Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Aukstuma dēļ zvēraudzētavā bojā gājuši teju 500 ūdeļu mazuļi

"Māmiņa ar bērniņiem dzīvo tādā nelielā ligzdiņā. Apakšā ir paklājs no salmiem vai skaidām. Ar mammas siltumu viņam ir par maz – tā mamma nespēj visus sasildīt,” paudusi veterinārārste Gunta Isajeva.
Vienā no Latvijas lielākajām zvēraudzētavām Grobiņas gājuši bojā gandrīz 500 ūdeļu mazuļi un ir aizdomas par cietsirdīgu attieksmi pret dzīvniekiem, piektdien vēstīja Latvijas Televīzijas Ziņas.

Nelaime notikusi jūnijā, kad vēso nakšu dēļ savos krātiņos vienkārši nosaluši 472 ūdeļu mazuļi. Tas noticis tādēļ, ka dzīvnieku migās nebija ielikti pret aukstumu sargājošie skaidu pakaiši. To apstiprina zvēraudzētavas vetārste.

Taču vairāku diennakšu ilgā laikā pakaiši būrīšos nebija ielikti un dzīvnieki nobeigušies.

"Tā ir cietsirdība pret dzīvniekiem, kas ir krimināli sodāma. Dzīvnieki ir atstāti bez aprūpes, bezpalīdzīgā situācijā un bezpalīdzīgā stāvoklī, kurā viņi par sevi nevar parūpēties un nevar sevi aizstāvēt,” saka biedrības Dzīvnieku brīvība vadītājs Aivars Andersons.

Viņu papildina citas dzīvnieku aizsardzības organizācijas „Dzīvnieku draugs” pārstāve Laura Karnīte. "Mēs, protams, ļoti gribētu cerēt uz atbildīgo iestāžu rīcību un, ka šī tomēr varētu būt tā reize, kad zvēraudzētavas īpašnieki tiktu saukti pie atbildības. Ir vetārsta atzinums, ka bojāejas iemesls ir tieši pareizu labturības apstākļu nenodrošināšana,” uzsver Karnīte.

Fermas pārstāvji stāsta, ka centušies izlīdzēties, saliekot sprostos skaidu vietā salmus, bet tas nav palīdzējis, un mazuļi tomēr nosaluši.

Zvēraudzētava ir liels uzņēmums, kur Grobiņā un Vērgalē kopā ir vairāk nekā 160 000 dzīvnieku un ap 100 darbinieku. Līdz šim nekas tāds nebija noticis.

"Šoreiz tā izveidojās piegādātāja dēļ, kurš neturēja savu solījumu un neatveda mums skaidas, par kurām mēs bijām veikuši apmaksu norādītajā termiņā, par kādu mēs bijām vienojušies,” pauda Grobiņa padomes locekle Argita Jaunsleine.

Turpretim piegādātāji nejūtas vainīgi. Zvēraudzētāji neesot nomaksājuši vēl iepriekšējos parādus. Turklāt skaidas, ko viņi piegādā, nemaz neesot derīgas dzīvniekiem.

Pārtikas un veterinārais dienests uzsvēris, ka atbildība pienākas nevis piegādātājiem, bet gan dzīvnieku īpašniekiem. "Protams, ka tas šos dzīvnieku īpašniekus no atbildības par šo notikumu neatbrīvo. Viņiem bija jāmeklē citi varianti un jebkurā gadījumā bija jānodrošina šie dzīvnieki ar pakaišiem," atzīmē PVD novietņu uzraudzības daļas vadītāja Maija Irbe.

Dienests prognozējis, ka notikušais tiks novērtēts kā ļoti nopietns labturības noteikumu pārkāpums un līdz ar to uzņēmumam pienāksies administratīvais sods. Maksimāli 1000 eiro.

Par cietsirdīgu attieksmi pret dzīvniekiem likums gan paredz kriminālatbildību. Taču uzraugi uzskata, ka tik stingri traktēt nevajadzētu. Tie atzīst, ka arī iepriekš sūdzības par Grobiņu bijušas, bet pārkāpumi tomēr līdz šim nav bijuši konstatēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas