Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Rīgas dome ik dienas plāno tērēt 117 000 latu nenopelnītas naudas

Rīgas dome 2013. gadam ieplānojusi budžetu ar deficītu, kas paredz noēst pusi no tiem naudas līdzekļiem, kas palikuši pēc 2012. gada faktiskās darbības, piektdien raksta Dienas bizness.

Ja 2013. gada budžeta deficīts būs 34 miljonu latu apjomā, tad kopš 2009. gada Rīgas budžeta finanšu situācija būs pasliktinājusies kopumā par nepilniem 62 miljoniem latu, liecina DB aplēses, izmantojot domes publiskoto informāciju. Tas arī būs jau trešais gads pēc kārtas, kad pašvaldības budžeta izdevumi varētu būt lielāki nekā ieņēmumi.

Aptaujātie eksperti satraucas par budžeta deficīta segšanu no uzkrājumiem un min dažādus iemeslus. Pašreizējo situāciju pasliktina tas, ka Rīgas dome konfliktē ar valsti, ar kuru pašvaldībai jāsaskaņo jebkurš aizdevums. Uz iespējamu naudas notrallināšanu savukārt norāda bijušie Rīgas domes saimnieki, bet finanšu eksperti bažījas par domes darbības atkarību no gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, kas var ietekmēt domes spējas atbalstīt ilgtermiņa investīcijas Rīgā.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks pats skaidrot diskusijas izraisījušo budžeta deficīta segšanu no uzkrājumiem šobrīd atturas, norādot uz arbitra – starptautiskās reitingu aģentūras Standard & Poors viedokli, kas pērnā gada beigās Rīgas pilsētas novērtējumu ilgtermiņā izpildāmajām saistībām vietējā un ārvalstu pārvaldē paaugstinājusi par divām pakāpēm (no BB+/B uz BBB/A-2), saglabājot pozitīvu šo reitinga prognozi nākotnē. Prognozējot Rīgas budžeta attīstības scenārijus tuvākajos gados, reitinga aģentūra savā bāzes scenārijā paredzēja, ka pretēji situācijai 2013. gadā turpmākajos gados valsts kompensēs pašvaldībām potenciālos zaudējumus no pašvaldību galvenā ieņēmumu avota – iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes – samazināšanas.

Lai arī 2013.gada apstiprinātajā budžeta plānā melns uz balta ir rakstīts, ka pamatbudžeta līdzekļu atlikums gada sākumā ir 32,2 miljoni latu, tomēr pašreizējā informācija, pēc Rīgas mēra Nila Ušakova skaidrotā, liecina, ka naudas līdzekļu atlikums šā gada sākumā bijis 68,7 miljoni latu. Iepriekš plānotā 55 miljonu latu deficīta vietā pērn deficīts sasniedza 12,8 miljonus latu. Mērs iepriekš norādījis, ka pašvaldības šā gada budžeta deficīts tiks segts nevis no aizņēmumiem, bet gan tikai no pilsētas rezervēm, un beigās finansu rezerves Rīgai būs mērāmas desmitos miljonu latu.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 22.marta laikrakstā Dienas bizness.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas