Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Ušakovs vēlā vakarā sasaucis Rīgas domes ārkārtas sēdi

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs pēc partijas Vienotība Rīgas domes deputātu pieprasījuma šovakar plkst.20 sasauks Rīgas domes ārkārtas sēdi, lai tajā skatītu opozīcijas partiju priekšlikumus par Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaižu piemērošanu, taču viņš uzskata, ka opozīcijas partiju satraukums par atlaižu piešķiršanu ir atklāta ākstīšanās.

Partiju Vienotība un Demokrātiskie patrioti domnieki aicina steidzami piešķirt NĪN atlaides vairākām iedzīvotāju kategorijām jau no 2013.gada janvāra. "Lai ģimenes ar bērniem saņemtu NĪN atlaides jau no nākamā gada, saistošie noteikumi jāpieņem nekavējoties," uzsvēra deputāts Valdis Gavars (V). Domnieki bažījas, ka, vilcinoties ar nepieciešamo lēmumu pieņemšanu, rīdzinieku ģimenes paliks bez atlaidēm.

Vienlaikus opozīcijas deputāti norāda, ka Saskaņas centra radītie priekšlikumi atlaidēm ir ļoti līdzīgi tiem, ko Vienotības deputāti iesniedza jau janvārī, bet koalīcijas partijas neatbalstīja. Ušakovs savukārt kritizēja, ka Vienotības priekšlikumi nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaidēm nav izdevīgi ģimenēm ar bērniem, jo neparedz atvieglojumus audžuģimenēm, savukārt atvieglojumus 90% apmērā no NĪN varēs saņemt daudzbērnu ģimenes ar bērniem vecumā līdz 19 gadiem.

Rīgas domes speciālistu priekšlikumi paredz šos atvieglojumus saglabāt bērniem vecumā līdz 24 gadiem. "Iesniegtie Vienotības priekšlikumi lielā mērā atreferē jau domē sagatavotos grozījumus, bet gadījumos, kad tie nedublē jau izstrādātās atlaides, tie pavisam nesaprotamu iemeslu dēļ ir neizdevīgāki ģimenēm," norāda Ušakovs.

Rīgas mērs kolēģiem pārmet arī neinformētību - "[Pieprasīt sasaukt domes ārkārtas sēdi], protams, izskatās ļoti sociāli atbildīgs un apsveicams solis, taču visiem Rīgas domes deputātiem būtu jāzina, ka šogad 18.decembrī tiks skatīts Rīgas budžets 2013.gadam un visas izmaiņas nodokļos, ieskaitot NĪN, tiks izskatītas tajā pašā dienā, kopā ar budžetu. Jau 19.oktobrī sabiedrībai tika prezentēti plānotie grozījumi NĪN atlaidēs, kuras plānots ieviest Rīgā no 2013.gada. Par šo faktu būtu jābūt informētiem arī opozīcijas deputātiem," norādīja Ušakovs.

Domes priekšsēdētājs medijiem nosūtītajā paziņojuma noslēgumā veltījis domes opozīcijā esošajai Vienotībai dzēlīgu repliku: "Ir absolūti skaidrs, ka pēc sešiem mēnešiem ir vēlēšanas. Bet es tomēr gribētu aicināt kolēģus atturēties no klaji neprofesionālas rīcības. Es saprotu, ka Vienotībai ir nepārvarama vēlme parādīt, ka viņi grib aizstāvēt visus trūcīgos, bet dariet to bez atklātas ākstīšanās. Vēl gribētu atgādināt Vienotībai, ka viņiem ir visas iespējas cīnīties ar nabadzību, strādājot valdībā. Piemēram, nesamazinot GMI pabalstus."

Kā ziņots, Rīgas dome no 2013.gada 1.janvāra plāno paplašināt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaižu saņēmēju loku. Plānots, ka daudzbērnu ģimenes, audžuģimenes un aizbildņi, kuru aprūpē atrodas vecāku aizgādnību zaudējis bērns, varēs saņemt NĪN atlaidi 90%, bet ne vairāk kā 600 latu apmērā.

Nākamgad 90% atlaidi varēs saņemt arī nevalstiskās organizācijas - privātie muzeji, organizācijas ar sabiedriskā labuma statusu, kā arī atsevišķi Rīgas Latviešu biedrība. Plānots, ka kopumā atlaides saņems ap 40 000 nodokļu maksātāju un to kopsumma būs aptuveni viens miljons latu.

Lai mudinātu cilvēkus deklarēties Rīgā, nākamgad galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem NĪN likmi plānots noteikt 1% apmērā. Pārējie tāpat kā līdz šim maksās 1,5% likmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas