Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

airBaltic varētu lūgt papildu atbalstu no valsts 50 līdz 100 miljonu eiro apmērā

Latvijas nacionālā lidsabiedrība airBaltic Covid-19 pandēmijas ietekmes dēļ šogad no valsts varētu lūgt papildu finansējumu 50 līdz 100 miljonu eiro apmērā, liecina informācija kompānijas publiskotajā pagājušā gada finanšu pārskatā.

Lidsabiedrība pārskatā norādījusi, ka par to 11.februārī informēts Ministru kabinets. Atbilstoši "airBaltic" publiskotajai informācijai, valdība paudusi, ka argumenti, kas pamatoja lidsabiedrības pamatkapitālā pagājušajā gadā ieguldītos 250 miljonus eiro, joprojām ir pamatoti un attaisnotu papildu ieguldījumus 2021.gadā, ja tas būtu nepieciešams.

airBaltic pandēmijas attīstībai 2021.gadā izstrādājusi trīs scenārijus - pesimistisks, reālistisks un optimistisks, uz kuriem balstītas arī prognozes par to, vai papildu finansējums no kapitālsabiedrības lielākā akcionāra būtu nepieciešams.

Reālistiskais scenārijs paredz pakāpenisku nozares atveseļošanos šā gada otrajā un trešajā ceturksnī. Šo scenāriju, lidsabiedrības ieskatā, pamato vakcinācijas tempa palielinājums Eiropā, kam varētu sekot arī daļēja ceļojumu ierobežojumu atcelšana. Optimistiskais scenārijs paredz ātrāku ātru tirgus atkopšanos.

Savukārt pesimistiskais scenārijs, kas pārskatā nosaukts arī par ticamāko, paredz, ka nozare atkopsies lēnāk, un teju normāla un neierobežota ceļošana vasaras periodā Eiropā nebūs iespējama. Šis scenārijs paredz, ka kompānijas pasažieru skaits katru mēnesi līdz jūnijam būs zem 50 000, un pakāpeniskā atkopšanās, kas prognozēta reālistiskajā scenārijā, notiks vēlāk. Pie šāda scenārija airBaltic valsts atbalsts būtu nepieciešams noteikti.

Vienlaikus airBaltic atzīmē, ka kompānijas izstrādātie scenāriji var arī nepiepildīties. Eiropas valdības var pagarināt ceļošanas ierobežojumus vēl ilgāk, airBaltic no krīzes var atkopties lēnākā tempā, nekā tas paredzēts. Tāpat pastāv iespēja, ka Latvijas valdība kompānijai nolemj naudu nepiešķirt. Arī gadījumā, ja valdība nolemtu līdzekļus piešķirt, veto transakcijai var teikt arī Eiropas Komisija (EK), kas 2020.gadā pēc vairāku mēnešu lemšanas apstiprināja lidsabiedrībai atbalstu 250 miljonu eiro apmērā, lai sniegtu atbalstu Covid-19 krīzes pārvarēšanai. Pērn 4.augustā finansējums tika ieguldīts, un airBaltic pamatkapitāls sasniedza 506,473 miljonus eiro.

Biržas Nasdaq Baltic rīkotajā pasākumā par airBaltic 2020.gada finanšu rezultātiem kompānijas izpilddirektors Martins Gauss skaidroja, ka tas, vai uzņēmumam būs nepieciešams papildus finansējums, kļūs skaidrs vasarā līdz ar Covid-19 izplatības situāciju gan Latvijā, gan citās Eiropas valstīs.

Līdzīgu viedokli aģentūrai LETA pauda arī satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) padomniece komunikācijas jautājumos Ilze Salna, kura norādīja, ka ministrs pašlaik nav mainījis savu iepriekš pausto viedokli un uzskata, ka tas vai, cik daudz un kad papildus finansējums airBaltic būtu piešķirams, jāvērtē tikai jūnijā, kad varēs izdarīt pirmās prognozes par visu vasaras sezonu kopumā.

Jau ziņots, ka airBaltic koncerns pērn strādāja ar 142,6 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 72% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi pieauga 29 reizes un sasniedza 264,6 miljonus eiro.

Latvijas valstij pieder 96,14% balsstiesību airBaltic kapitālā, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam Aircraft Leasing 1 - 3,86%

pievienota 7.-8.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas