Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rīgas pašvaldība šogad tērēs par 20 miljoniem eiro mazāk nekā pērn

Pēc aptuveni septiņas stundas ilgušām diskusijām, Rīgas dome šodien pieņēma pašvaldības budžetu, paredzot, ka tās izdevumi 2021.gadā būs par aptuveni 20 miljoniem mazāki nekā pagājušajā gadā tomēr tie tāpat būtiski pārsniegs ieņēmumus.

Rīgas pašvaldības šī gada budžeta ieņēmumi plānoti 916,6 miljonu eiro apmērā, bet izdevumi - 1,04 miljardu eiro apmērā. 2020.gadā pašvaldības budžeta izdevumi bija 1, 06 miljardi eiro.

Ņemot vērā, ka budžeta ieņēmumi ir par 124 miljoniem eiro mazāki, lielāko daļu izdevumu, kas pārsniedz ieņēmumus, plānots segt no naudas līdzekļiem pašvaldības kontos, kur gada beigās bijuši 119 miljoni eiro.

Atlikušos aptuveni piecus miljonus eiro, kas pašvaldībai pietrūkst, lai finansētu plānotos izdevumus, paredzēts aizņemties.

Nodokļu ieņēmumi šogad pašvaldībai plānoti 671,4 miljonu eiro apmērā, valsts budžeta transferti plānoti 200,4 miljonu eiro apmērā. Nenodokļu ieņēmumi paredzēti 13,9 miljoni eiro.

Budžeta iestāžu ieņēmumi paredzēti 22,5 miljonu eiro apmērā.

Vislielāko budžeta izdevumu daļu veido izglītība, kurai paredzēts novirzīt 404 miljonus eiro. 247,5 miljoni eiro iekļauti sadaļā ekonomiskā darbība, 112,3 miljoni paredzēti sociālajai aizsardzībai, bet 105,6 miljoni eiro - vispārējiem valdības dienestiem.

Vērtējot pašvaldības izdevumus atbilstoši ekonomiskajām kategorijām, gandrīz 860 miljoni eiro paredzēti uzturēšanas izdevumiem, bet 180,6 miljoni eiro - kapitālajiem izdevumiem.

Procentu maksājumiem Rīgas pilsētas pašvaldība plāno izlietot 38,5 miljonus eiro, subsīdijām, dotācijām un sociālajiem pabalstiem - 203,4 miljonus.

Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā Rīga plāno iemaksāt 42,5 miljonus eiro.

Iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumu pārdales dēļ no 80% uz 75%, Rīgas pašvaldības budžeta ieņēmumu samazinājums paredzēts par gandrīz 39 miljoniem eiro. Taču, ņemot vērā iemaksu samazinājumu Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, Rīgas pašvaldības budžeta ieņēmumi samazināsies tikai par 17,4 miljoniem eiro.

Kā šodien preses konferencē teica Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), šī gada pašvaldības budžeta prioritātes ir sociālā drošība, pirmsskolas izglītība un infrastruktūras objektu attīstība.

"Šis ir izglītības, sociālās jomas un infrastruktūras attīstītības budžets. Tas nozīmē pašvaldības pretimnākšanu ģimenēm ar bērniem, lai cilvēki būtu droši par savu rītdienu. Tas nozīmē arī rūpes par neaizsargātākajiem sabiedrības locekļiem šajā sarežģītajā laikā," teica Staķis.

Tas nozīmējot arī nolaistās pilsētas infrastruktūras pakāpenisku atjaunošanu un mazāk sastrēgumu ielās.

Esot arī izdevies ietaupīt līdzekļus, mainot nosacījumus iepriekš noslēgtajiem un Rīgai neizdevīgajiem līgumiem, skaidroja Staķis.

Izglītības nozarei paredzētais izdevumu apjoms 2021.gadā būs 404 miljoni eiro, palielināts līdzfinansējums privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, paplašināti atbalsta pasākumi pirmsskolas pedagogiem, no 1.janvāra par 70 eiro palielināts atalgojums auklītēm bet no 1.septembra par 40 eiro darba samaksa tiks palielināta arī pedagogiem.

Skolās plānota datortehnikas iegāde par 1,2 miljoniem eiro, lai uzlabotu skolu kapacitāti strādāt attālināto mācību režīmā, kā arī planšetdatoru iegādei un e-bērnudārza platformas nodrošināšanai, lai pirmsskolas pedagogi mūsdienīgi spētu sazināties ar audzēkņu vecākiem.

Pašvaldība plāno ietaupīt, samazinot finansējumu komandējumiem, iestāžu administratīvajiem izdevumiem, juridiskajiem pakalpojumiem, ierobežojot dienesta auto izmantošanu un atceļot deputātu privilēģijas bez maksas izmantot pašvaldības autostāvvietas, pārskatot noslēgto kredīta līgumu procentus, dotācijas kapitālsabiedrībām, kā arī daļēji samazinot finansējumu kultūras un masu pasākumiem.

2021.gadā, esošā līguma ietvaros, tiks samazināta dotācija "Rīgas mikroautobusu satiksmei" par 5,9 miljoniem eiro. 1.janvāri beidzās viens no uzņēmuma "Rīgas satiksme" līgumiem ar SIA "Rīgas karti", kas pirmajā gadā dos piecu miljonu eiro ietaupījumu.

Sociālajai nozarei paredzēti izdevumi 112,3 miljoni eiro, kas ir 10,8% no kopējiem pamatbudžeta izdevumiem. Sociālajai jomai vairāk nekā 10% no kopējiem izdevumiem piešķirti pirmo reizi kopš 2016.gada, skaidroja Staķis.

Sociālajā nozarē strādājošajiem ar 1.janvāri tiek palielināts atalgojums vidēji par 70 eiro, kas attieksies gan uz pašvaldības iestādēs strādājošajiem sociālajiem aprūpētājiem un sociālajiem darbiniekiem, gan līgumorganizācijās strādājošajiem.

Rīgas pašvaldība turpinās noteikt piemaksas pašvaldības policistiem un sociālajiem aprūpētājiem par darbu Covid-19 pandēmijas apstākļos. 

Rīgas pašvaldības konsolidētā investīciju programma 2021.gadā plānota 43,5 miljonu eiro apmērā. Atbilstoši noteiktajām prioritātēm 72,6% no investīciju programmas sastāda finansējums jaunu pirmsskolas iestāžu būvniecībai - 11,2 miljoni eiro, finansējums Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas B daļas 2. posma realizēšanai - 14,4 miljoni eiro un līdzekļi Brasas tilta pārbūvei - seši miljoni eiro.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas