Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Apdrošinātājs: Pieaug traumu skaits bērniem, kuri nodarbojas ar ekstrēmajiem sporta veidiem

Apdrošināšanas sabiedrība BTA Insurance Company SE aicina vecākus vairāk pievērst uzmanību bērnu drošībai, izvēloties brīvdienās tādus ekstrēmos ziemas sporta veidus kā kalnu slēpošanu, snovbordu vai slidošanu. Saskaņā ar BTA datiem, raksturīgākās slēpošanā un slidošanā gūtās bērnu traumas ir roku un kāju lūzumi, ceļu un muguras sasitumi un smadzeņu satricinājumi, informē uzņēmuma pārstāve Aīda Šmits. 

Šī gada janvārī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā tika reģistrēti 74 gadījumi, kad bērni bija guvuši traumas ziemas aktivitātēs – slēpošanā, slidošanā vai braukšanā ar ragavām. 11 gadījumos bērni guvuši nopietnas traumas un tikuši stacionēti. 

Kopumā pērn slimnīcā reģistrēti 19 706 bērnu traumu gadījumu, kas ir par 562 gadījumiem vairāk nekā 2011. gadā. Savukārt kopš pērnā gada novembra līdz šim brīdim BTA pieteikto nelaimes gadījumu skaits sasniedzis 1891, turklāt prognozējams, ka tas palielināsies, jo daudzi negadījumus vēl nav paspējuši pieteikt. Tā pagājuša gada attiecīgajā periodā to skaits sasniedza 2505 negadījumus.

Slēpojot un braucot ar snovborda dēli slēpošanas trasēs, visbiežāk bērni traumas guvuši, neievērojot pamata drošības nosacījumus un neizmantojot piemērotu drošības aprīkojumu – ķiveres un locītavu aizsargus. Traumas gūtas arī situācijās, kad bērni atstāti bez vecāku vai citu pieaugušo pietiekamas uzraudzības. BTA pēdējo gadu statistika liecina, ka vienā ziemas mēnesī tiek pieteikti vidēji 125 atlīdzību gadījumi par nelaimes gadījumiem, kas notikuši ar bērniem uz kalniem. 

Katrīna Radzinska, BTA Insurance Company SE Personu apdrošināšanas departamenta direktore: „Laika gaitā kalnu slēpošana un braukšana ar snovborda dēli ir kļuvusi par ļoti populāru ziemas sporta aktivitāti un brīvā laika pavadīšanas veidu ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. Taču aicinām vecākus vairāk uzmanību pievērst bērnu drošībai –uzraudzīt tos un izglītot par drošības noteikumiem.”

Saskaņā ar BTA atlīdzību lietām gadu no gada tipiskākais traumu gūšanas veids ir līdzīgs – uztriekšanās citiem cilvekiem un neveiksmīgi kritieni, slēpojot un snovojot lielā ātrumā. Tāpat cilvēki pārvērtē savas patiesās spējas un pārgalvīgi brauc ar snovborda dēli vai slēpēm, atrodoties uz tramplīniem. 

Jānis Upenieks, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu ķirurgs: „Esmu redzējis daudzus mīlošus vecākus, kuriem rūp, lai bērnam būtu pietiekama fiziskā aktivitāte, tādēļ viņi nopērk savam lolojumam slēpes, sniega dēli, ragavas un citu inventāru ziemas prieku baudīšanai. Diemžēl daudz mazāk esmu redzējis vecākus, kuri patiešām mīl savu bērnu un rūpējas ne tikai par viņa veselību, bet arī drošību, iegādājoties tik ļoti nepieciešamo ķiveri un locītavu sargus. Ņemot vērā, ka bērni ir vecāku spogulis, varbūt pašiem, dodoties uz kalna, ar savu piemēru jārada priekšstats par drošu un veselīgu sportošanu.” 

Apdrošināšanas sabiedrība BTA un Bērnu klīniskā universitātes slimnīca atgādina, ka ārkārtas gadījumā ieteicams zvanīt 112 – glābšanas dienestam. 

BTA iesaka vecākiem apdrošināt bērnu pret nelaimes gadījumiem. Nelaimes gadījuma rezultātā apdrošinātājs sedz visas izmaksas, kas būs saistītas ar medikamentu iegādi, un izmaksās arī kompensāciju un atlīdzinās tēriņus par nepieciešamo procedūru vai izmeklējumu veikšanu privātklīnikās. Lai apdrošinātu bērnu, izmaksas nebūt nav lielas: 6–26 lati gadā, atkarībā no izvēlētās apdrošināšanas programmas un papildu riskiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas