Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

ĀM joprojām aicina bez ārkārtējas nepieciešamības nedoties ārvalstu braucienos

Ņemot vērā Ministru kabineta 9.marta lēmumu, kas no 17.marta atļauj starptautiskos pasažieru aviopārvadājumus, tai skaitā tūroperatoru organizētus pārvadājumus atpūtas nolūkos uz un no trešajām valstīm, Ārlietu ministrija (ĀM) aicina ikvienu ceļotāju apzināties riskus, kas ir saistīti ar pārrobežu braucieniem pandēmijas apstākļos.

ĀM aicina maksimāli izvairīties no ārvalstu braucieniem un neceļot bez būtiskas nepieciešamības. Jo sevišķi tas attiecas uz valstīm ar augstiem vai vidējiem saslimstības rādītājiem. Pirms došanās uz ārvalstīm ĀM stingri aicina ņemt vērā gan ārvalstu valdību, gan pasažieru pārvadātāju, piemēram, aviokompāniju, gan lidostu noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Attiecībā uz tūroperatoru organizētiem atpūtas braucieniem ĀM aicina ceļotājus ļoti rūpīgi iepazīties ar tūrisma pakalpojuma un ceļojumu apdrošinātāja noteikumiem, tai skaitā attiecībā uz izdevumiem, kas radīsies, ja ceļotājs nevarēs atgriezties Latvijā ieplānotajā laikā konstatētas Covid-19 saslimšanas vai kontaktpersonas statusa noteikšanas dēļ.

ĀM vērš uzmanību, ka medicīnas pakalpojumu saņemšana ārvalstīs, tai skaitā ārpus Eiropas, notiek atbilstoši vietējiem standartiem. Ceļotāju atgriešanos Latvijā nodrošina tūroperators vai ceļotājs pats, izmantojot komerclidojumus.

Joprojām ir spēkā prasība, ka visām personām pirms atgriešanās Latvijā ir jāaizpilda elektroniskā anketa Covidpass.lv un jāuzrāda ne agrāk kā 72 stundu pirms ceļošanas veikts negatīva Covd-19 testa rezultāts, kā arī jāievēro desmit dienu pašizolācija.

Personām, kas ieceļo Latvijā ar tiešajiem avioreisiem, šķērsojot Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu, ir jāveic otrs Covid-19 tests uzreiz pēc ieceļošanas Latvijā. Ja testa rezultāts ir negatīvs, personai jāveic desmit dienu pašizolēšanās savā dzīvesvietā. Pozitīva testa rezultāta gadījumā, vai ja tests nav veikts, personai ir jāizolējas viesnīcā. Testa un viesnīcas izmaksas sedz ceļotājs.

Tāpat ĀM atzīmēja, ka netiek mainīti stingri noteiktie iemesli, kuru dēļ drīkst ieceļot Latvijā no ES, Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīm, Šveices un Lielbritānijas. No šīm valstīm Latvijā drīkst ieceļot tikai to iemeslu dēļ, kas uzskaitīti Ministru kabineta rīkojuma Nr.655 Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu 5.49.1 punktā, kas paredz, ka persona nevar ceļot uz Latviju no ES un EEZ, Šveices un Lielbritānijas, izņemot gadījumu, ja persona pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī vai ieceļojot ar transportlīdzekli, kas neveic komercpārvadājumu, pirms ieceļošanas Latvijā ir aizpildījusi pašapliecinājumu informācijas sistēmas tīmekļvietnē Covidpass.lv, ka ieceļošana Latvijā neatliekami nepieciešama darba, mācību, studiju, ģimenes apvienošanas, medicīnas pakalpojumu saņemšanas, tranzīta vai nepilngadīgo pavadīšanas nolūkā, kā arī lai atgrieztos pastāvīgajā dzīvesvietā vai dotos uz bērēm.

Starptautiskais pārvadātājs vizuāli pārliecinās, ka persona ir iesniegusi šo pašapliecinājumu. Pašapliecinājumu kopā ar ieceļošanas mērķi apliecinošiem dokumentiem, ciktāl ieceļošanas mērķi neapliecina valsts informācijas sistēmās pieejamā informācija, uzrāda pēc pieprasījuma Valsts robežsardzei vai Valsts policijai. ES, tai skaitā Latvijas, EEZ, Šveices un Lielbritānijas valstspiederīgajiem un ES pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuriem ir uzturēšanās atļauja Latvijā, ja persona ieceļo ar transportlīdzekli, kas neveic komercpārvadājumu, netiek ierobežota iebraukšana Latvijas teritorijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas