Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Ar sāli uzmanīgi, bet bez tā arī nevar

Šoreiz Dienas uzmanības lokā nonākušas sāļās uzkodas - čipsi, kartupeļu plāksnītes, cūku ādiņas. Uztura speciālisti gan norāda, ka, izmantojot tos tikai pa retam kā našķus, lielu ļaunumu cilvēks sev nenodara. Vairāk uzmanības jāpievērš tam sāls daudzumam, kuru mēs pievienojam ēdienam, cik tas ēdienam pievienots sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos un produktos, kurus mēs lietojam katru dienu un pietiekami daudz, piemēram, maizē. Tomēr galīgi bez sāls arī nevar, jo, pirmkārt, tas nepieciešams normālai organisma funkcionēšanai, otrkārt, bez tā ēdiens liksies bezgaršīgs.

Skolā nepārdod

«Sāli saturošie produkti, kuros sāls daudzums ir lielāks par 1,25 g uz 100 g, par kaitīgiem netieši atzīti līdz ar 2006. gadā veiktajām izmaiņām higiēnas prasībās izglītības iestādēm, jo saskaņā ar šīm prasībām lielu daļu čipsu skolās tirgot ir aizliegts,» Dienai norāda Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docents Viesturs Rozenbergs.

Jāatceras, ka 2006. gada vasarā Ministru kabinets pieņēma grozījumus higiēnas prasībās pirmsskolas, pamatizglītības, vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm. Grozījumi noteic, ka Latvijas izglītības iestādēs ir aizliegts tirgot neveselīgu pārtiku un dzērienus, arī čipsus un sāļās uzkodas, krāsainās limonādes, kvasu un krāsvielas saturošas košļājamās gumijas. Latvijas izglītības iestādēs netiek tirgotas uzkodas, kas satur 1,25 gramus (vai vairāk) sāls uz 100 gramiem produkta vai pusgramu (vai vairāk) nātrija uz 100 gramiem produkta. Toreizējais veselības ministrs Gundars Bērziņš grozījumu pieņemšanas laikā apgalvoja, ka Latvija ir pirmā Eiropas Savienības valsts, kura pieņem šādus ierobežojumus. Viņš pieļāva, ka Latvijas piemēram sekos daudzas valstis. Aizliegumu nosakošie grozījumi higiēnas prasībās stājās spēkā 2006. gada 1. novembrī. Savukārt pērn, 2010. gadā, kaimiņvalstī Lietuvā tika ieviesta jauna skolēnu ēdināšanas kārtība vispārizglītojošajās skolās, kas arī noteica aizliegumu Lietuvas izglītības iestādēs tirgot par neveselīgiem atzītus pārtikas produktus, arī sāļās uzkodas.

Un vēl kāda aktualitāte - šovasar Latvijā vadošais kartupeļu čipsu Ādažu čipsi un sāļo uzkodu ražotājs Latfood pievienojies Eiropas Savienības starptautiskajam memorandam, saskaņā ar to produktu reklāmas netiks izvietotas raidījumos, kuru tiešā auditorija ir bērni līdz 12 gadu vecumam, kā arī skolās.

Pilnīgi bez sāls nevar

«Ņemot vērā notikumus saistībā ar dāņu profesoru, kuršnesen Latvijā pauda savu viedokli par dažiem pārtikas produktiem, konkrēti nevienu produktu publiski vērtēt nevēlos,» norādīja uzturzinātnieks Viesturs Rozenbergs. «Bet runājot par sāļajām uzkodām, tātad par sāli uzturā, jāņem vērā, ka, pirmkārt, sāls ir cilvēka organismam vitāli nepieciešama viela, pilnīgi bez šīs vielas organisms nespēj normāli funkcionēt.

Visu Magdas Riekstiņas rakstu lasi pirmdienas laikrakstā Diena vai sadaļā ŠODIEN LAIKRAKSTĀ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas