Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aicina nolikt ziedus ne tikai pie pieminekļa Pārdaugavā, bet arī Rīgas apkārtnes Brāļu kapos

Biedrība 9.maijs.lv, kas parasti rīko 9.maija pasākumus Uzvaras parkā, aicina, godinot Otrajā pasaules karā kritušos, nolikt ziedus ne tikai pie pieminekļa Pārdaugavā, bet arī Rīgas un tās apkārtnes Brāļu kapos, aģentūru LETA informēja biedrībā.

Rīgā un tās apkārtnē ir vairāki memoriāli Otrā pasaules kara upuru piemiņai, tādēļ biedrība aicina iedzīvotājus izskatīt iespējas nolikt ziedus arī citviet. Kā piemēru organizācija min Salaspils memoriālu vai jebkurus citus Brāļu kapus.

LETA jau vēstīja, ka plašākas pulcēšanās gadījumā policija svētdien, 9.maijā, varētu slēgt pieeju tā dēvētajam Uzvaras piemineklim, žurnālistiem atzina Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Likumsargi atgādināja, ka, lai novērstu drūzmēšanās riskus, pieminekļa apkārtnes norobežošanai būs izmantotas barjeras, kas atvieglos policijas darbu un kārtības uzturēšanu.

Ņemot vērā nelabvēlīgo epidemioloģisko situāciju valstī, Ruks un iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) aicināja iedzīvotājus pieminekli neapmeklēt, bet ziedu nolikšanas gadījumā ievērot pulcēšanās aizliegumu un divu metru distanci. Tāpat iedzīvotāji aicināti nepulcēties Uzvaras parka tuvumā.

Aģentūra LETA novēroja, ka piemineklis Uzvaras parkā jau sestdien bija iežogots ar dzeltenajām policijas barjerām, kas izvietotas gar Bāriņu ielu un Uzvaras bulvāri, kā arī virzienā no slēpju nomas mājas pāri parkam līdz Bāriņu ielai. 

Sestdien, kad Latvijā oficiāli tiek godināta Otrā pasaules kara upuru piemiņa, pieminekļa pakājē krājas ziedi. Tomēr cilvēku nebija daudz. 

Ja sestdien pie pieminekļa varēja piekļūt arī no parka puses, jo starp barjerām pie slēpju nomas mājas atstāta neliela sprauga, svētdien pie tā būs iespējams doties tikai no Bāriņa ielas un Uzvaras bulvāra stūra. Pēc ziedu nolikšanas cilvēki prom no pieminekļa tiks virzīti pa koridoriem pa labi un kreisi Bāriņu ielas un Uzvaras bulvāra virzienā.

Stāvvietā blakus Rīgas Futbola skolas ēkai Uzvaras bulvāra otrā pusē no pieminekļa, kā katru gadu, novietots policijas operatīvā štāba furgons.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī, šobrīd ir aizliegti jebkādi publiski pasākumi - tajā skaitā 9.maija pasākumi visā Latvijā, tostarp Rīgā.

Rīgā, Pārdaugavā, no sestdienas plkst.8 līdz svētdienas plkst.24 aizliegta transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana, izņemot operatīvos un diplomātiskos transportlīdzekļus, trīs Uzvaras parka apkārtnes posmos. Ierobežojumi būs spēkā Bāriņu ielas abās pusēs, posmā no Uzvaras bulvāra līdz E.Smiļģa ielai, Uzvaras bulvāra abās pusēs, posmā no Bāriņu ielas līdz Ojāra Vācieša ielai, kā arī Ojāra Vācieša ielas abās pusēs, posmā no Uzvaras bulvāra līdz Hermaņa ielai.

Lai gan individuāli nolikt ziedus nav aizliegts, tomēr, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju un tās pasliktināšanās riskus valstī, uzturēties pie pieminekļa nedrīkstēs un uzreiz pēc ziedu nolikšanas būs jādodas prom.

Ja tomēr tiks konstatēti epidemioloģisko noteikumu vai sabiedriskās kārtības pārkāpumi un iedzīvotāji neņems vērā likumsargu rekomendācijas, tiks sāktas administratīvo pārkāpumu lietvedības un piemēroti sodi, kas fiziskām personām var būt no desmit līdz 2000 eiro, bet juridiskām personām - no 140 līdz 5000 eiro.

Tāpat policija norāda, ka totalitāro režīmu simbolu izmantošana publiskā vietā ir sodāma. Par bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogu, bruņoto spēku un likumības un kārtības uzturēšanas iestāžu izmantoto piederību identificējošo apģērbu, kā arī šā apģērba elementu izmantošanu var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 350 eiro.

Rīgā tradicionāli ik gadu 9.maijā norisinās vairāki pasākumi, kas veltīti Krievijā svinamajai "Uzvaras dienai" un nacisma sagrāvei, kā arī Otrā pasaules kara upuru piemiņai. Pēdējos gados viens no pasākumu rīkotājiem ir bijusi biedrība "9maijs.lv".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas