Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Augstskolās pieteicies mazākais studētgribētāju skaits pēdējo trīs gadu laikā

Šogad pamatstudijām kādā no 12 Latvijas augstskolām kopumā pieteikušies 10 123 reflektanti, kas ir mazākais studētgribētāju skaits pēdējo trīs gadu laikā, liecina informācija vienotajā valsts un pašvaldību portālā Latvija.lv uz pirmdienas plkst.17.

Pieteikšanās studijām noslēgusies plkst.16.

Dati "Latvija.lv" liecina, ka 2020./2021.akadēmiskajam gadam bija saņemti 10 296 reflektantu pieteikumi, bet 2021./2022.akadēmiskajam gadam - 10 182 pieteikumi.

Jaunajam akadēmiskajam gadam studijām kādā no 12 Latvijas augstskolām uz plkst.18 apstiprināti 9410 studētgribētāji.

No tiem lielākais studētgribētāju skaits jeb 4433 cilvēki apstiprināti studijām kādā no Latvijas Universitātes (LU) pamatstudiju programmām. Savukārt populārāko Latvijas augstskolu reitinga otrajā pozīcijā ierindojas Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kurā studijām apstiprināti 2479 cilvēki.

Tālāk ar gandrīz trīs reizes mazāku reflektantu skaitu seko Latvijas Lauksaimniecības universitāte, kurā studijām apstiprināts 903 cilvēks. Ceturtajā vietā ir Daugavpils Universitāte, kurā apstiprināti 520 reflektanti.

Nākamā ir Liepājas Universitāte, kurā apstiprināts 272 reflektanta pieteikums. Studijām Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā apstiprināti 262 cilvēki, Vidzemes Augstskolā - 149 cilvēki, Banku Augstskolā - 127 cilvēki, Ventspils Augstskolā - 119 cilvēki, Ekonomikas un kultūras augstskolā - 67 cilvēki, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolā "RISEBA" - 49 cilvēki, savukārt Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā - 30 cilvēki.

Vienotajā uzņemšanas sistēmā populārākā studiju programma ir LU programma "Psiholoģija", kurai saņemti 472 personu pieteikumi. Tālāk seko LU studiju programma "Ārstniecība" - 433 reflektanti, LU programma "Datorzinātnes" - 375 reflektanti, RTU programma "Datorsistēmas" - 353 reflektanti, LU programma "Tiesību zinātne" - 338 reflektanti.

Starp mazāk populārajām studiju programmām ir RTU "Informācijas tehnoloģija" - 258, LU programma "Biznesa vadība" - 232 reflektanti, LU programma "Komunikācijas zinātne" - 228, RTU programma "Arhitektūra" - 197 reflektanti, LU programma "Anglistikas, Eiropas valodu un biznesa studijas" - 168 cilvēki.

Pārējās studiju programmās ir vēl mazāks pieteikumu skaits.

LETA jau rakstīja, ka konkursa pirmās kārtas rezultāti tiks paziņoti 22.jūlijā pēc plkst.17, bet otrās kārtas rezultāti 26.jūlijā pēc plkst.17. Konkursa rezultāti tiks paziņoti e-pakalpojumā "Elektroniskā pieteikšanās studijām pamatstudiju programmās", kā arī īsziņu un elektroniskās vēstules veidā.

Pēc konkursa 1.kārtas rezultātu uzzināšanas 22.jūlijā reflektantam jāizlemj, vai vēlas turpināt piedalīties konkursā uz pieteikumā norādītajām studiju programmām vai nevēlas pretendēt uz studijām nevienā no studiju programmām.

Konkursa 1.kārtā studiju vietu reflektants iegūs tādā gadījumā, ja šī studiju vieta konkursa rezultātā tiks apstiprināta viņa 1.prioritātē. Ja konkursa rezultātā neapstiprināsies 1.prioritāte, tad konkursa 1.kārtā studiju vietu reflektants neiegūst. Tādā gadījumā studiju vietu var iegūt konkursa 2.kārtā. Pēc 1.kārtas rezultātiem var iepazīties ar savu provizoriski iegūto studiju vietu.

Ja konkursa 1.kārtā reflektants ieguvis studiju vietu savā pirmajā izvēlētajā prioritātē, tad šī studiju vieta viņam ir garantēta ar nosacījumu, ka no 22.jūlija līdz 26.jūlijam reflektants ieradīsies pirmās prioritātes studiju programmas augstskolā noslēgt studiju līgumu vai apstiprināt savu lēmumu slēgt studiju līgumu termiņā, kāds ir paredzēts atbilstošā augstskolā.

Ja atbilstošajā augstskolā līgums tiek slēgts citā termiņā vai ja norādītajos datumos nav iespējams ierasties augstskolā, bet ir vēlme saglabāt savu iegūto studiju vietu, laikā no 22.jūlija līdz 26.jūlijam plkst.16. savā portāla "Latvija.lv" e-pakalpojumā ir jāaktivizē izvēlne "Apstiprināt iegūto vietu".

Pieteikšanās studijām notiks pēc prioritāšu sistēmas un konkursa rezultātā katrs reflektants var iegūt vienu studiju vietu vienā studiju programmā. Uzņemšana pilna laika pamatstudiju programmās notiek konkursa kārtībā pēc centralizēto eksāmenu rezultātiem.

ar jaunāko informāciju papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas