Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ryanair pilotu streika dēļ atceļ lidojumus. Kādas ir pasažieru tiesības?

Aviokompānija Ryanair paziņojusi, ka 12. septembrī pilotu streika atceļ 150 no 400 reisiem uz Vāciju vai no Vācijas. Ryanair savos paziņojumos pauž, ka streiks esot lieks, jo aviokompānija jau šobrīd ir piekritusi mediācijas procesam ar aviokompānijas darbinieku arodbiedrību, lai vienotos par darbinieku darba līgumu izmaiņām un atalgojuma paaugstināšanu Vācijā. Aviokompānija ziņo, ka šorīt ir sazinājusies ar visiem pasažieriem, kuru ceļojuma plānus ietekmējis streiks. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) skaidro, kādas ir pasažieru tiesības uz kompensāciju šādos gadījumos.

Pasažieru tiesības reisa atcelšanas gadījumā ir noteiktas saskaņā ar avio pasažieru regulu (EK) Nr. 261/2004.

Regula nosaka, ka aviopārvadātājam ir pienākums katram pasažierim, kura lidojums ir ticis atcelts, izsniegt rakstveida informāciju par pasažieru tiesībām.

Ja aviopārvadātājs atceļ reisu, pirmkārt, jāļauj pasažierim izvēlēties vai septiņu dienu laikā saņemt atpakaļ par biļeti samaksāto naudas summu vai mainīt ceļojuma maršrutu.

Otrkārt, ja pasažieris ir piekritis maršruta maiņai, aviopārvadātājam jāpiedāvā pasažierim bezmaksas ēdināšana un atspirdzinājumi, kā arī bezmaksas komunikācijas iespējas samērīgā attiecībā pret jaunā lidojuma gaidīšanas laiku. Ja jaunā lidojuma izlidošanas laiks ir vismaz dienu pēc atceltā lidojuma izlidošanas laika un ja pasažierim kādā vietā ir jāuzturas papildu vienu vai vairākas naktis vai, ja kādā vietā ir jāuzturas ilgāk, nekā pasažieris bija plānojis, aviopārvadātājam jāpiedāvā pasažierim bez maksas izmitināšana viesnīcā un transports no lidostas uz izmitināšanas vietu.

Būtiski norādīt - ja aviopārvadātājs informējis par reisa atcelšanu mazāk nekā divas nedēļas pirms reisa izlidošanas, patērētājam ir tiesības saņemt kompensāciju atkarībā no alternatīvā lidojuma izlidošanas un ierašanās galamērķī laika. Jāņem vērā, ka pasažierim kompensācija nepienākas šādos gadījumos: 

  • Gadījumā, ja par izmaiņām tiek informēts 7 līdz 14 dienas pirms plānotā reisa un ja alternatīvā transporta izlidošana ieplānota ne ātrāk kā divas stundas pirms sākotnēji plānotā izlidošanas, kā arī ierašanās galamērķī nav nokavēta vairāk par četrām stundām;
  • Gadījumā, ja par izmaiņām tiek informēts vēlāk kā nedēļu pirms plānotā reisa un ja alternatīvā transporta izlidošana ieplānota ne vēlāk kā stundu pēc sākotnēji plānotā izlidošanas laika, kā arī ierašanās galamērķī nav nokavēta vairāk par divām stundām.

Vienlaikus PTAC norāda, ka pasažierim nebūs tiesības saņemt naudas kompensāciju, ja reisa atcelšana ir saistīta ar ārkārtas apstākļiem jeb apstākļiem no kuriem aviokompānija nevarētu izvairīties pat tad, ja veiktu visus iespējamos pasākumus. Katrs reisa atcelšanas gadījums ir vērtējams atsevišķi, un tikai kompetentā uzraudzības iestāde ir tiesīga izvērtēt reisa atcelšanas apstākļus un pasažiera tiesības saņemt papildus naudas kompensāciju. 

Sīkāka informācija par aviopasažieru tiesībām gadījumos, kad atcelts lidojums atrodama PTAC un Eiropas Patērētāju informēšanas centra mājaslapās.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka pasažieriem ir tiesības neizmantot to aviokompāniju pakalpojumus, kuru darbinieki bieži streiko.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas