Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Aptauja: Latvijā 20% iedzīvotāju nav uzkrājumu neparedzētiem gadījumiem

Latvijā 20% iedzīvotāju nav uzkrājumu neparedzētiem gadījumiem, aģentūrai LETA pavēstīja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās iedzīvotāju aptaujas datiem.

Vienlaikus aptaujā 16% iedzīvotāju atzīmējuši, ka ar esošajiem uzkrājumiem viņiem pietiktu vienam mēnesim, bet 19% - līdz diviem mēnešiem. Savukārt 24% respondentu uzkrājumu pietiktu trim līdz sešiem mēnešiem, bet vairāk nekā pusgadu ar iekrājumiem varētu izdzīvot 22% iedzīvotāju, tostarp 25% vīriešu un 20% sieviešu.

Aptaujā secināts, ka visilgāk ar esošajiem uzkrājumiem varētu iztikt iedzīvotāji vecumā no 60 līdz 74 gadiem - 30% aptaujāto šajā vecuma kategorijā atzinuši, ka viņiem pietiktu uzkrājumu, lai izdzīvotu vairāk nekā sešus mēnešus, bet ceturtā daļa minējuši, ka līdzekļu viņiem pietiktu trīs līdz sešus mēnešus. Tajā pašā laikā vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem trīs līdz sešus mēnešus ar uzkrājumiem varētu iztikt 23% aptaujāto.

Pēc aptaujas datiem, labākā situācija ar uzkrājumiem neparedzētiem gadījumiem ir Rīgā un Pierīgā dzīvojošiem cilvēkiem ar augstāko izglītību, bet sliktākā - Kurzemes iedzīvotājiem, kur 29% aptaujāto ir atbildējuši, ka viņiem nav uzkrājumu, lai izdzīvotu negaidītu finanšu grūtību gadījumā, kā arī cilvēkiem ar pamatizglītību, no kuriem šādu atbildi ir snieguši 40% respondentu.

"Luminor" biznesa attīstības vadītāja Jekaterina Ziniča norāda, ka aptauja iezīmē satraucošu ainu - vairāk nekā pusei iedzīvotāju nav pietiekamu uzkrājumu, lai varētu veiksmīgi pārdzīvot negaidītas finanšu grūtības.

Ziniča uzsver, ka dzīves laikā var nākties sastapties ar dažādām negaidītām situācijām, kas var ietekmēt arī ienākumus, tādēļ ir būtiski uzkrājumu veidot, kamēr tie ir stabili. Ieteicamais uzkrājuma apmērs, lai būtu iespējams iztikt kādu laika periodu negaidītas ienākumu zaudēšanas gadījumā, ir trīs līdz sešas mēnešalgas.

Aptauja veikta 2021.gada decembrī sadarbībā ar pētījumu centru "Norstat", aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas