Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Cert.lv: E-veselība traucēta kopš 11. janvāra; dati nav noplūduši

Palielināta e-veselības sistēmas noslodze novērota kopš 11.janvāra, tomēr, vai visi noslodzes iemesli bijuši uzbrukums vai sistēmas darbības īpatnības, ļaus noskaidrot incidentu informācijas analīze, aģentūrai LETA norādīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv pārstāvji.

Institūcijas eksperti sacīja, ka otrdien, 16.janvārī, e-veselības sistēma piedzīvoja pārslodzes uzbrukumu, kādam var tikt pakļauta jebkura sistēma. Šāda uzbrukuma rezultātā sistēma tiek padarīta nepieejama, bet nenotiek datu noplūde, uzsvēra Cert.lv pārstāvji.

Viņi arī norādīja, ka 16. janvārī notikušais uzbrukums bija ar mērķi padarīt sistēmu nepieejamu.

Pēc institūcijas pārstāvju sacītā, pašlaik norit darbs pie tā, lai sistēmu padarītu noturīgāku, un Cert.lv sadarbībā ar iesaistītajām iestādēm turpina situācijas izpēti, nodrošinot sistēmas veiktspēju ietekmējošo faktoru analīzi.

IT drošības eksperti arī norādīja, ka kopš 11. janvāra e-veselībā tika novērota periodiski palielināta sistēmas noslodze, un noslodzes palielinājumi periodiski turpinās, padarot sistēmu lēndarbīgu vai nepieejamu. Viņi uzsvēra, ka minētā noslodze neliecina par to, ka e-veselība būtu tikusi uzlauzta vai notikusi jebkādu datu noplūde.

Lai noskaidrotu, vai visi noslodzes iemesli ir uzbrukums, vai tomēr sistēmas darbības īpatnības, ir jāpabeidz incidentu informācijas analīze, piebilda Cert.lv pārstāvji.

Kā ziņots, otrdien plkst.13.14 Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācijas sistēmai un e-veselībai notika uzbrukums. Taču plkst.15.56 sistēmas darbība tika atjaunota.

Uzbrukums NVD informācijas sistēmai, tostarp e-veselībai, bija plānots un notika vienlaicīgi no vairāk nekā 20 valstīm, vai vismaz datorsistēmām, kas uzdodas nākam no tādām, žurnālistiem sacīja Veselības ministrijas valsts sekretārs Aivars Lapiņš.

Starp tām ir gan Eiropas Savienības valstis, gan valstis ārpus tās, tostarp tādas kā Trinidada un Tobago, kā arī citas, teica Lapiņš.

Viņš norādīja, ka uzbrukuma rezultātā nekavējoties tika atslēgta pieeja sistēmai no ārpuses, un pēc incidenta iesaistījās visas struktūras un dienesti, kas Latvijā atbildīgi par šiem jautājumiem. Aizvien notiek izmeklēšana, uzsvēra Lapiņš.

Pēc Lapiņa paustā, uzbrukuma laikā notika vairāk nekā 10 000 pieprasījumu īsā laika sprīdī, kas sistēmas darbībā nav normāli.

Top komentāri

labi plānots
l
lai Čakša attaisnotu savus e-veslībai iztēroties 5 mij (e-v apēdusi 15 milj). Tagad daži milj ES nebūs jāatdod.
ar smaidu
a
Es iedomājos, kā tagad rēc visi, kuriem ir kaut mazākā sajēga kā tiek veidoti tīkli, kā tiek veidota aizsardzība gan no DDoS, gan daudzām citām izklaidēm. Neviena sistēma, arī e-veselība pati sevi neaizsargā no šādiem uzbrukumiem, tas nav sistēmas uzdevums. Aizsardzību veic ugunsmūris, kas tad arī šķiro, kas jālaiž tālāk pie sistēmas, kas nav jālaiž. Vienīgais derīgais, ko uzzinājām, ka arī normāls ugunsmūris nav e-veselībai...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas