Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Uzņēmums sadarbojas gan ar Pārtikas un Veterināro dienestu, gan arī gatavs atklātai diskusijai ar Dzīvnieku aizsardzības biedrību un sabiedrību, neslēpjot savas ražotnes un skaidrojot patērētājiem vistu audzēšanas procesu.

Balticovo pilnveidos vistu labturības apstākļus

Balticovo apzinās, ka nesen iegādātajās mazajās reģionālajās filiālēs Daugavpilī un Madonā būros audzēto vistu apstākļi, lai arī atbilst ES noteiktajām prasībām, tomēr ir vēl uzlabojami un putnu fermām nepieciešams veikt modernizāciju. Uzņēmuma stratēģiskais mērķis ir nākotnē Madonas kūtis pārveidot par brīvās turēšanas apstākļos dzīvojošu vistu kūtīm, kas patērētājiem nodrošinātu 1. numura brīvās turēšanas apstākļos dētas olas, portālu Diena.lv informēja uzņēmums pārstāvis Armands Šterns.

"Publiskotajā video, ko uzņēmuši dzīvnieku aizstāvji, redzami kadri no nemodernizētajām novietnēm Madonā un Daugavpilī, kurās atrodas putni dzīves stadijā, kad notiek dabīga putnu atspalvošanās - putni maina spalvu. Tas ir dabisks process, taču sprostos dzīvojošu putnu spalvas atjaunojas lēnāk, jo putni viens otru knābā. Tieši tāpēc putniem fermās tiek īsināti knābji, lai putni viens otru netraumētu, kā arī lai putnam ērtāk būtu satverama un uzņemama pilnvērtīga barība. Knābja īsināšana notiek putna 7-9 dienu vecumā, kad knābītis vēl nav ticis apasiņots, līdz ar to putnam netiek nodarītas sāpes," skaidro Šterns. 

Atgādinām, ka šajā nedēļas nogalē atklātībā nonāca video un attēli no minētajām Balticovo novietnēm, kas nopietni šokēja lielu skaitu Latvijas iedzīvotāju. Dzīvnieku tiesību aktīvisti norādīja, ka vistas tiek mocītas. Pēc viņu novērotā, netiekot ievērotas pat tās labturības prasības, kas noteiktas likumā.

Savukārt Šterns skaidro, ka "Balticovo jau šobrīd patērētajiem piedāvā ārpus sprostiem dējušu vistu olas ar zīmolu Mājas un Zemnieku olas, lai arī pagaidām to pārdošanas apjoms ir tikai 2%, jo cilvēki vēl joprojām izvēlas salīdzinoši daudz lētākās 3.numura jeb sprostos audzētu vistu olas. Uzņēmums ir gatavs sekot līdzi patērētāju pieprasījumam un diskusijai par olu biznesu. Madonas vistu fermā tiek turētas 5% no Balticovo piederošajām vistām un tajā ir plānots ierīkot 1. numura jeb brīvās turēšanas apstākļos dētu olu ražošanu kā arī veikt citus modernizācijas pasākumus".

Portāls Diena.lv jau ir ziņojis par olu marķējuimiem - cipars uz olas norāda dējējvistu turēšanas metodi. Cipars "0" nozīmē bioloģisko ražošanu, ar "1" marķē brīvi turētas dējējvistas, ar "2" - turēšanu kūtī, bet ar "3" apzīmē sprostos turētas vistas

Tiek skaidrots, ka uzņēmums šo fermu iegādājās pirms dažiem gadiem un tajā saglabājušās vēl vecās iekārtas un sprosti. Pārtikas un Veterinārais dienests Madonas fermu ar tur esošajām 4 kūtīm ir apsekojis vairākkārtīgi un 2016. gada jūlijā atzina, ka tā atbilst ES direktīvām un MK noteikumiem. Jau tuvākajā laikā uzņēmums nomainīs vistu pakaišus, ko iespējams izdarīt tikai, tad kad tiek mainīts vistu ganāmpulks. Tāpat kā jau minēts uzņēmums plāno šajā fermā veidot par ārpus sprostiem dzīvojušu vistu kūti.

Daugavpils fermā uzturas 3 % vistu ganāmpulka un arī šo fermu ir plānots modernizēt. Gan Madonas, gan Daugavpils fermās tiek strādāts pie vistu labturības un drošības kontroles pilnveidošanas, lai nodrošinātu gan slimo putnu ātrāku identificēšanu, gan beigto putnu aizvākšanu un utilizāciju. Noteikumi paredz mirušo putnu izvākšanu reizi dienā, taču pie lieliem apjomiem nostrādā cilvēciskais faktors un gadās nepamanīt pilnīgi visus kritušos putnus. Lai arī labturības noteikumi formāli nav pārkāpti, taču tas norāda uz iekšējās darba kvalitātes un darbinieku kvalifikācijas uzlabošanas iespējām. Šobrīd notiek regulāras vistu veselības stāvokļa pārbaudes, kas iedalāmas vairākos līmeņos: vistu ikdienas un klīniskās apskates, kā arī dažādu analīžu ņemšana, lai kontrolētu vistu veselības stāvokli, kā arī ārkārtas kontroles pasākumi.

Olu kontrole līdz tā nonāk līdz patērētājam iedalāma vēl vairākos posmos, olas tiek apstarotas ar ultravioleto gaismu, kas iznīcina baktērijas uz olas čaumalas, katra ola tiek nosvērta, lai precīzi sadalītu pa svara kategorijām, tās tiek skanētas ar Ultra HD kamerām pārbaudot vai to čaumala ir tīra, kā arī pārbaudītas vai olu čaumala nav ieplaisājusi, kā pēdējais no pārbaudes mehānismiem ir olas pārbaude, vai olā nav asins ieslēgumi. Tikai pēc šiem kontroles mehānismiem ola tiek marķēta un novirzīta tirdzniecībai kā A šķiras olas. Tādejādi Balticovo garantē, ka tā produkcijas lietošana cilvēka uzturā ir droša, ko apliecina arī uzraugošo iestāžu apliecinājumi.

Kopumā Balticovo vistu labturības apstākļu pilnveidošanā jau šobrīd ir investējis vairāk nekā 30 miljonus eiro. Jau ziņots, ka arī šogad turpinās uzņēmuma ražošanas attīstība – jaunputnu novietņu būvniecībā un iekārtās tiks investēti vairāk nekā 800 tūkstoši eiro. 

Uzņēmums sadarbojas gan ar Pārtikas un Veterināro dienestu, gan arī gatavs atklātai diskusijai ar Dzīvnieku aizsardzības biedrību un sabiedrību, neslēpjot savas ražotnes un skaidrojot patērētājiem vistu audzēšanas procesu. Balticovo šobrīd ir 2,4 miljoni vistu, kas nodrošina patērētājiem olas un to produktus Baltijā, ASV, Austrijā, Beļģijā, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Itālijā, Japānā, Nīderlandē, Polijā, Slovākijā, Slovēnijā, Somijā, Ungārijā, Vācijā un Zviedrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas