Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 12. septembris
Erna, Eva, Evita

Austrumu slimnīcā pēdējos sešus mēnešus ievērojami audzis ārstēto pacientu skaits

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) pēdējo sešu mēnešu laikā ievērojami palielinājies ārstēto, īpaši neatliekamo pacientu skaits, informēja RAKUS.

Pēdējā gada laikā ievērojami palielinājies gan stacionāri, gan ambulatori ārstēto pacientu skaits, būtiski pieaugot arī laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu apjomam, liecina RAKUS šī gada pirmo sešu mēnešu darbības pārskats.

Šī gada pirmajos sešos mēnešos Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā (NMPUK) apkalpoti 49 895 pacienti, un tas ir par 10 396 pacientiem jeb par 26,3% vairāk nekā 2023.gada pirmajos sešos mēnešos.

NMPUK strauji pieaugusi pacientu plūsma, un vienas dienas laikā reģistrēti pat 250 pacienti. No šī gada 2024.gada janvāra līdz jūnijam RAKUS stacionāri ārstēti 31 132 pacienti, to skaitam pārskata periodā palielinoties par 3,9% jeb 1172 pacientiem, salīdzinot ar analogu periodu 2023.gadā.

Šajā laikā RAKUS stacionāros pacientiem veikta 29 391 operācija - par 4210 operācijām vairāk nekā 2023.gada pirmajos sešos mēnešos.

Savukārt pārskata periodā ambulatori nodrošinātas 168 767 vizītes vai konsultācijas, un ambulatoro pakalpojumu apjoms, salīdzinot ar 2023.gada pirmo pusi, ir pieaudzis par 13,5% jeb par 20 018 vizītēm vai konsultācijām.

Attālināti sniegto konsultāciju skaits salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu ir pieaudzis par 82%. Šī gada sešos mēnešos sniegtas 35 366 attālinātās konsultācijas jeb 21% no visām ambulatorajām vizītēm vai konsultācijām, bet 2023.gada sešos mēnešos - 19 429 attālinātās konsultācijas.

Visvairāk - 43% attālinātās konsultācijas pārskata periodā sniedza uztura speciālisti un medicīnas māsas klīniskās barošanas jautājumos. 12% konsultāciju sniedza infektologi. Dermatologu un venerologu sniedza 7% konsultāciju, un arī hematologi sniedza 7% attālināto konsultāciju.

Ambulatoriem pacientiem, tajā skaitā dienas stacionāra pacientiem, veikto laboratorisko izmeklējumu skaits pārskata periodā, salīdzinot ar 2023.gada attiecīgo periodu, ir pieaudzis par 17%, sniedzot 629 607 izmeklējumus.

2024.gada februārī RAKUS Laboratorijas dienests stacionārā "Biķernieki" atvēra jau ceturto jebkuram pacientam pieejamo analīžu pieņemšanas punktu, kas nodrošina visa veida laboratoriskos izmeklējumus - gan tos, ko visbiežāk pacientiem nozīmē ārsti, gan tos, kam nepieciešama augstāka līmeņa diagnostika Nacionālajā mikrobioloģijas references laboratorijā.

Analīžu pieņemšanas punktā var apkalpot līdz 100 pacientu dienā, un Austrumu slimnīcas stacionāra "Biķernieki" pacientiem tagad nepieciešamības gadījumā tiek nodrošinātas arī steidzamības kārtā vajadzīgās analīzes jau divu stundu laikā.

Savukārt Radioloģijas centrā 2024.gada sešos mēnešos ir veikts par 5,8% lielāks izmeklējumu skaits nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā: 2024.gada sešos mēnešos nodrošināti 119 593 izmeklējumi, bet 2023.gada sešos mēnešos - 113 022 izmeklējumi.

Pacientiem aizvien vairāk procedūru un izmeklējumu tiek piedāvāts veikt dažāda profila dienas stacionāros, ievērojami samazinot ārstēšanās laiku. Lai to nodrošinātu, ārsts, jau sniedzot ambulatoro konsultāciju, izvērtē iespēju ātrākai dienas stacionāra pakalpojumu saņemšanai.

Salīdzinot ar 2023.gada sešiem mēnešiem, 2024.gada sešu mēnešu periodā ir audzis gan ambulatori sniegto konsultāciju skaits- par 20 018 konsultācijām jeb par 13,5%, gan arī dienas stacionārā apkalpoto pacientu skaits - par 1785 pacientiem jeb 10,6%.

Vislielākais pacientu skaits bijis oftalmoloģijas, ķīmijterapijas, ķirurģijas un hemodialīzes dienas stacionāros. Dienas stacionāros veikto operāciju skaits pārskata periodā salīdzinājumā ar 2023.gada sešiem mēnešiem ir pieaudzis par 11,1%, sasniedzot 19 284 operācijas jeb par 1928 operācijām vairāk nekā 2023.gada pirmajā pusgadā.

Kā rāda minētie statistikas dati, pacientu skaita pieaugums un Austrumu slimnīcas sniegto ārstniecības pakalpojumu apjoma pieaugums visos segmentos ir ievērojams.

RAKUS apgalvo, ka Veselības ministrijai (VM)izprotot samilzušo problēmu, ko rada ievērojamais pacientu pieplūdums, ārstniecības pakalpojumu sniegšanas pārpildes kompensācijas jautājums ambulatorā sektorā gada pirmajos sešos mēnešos risināts veiksmīgi.

Vienlaikus efektīvākais risinājums joprojām tiek meklēts stacionāro neatliekamo pakalpojumu un laboratorisko izmeklējumu apmaksai atbilstoši reālajai pacientu plūsmai.

Pārskata periodā Austrumu slimnīcas speciālisti īstenoja inovatīvas operācijas, sniedza palīdzību Krievijas iebrukuma rezultātā smagi cietušajiem Ukrainas karavīriem, līdzdarbojās Latvijas medicīnas nozarei svarīgu stratēģisko jautājumu risināšanā, turpināja attīstīt starptautisko sadarbību dažādu projektu ietvaros, kā arī realizēt sāktos būvniecības projektus slimnīcas paplašināšanai, modernas ārstniecības un personāla vides veidošanai un pacientu pieredzes uzlabošanai.

RAKUS valdes priekšsēdētāja Normunda Staņēviča vērtējumā pusgada statistika liecina, ka slimnīca ir pilnībā nodrošinājuši arvien pieaugošo pieprasījumu un arī Veselības ministrija (VM) līdz šim esot izpratusi un novērtējusi ārstu, māsu un aprūpes personāla ieguldījumu, kas ir būtiski Latvijas veselības aprūpes sistēmas stiprināšanai.

Staņēvičs pauž, ka joprojām tiek meklēts efektīvākais risinājums jautājumā par stacionāro neatliekamo pakalpojumu apmaksu, kā arī laboratorisko izmeklējumu kompensāciju, jo skaidrs, ka to palielinājums ir cieši saistīts ar pacientu plūsmas pieaugumu un bez tiem nav iespējams pieņemt pamatotus lēmumus par turpmāko ārstēšanu nevienam pacientam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst normāla, saprotama skaidrojuma

Par to, kā un kāpēc varēja rasties "krievu drona krīze", kas izvērtusies šaubās par mūsu pretgaisa aizsardzības spējām un nedēļu ilgās komunikācijas kļūdās no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas