Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tet: Kopš 9.maija strauji pieaudzis pakalpojumu atteices uzbrukumu skaits

Kopš 9.maija Latvijā krasi palielinājās pakalpojumu atteices uzbrukumu (DDoS) apjoms, tajā skaitā arī valsts iestādēm, aģentūru LETA informēja tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Tet" pārstāvji.

Šo uzbrukumu laikā izvēlētajai mājaslapai tiek nosūtīts tik liels pieprasījumu apjoms, kas pārslogo publiski pieejamās interneta vietnes un aptur to darbību. Naktī uz otrdienu Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD) sadarbībā ar "Tet" ir izdevies novērst DDoS uzbrukumu ar jaudu 9,4 gigabiti sekundē. CSDD pakalpojumu un servisu pieejamība netika ietekmēta.

CSDD IT atbalsta daļas vadītājs Pāvels Dorohovs Tet rīkotajā IT direktoru diskusijā apstiprināja uzbrukuma mēģinājumu, ko veiksmīgi izdevies novērst. Viņš pauda, ka šī gada pirmie mēneši jau bija intensīvi, bet tajos ir izdevies sakārtot vairākas IT drošības lietas, un, piemēram, naktī uz otrdienu notikušo DDoS uzbrukumu direkcijas publiskajai infrastruktūrai. Palīdzībā gadījumu novērst Dorohovs uzteica "Tet".

Kompānijā norāda, ka jau pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā "Tet" eksperti bija novērojuši aizdomīgu aktivitāti pamattīklā, bet pēc kara sākuma kādu laiku bija iestājusies klusums, tomēr tagad Latvija atkal ir uzbrucēju fokusā.

"Tet" IT drošības pārvaldnieks Uldis Lībietis skaidroja, ka kara pirmajā mēnesī "Tet" pat sāka brīnīties, kāpēc sistēmas neuzrāda drošības uzraudzības sistēmu brīdinājumus. Tas bija saistīts ar to, ka kādu laiku mēs nebijām svarīgs mērķis. Savukārt kopš 9.maija situācija ir radikāli mainījusies - Latvija atkal ir fokusā, DDoS ir atgriezies, un to piedzīvo gan valsts sektors, gan bizness.

Kopš pagājušās nedēļas Latvijas kibertelpai uzmanību pievērsuši Krievijas izcelsmes interneta huligāni, kas ir veikuši DDoS-uzbrukumus pret valsts iestādēm, kā arī dažādu sektoru uzņēmumiem un organizācijām. Attiecībā uz Latvijas kritisko sistēmu aizsardzību ir paveikts "mājasdarbs", un sadarbībā ar interneta pakalpojumu sniedzējiem ir nodrošināta atbilstoša aizsardzība, lai šādi uzbrukumi nebūtu efektīvi, taču tam nevajadzētu atturēt no turpmākas drošības pasākumu pilnveidošanas, jo arī uzbrucēji turpina pilnveidot savas metodes, komentē IT drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja vietnieks Varis Teivāns.

Šobrīd uzbrukumi turpinās, skarot gan citas valsts iestādes un kapitālsabiedrības, medicīnas pakalpojumu sniedzējus un telekomunikācijas uzņēmumus, uzbrucējiem mēģinot izmantot vājās vietas aizsardzībā.

Kā liecina "Cert.lv" ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter", sadarbojoties "Cert.lv", "Tet" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, trešdien tika veiksmīgi atvairīti Krievijas aktīvistu veikti DDoS uzbrukumi vairākām valsts iestādēm, valsts kapitālsabiedrībai, medicīnas pakalpojumu sniedzējam un telekomunikāciju uzņēmumam

Jau vēstīts, ka Krievijas izcelsmes interneta huligāni pēdējās nedēļās DDoS uzbrukumus vērsuši pret vairākām Latvijas interneta vietnēm. Tie ir diezgan vienkārši un lēti, un ar tiem ir diezgan viegli tikt galā, bet to vienkāršuma dēļ jārēķinās, ka tie var būt ilgstoši. "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina atzinusi, ka pagaidām uzbrucēju sekmes ir minimālas.

ziņa papildināta

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas