Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Depo piemērots 3,7 miljonu sods par dalību kartelī

Konkurences padome (KP) sodījusi būvmateriālu tirgotāju SIA Depo DIY (Depo) ar 3,7 miljonu eiro sodu par dalību mazumtirgotāju kartelī, taču uzņēmumus lēmumu pārsūdzēs, aģentūru LETA informēja Depo pārstāvji. Lēmumu par sodu Depo saņēmis vakar, 4.oktobrī. KP pagaidām aģentūrai LETA šo lēmumu nav komentējusi.

Depo sev izvirzītajām apsūdzībām kategoriski nepiekrīt un gatavojas izmantot visas likumā paredzētās tiesības aizstāvībai, uzsvērts Depo paziņojumā.

Kā informēja Depo pārstāvji, KP pārbaudi uzņēmumā Depo sākusi pēc SIA Knauf darbības izvērtējuma, kura laikā KP ieguvusi arī materiālus par Knauf centieniem panākt augstāku mazumtirdzniecības cenu noteikšanai Knauf produkcijai. Taču Depo atteicies pakļauties Knauf prasībām, turpinot nodrošināt zemas cenas Latvijas patērētājiem.

"Neraugoties uz Depo centieniem sniegt KP visus nepieciešamos skaidrojumus un pierādījumus, KP turpina apvainot uzņēmumu, ka laikā no 2006.gada līdz 2014.gadam Depo ir piedalījies būvmateriālu mazumtirgotāju kartelī, nosakot augstākas mazumtirdzniecības cenas Knauf produktiem un kontrolējot noteikto cenu piemērošanu no karteļa dalībnieku puses. Vienlaikus lēmumā izteikts arī nepamatots apgalvojums, ka Depo minētajā laika periodā ievērojis Knauf rekomendētās mazumtirdzniecības cenas. Uzņēmums Depo šos apvainojumus noraida un uzskata par absurdiem," teikts Depo paziņojumā.

Depo esot veicis pilnīgu Knauf produktu faktisko mazumtirdzniecības cenu analīzi un var pamatot un pierādīt, ka Knauf produkcijai minētajā periodā mazumtirdzniecības cenas tirgū ir bijušas atšķirīgas, turklāt Depo savos veikalos Knauf produkciju ir pārdevis atbilstoši savai stratēģijai, proti, par zemākajām cenām tirgū. KP šos pierādījumus ir ignorējusi. KP tāpat neesot piešķīrusi jebkādu nozīmi pierādījumiem, kas skaidri norādīja uz vienpusēju Knauf kā īstā cenu noteikšanas uzspiedēja vēlmi piemērot noteiktas mazumtirdzniecības cenas savai produkcijai, lai tā rezultātā varētu palielināt iepirkuma cenu mazumtirgotājiem, norādīja Depo pārstāvji.

"KP izmantotā pierādījumu bāze nekādā veidā nepierāda pārkāpumu no Depo puses. Lietā ir citu tirgus dalībnieku e-pastu sarakste, no kuras skaidri redzams, ka minētajā periodā Knauf produktu cenas Depo veikalos ir bijušas zemākas nekā pārējiem mazumtirgotājiem. Lietā ir arī Depo un Knauf pārstāvju sarakste, kurā Depo cenšas panākt pēc iespējas labākas iepirkuma cenas, lai varētu piedāvāt zemākas cenas saviem pircējiem. KP šo saraksti interpretē kā Depo vienošanos ar Knauf par citu mazumtirgotāju kontrolēšanu, lai panāktu, ka visi ievēro Knauf rekomendētās cenas. Lietā ir Depo un Knauf savstarpēji noslēgtie līgumi ar skaidrojumu par katru no atlaidēm, ko Depo saņēmis no Knauf. Neraugoties uz to, KP absolūti nepamatoti un tendenciozi interpretē, ka Depo saņēmis atlaides par to, ka ievērojis Knauf rekomendējamās cenas un KP ieskatā piespiedis šīs cenas ievērot arī pārējos mazumtirgotājus," skaidrots Depo paziņojumā.

Uzņēmuma pārstāvji uzskata, ka KP esot ignorējusi Depo iesniegtos aprēķinus par to, ka minētajā laika posmā Knauf produkcijas tirdzniecības rezultātā Depo nav guvis ekonomisku labumu, proti, lai realizētu savu zemo cenu stratēģiju, Depo esot subsidējis Knauf produkcijas tirdzniecību, līdz ar to nekādā veidā nav varējis gūt labumu no KP aprakstītajām darbībām saistībā ar Knauf produkcijas cenu noteikšanu mazumtirdzniecībā, teica Depo pārstāvji.

Izmeklēšanas laikā KP esot atteikusies iedziļināties jebkādos Depo vadības un pārstāvju sniegtajos paskaidrojumos par Depo izveidošanu un plāniem attīstībai, par tirgus situāciju laikā no 2006. līdz 2014. gadam, Depo darbības stratēģiju tirgū, Depo faktiski piemērotajām mazumtirdzniecības cenām, kā arī Knauf sadarbību ar Depo.

"Esam saskārušies ar nekompetenci un neprofesionalitāti no KP puses un uzskatām par savu pienākumu aizstāvēt Depo darbinieku, klientu, sociālo un finanšu partneru intereses, cīnoties par savu biznesa principu un vērtību pilnīgu attaisnošanu tiesā, palīdzot uzlabot uzņēmējdarbības vidi un padarīt šādu tendenciozu, neobjektīvu, pašmērķīgu, Latvijas tautsaimniecību bremzējošu rīcību mazāk iespējamu nākotnē citiem godīgiem uzņēmējiem," uzsvērts Depo paziņojumā.

Kā liecina Firmas.lv informācija, SIA Depo DIY apgrozījums pērn bija 203,417 miljoni eiro, kas ir par 9,41% vairāk nekā 2015.gadā, bet uzņēmuma peļņa pērn bija 12,218 miljoni eiro, kas ir par 14,53% lielāka nekā 2015.gadā.

2015.gadā Depo apgrozījums bija 185,916 miljoni eiro un tika gūta 10,668 miljonu eiro peļņa.

SIA Depo DIY dibināta 2004.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 7 501 006 eiro. Depo DIY 100% kapitāldaļu pieder uzņēmumam SIA DMT Pluss.

Kā liecina Firmas.lv informācija, DMT Pluss lielākais īpašnieks ar 25,19% daļu ir Andris Kozlovskis, pa 19,94% daļu pieder Verai Marinkēvičai, Artim Kozlovskim un Vinetai Atvarai, savukārt 15% daļu pieder SIA Ausekļa ielas nams, kas uz pusēm pieder Mārai Lielcepurei-Gaveikai un IBS Prudentia partnerim Ģirtam Rungainim.

Uzņēmuma DMT Pluss pamatkapitāls ir 39 126 eiro. Pērn DMT Pluss apgrozījums bijis 0, savukārt peļņa - 10,233 miljoni eiro.

Top komentāri

vvzk
v
Un kad KP pieķersies degvielas tirgotāju kartelim?
trusis nejaukais
t
tai pat laikā visiem degun galā netraucēti darbojas apdrošinātāju kartelis (OCTA cenas) un mobīlo pakalpojumu operātoru karetlis. Tāpēc ka tas ir lobijs. Viss kas karetlim nepieciešams veiksmīgai darbībai LV teritorijā ir lobijs šajā korumpētajā valdībā (vai citiem vārdiem - otkats).
Riko
R
Neliels skats vēsturē: Depo uzsāka divi brāļi, kuri strādāja Knauf'ā un faktiski izēda Knaufu no tirgus. Var saprast, kādēļ Knaufam zobs ir uz šiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas