Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris
Rīgas domes opozīcija pieprasa atbrīvot RS valdi

RD izskatīs opozīcijas deputātu prasību atbrīvot Rīgas satiksmes valdi

Rīgas dome šodien skatīs Vienotība frakcijas iesniegto lēmuma prasību atbrīvot pašvaldības Rīgas satiksme valdi, un Konkurences padomes naudas sodu piedzīt no uzņēmuma valdes un kapitāldaļu turētāja Nila Ušakova (Saskaņa).

Opozīcijas deputāti lēmumprojektā aicina izvērtēt Rīgas satiksme valdes locekļu atbilstību amatam saistībā ar Konkurences padomes lēmumu par pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu. Lēmuma projektā aicināts Konkurences padomes uzlikto sodu piedzīt no Ušakova (Saskaņa) personiskajiem līdzekļiem.

Pieteikumu izskatīt šo jautājumu Rīgas domes sēdē kopīgi parakstījuši partijas Vienotība Rīgas domes deputātu frakcijas priekšsēdētāja Ēlerte un Nacionālās apvienības Rīgas domes deputātu frakcijas priekšsēdētājs Dainis Locis.

"Pēc opozīcijas deputātu domām, par uzņēmuma valdes nespēju kompetenti un kvalificēti vadīt uzņēmumu liecina arī fakts, ka, neskatoties uz regulāro Rīgas pilsētas budžeta dotāciju, kas sasniedz gandrīz divas trešdaļas no uzņēmuma ieņēmumiem, Rīgas satiksmei jau par tradīciju kļuvis finanšu gadu pabeigt ar zaudējumiem," teikts Vienotības paziņojumā.

Rīgas satiksmes ieņēmumi 2016.gadā bija 154 miljoni eiro. Tajos ir iekļauta 91 miljona eiro dotācija no Rīgas pilsētas budžeta un 8,2 miljonu eiro dotācija no valsts budžeta, bet atlikumu veido iedzīvotāju maksājumi par sabiedrisko transportu un autostāvvietu izmantošanu. Šogad Rīgas satiksmei galvaspilsētas budžetā ir paredzēta 88,6 miljonu eiro dotācija, kura var pieaugt turpmākajos budžeta grozījumos, norāda domes opozīcijas deputāti.

Jau ziņots, ka KP pieņēma lēmumu sodīt Rīgas satiksmi un pilnsabiedrību Rīgas mikroautobusu satiksme (RMS), kas nodrošina pasažieru pārvadājumus ar mikroautobusiem atbilstoši iepirkuma līgumam par paaugstināta servisa sabiedriskā transporta pakalpojuma sniegšanu Rīgas pilsētas maršruta tīkla daļā, par konkurences ierobežošanu, vienojoties par to, ka RMS braukšanas maksa nedrīkst būt zemāka par Rīgas satiksmes tarifu.

Rīgas satiksme un RMS, īstenojot vienošanos, izslēdza savstarpēju cenu konkurenci, pasargāja sevi no konkurences spiediena un ierobežoja patērētājiem iespējas saņemt konkurētspējīgu pakalpojumu," norādīja Konkurences padomē.

KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama skaidroja, ka galvenie konstatētie pārkāpumi ir tas, ka Rīgas satiksme un RMS slēgusi papildvienošanos, kas paredz, ka RMS pienākums ir pielāgoties Rīga satiksmes tarifiem. Turklāt jau sākotnēji bija paredzēts, ka RMS jāpaaugstina pakalpojuma cena, ja to dara Rīgas satiksme. Būtiski, ka vienošanās runā tikai par cenas paaugstināšanu, pat nepieļaujot iespēju, ka tā kādreiz varētu samazināties.

"Nevienā direktīvā nav paredzēts, ka uzņēmumi drīkst vienoties par zemāko cenu. Ir iespēja tikai vienoties par maksimālo cenu, kuru nedrīkst pārkāpt," pauda Ābrama.

Rīgas satiksmei uzdots trīs mēnešu laikā izbeigt vienošanos par minimālās braukšanas maksas noteikšanas, izvairīties no šāda veida vienošanām turpmāk. Turklāt RMS uzdots noteikt cenu neatkarīgi un pamatoti.

Ābrama norādīja, ka Rīgas satiksme var tiesāties par uzlikto naudas sodu, bet ne pārējos noteikumus. Turklāt, ja Rīgas satiksme un RMS trīs mēnešu laikā vienošanos nepārtrauks, tai tiks uzlikta soda nauda par katru dienu līdz 3% apmērā no konkrētās dienas apgrozījuma.

Par konkurences kropļošanu KP piemērojusi Rīgas satiksmei naudas sodu 2 163 046,63 eiro apmērā, bet RMS - 87 948,40 eiro apmērā. Vienlaikus uzlikts tiesiskais pienākums pārtraukt aizliegtās vienošanās īstenošanu, kā arī RMS noteikt braukšanas maksu neatkarīgi, balstoties uz objektīviem aprēķiniem par viena pasažiera brauciena pašizmaksu.

Rīgas satiksme apstrīdēs tiesā KP lēmumu. Uzņēmuma valdes loceklis Emīls Jakrins pauda, ka ir pārsteigts gan par šādu lēmumu, gan maksājamās summas apmēru. Uzņēmums to vērtēs un savus argumentus sniegs tiesā. "Paļaujamies, ka mūsu argumentus tiesā uzklausīs vairāk nekā, pieņemot lēmumu, to ir darījusi KP," pauda Jakrins.

Rīgas satiksmes Administratīvo resursu pārvaldības direktore Elīna Epalte-Drulle preses konferencē norādīja, ka KP lēmums ir nepamatots, jo nav ņemti vērā speciālie normatīvie dokumenti valstī un Rīgā, kas paredz noteiktu kārtību pakalpojumu sniegšanai un cenai. Viņa uzsvēra, ka Rīgas dome 2012.gadā, piešķirot pārvadājuma tiesības Rīgas satiksmei noteica kā un par kādu cenu Rīgā notiek pārvadājumi visā maršruta tīklā. Arī pilnsabiedrībai RMS ir jāievēro visi pašvaldības noteikumi, pauda Epalte-Drulle.

Top komentāri

Rīdzinieks
R
Mēdzu priecāties par realizētajām brīvbiļetēm, ko izmanto arī mani bērni. Tagad saprotu, ka SC/GKR to izmanto, lai sevi reklamētu. Šeit arī atklājas viņu īstenība. Ušakovs ar savu Rīgas Satiksmes politiku ir Rīgu milzīgos parādos iedzinis, ko maksāt vēl vajadzēs maniem bērniem! Par viņu noteikti vairs nebalsošu.
...
.
rd nevar izskatiit saadu opoziicijas priekslikumu. tai rd iesaakumaa jaanoskaidro aiz kam tik eksotisks priekslikums. lai gan pamatojums zinaams, saprotams, nojausams. nu un tad eee, ziileejot kafijas biezumos, pat bez ziileesanas- priekslikumu noraidiis un nusakovs publiski izteiksies liidziigi kaa liidz sim. viens jautaajums- kaa zeme nes nusakovu, visu dzimtu ar atpakal ejosu datumu- Latvijas Zeme. nu nes. pat zemee seit taadi grib ierakties lai pasleeptos. skjiet ka Latvijas Zeme taada padumja. varbuut ar.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas