Baltijas valstis, Krieviju un citas valstis. Traktorus plānots eksportēt pat uz Āfrikas valstīm.

Maskavas mērs pēcpusdienā tiksies arī ar Jelgavas galvu Andri Rāviņu (ZZS). J.Lužkovs atzina, ka līdz šim nekādu kontaktu ar Jelgavas pašvaldību neesot.

(papildināta ar pirmajām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKLIS

Kārlis Daukšts, politologs, Krievijas lietu pētnieks:

«Tā, protams, ir politiska vizīte, īpaši tāpēc, ka Lužkovs allaž centies sevi parādīt arī kā Krievijas ārpolitisko lietu risinātāju. Atceramies kaut vai to, kā viņš devās uz Krimu un paziņoja, ka sadarbība ar Ukrainu būs iespējama tikai tad, ja Sevastopoli pievienos Krievijai un tiks likvidēts Krimas autonomijas statuss.

Lužkovs ir viens no tiem, kurš postpadomju valstīs ļoti spēcīgi virza Krievijas ekonomiskās un politiskās intereses un šī vizīte Latvijā ir ciešā saistībā ar šiem nodomiem.

J.Lužkova brauciens ir vairāk vērsts uz Krievijas ekonomiskajām iespējām un sadarbību ar Saskaņas centru. Viņam, protams, jautās par Džohara Dudajeva gatves pārdēvēšanu Rīgā un citas lietas, taču ne par to ir runa.

Lužkovs vēlas izzondēt iespējamo koalīciju pēc vēlēšanām, un šeit veidojas laba sadarbība – Saskaņas centrs un ZZS, Rīga, Ventspils, Jelgava kā iespējamais mašīnbūves centrs... Krievijai ekonomiski tas būtu izdevīgi.»

Avots: Zemgales Ziņas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas