Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Banka: Tikai 43% no uzkrājumu veidotājiem izmanto iespēju atgūt IIN

Baltijas valstīs salīdzinoši pasīvās ienākumu deklarēšanas dēļ, pērn tikai 43% no tiem, kas veido uzkrājumus pensiju fondā vai dzīvības apdrošināšanas kompānijā, izmantoja valsts piedāvātās nodokļu atmaksas priekšrocības, kas papildus uzkrātajam kapitālam nodrošina daļu iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atgūšanu, portālu Diena.lv informēja _SEB bankas _pārstāve Kristīne Martinsone.

Pēc SEB pensiju fonda aplēsēm, deklarējot dzīvības apdrošināšanā un privātajos pensiju fondos veiktās iemaksas, iedzīvotājam, kurš uzkrājumiem novirza 40 latus mēnesī, 30 gadu laikā iespējams uzkrāt 53 tūkstošus latu lielu kapitālu un papildus tam IIN veidā atgūt 3360 latus, liecina SEB bankas un aģentūras Mindshare veiktā Baltijas valstu iedzīvotāju uzkrājumu veidošanas paradumu aptauja.

Lai gan aptuveni trešdaļa Baltijas valstu iedzīvotāju uzskata, ka viņu finansiālā situācija ir laba, jo pēc obligāto maksājumu veikšanas paliek pāri brīvie līdzekļi, kurus varētu novirzīt uzkrājumiem, tomēr Latvijā no visām Baltijas valstīm ir visvairāk iedzīvotāju - 59%, kuri neizmanto finanšu taupīšanas iespējas, %, Igaunijā - 45%, bet Lietuvā - 35% no respondentiem, liecina aptauja.

Vispozitīvāk noskaņotie par savu finansiālo situāciju ir iedzīvotāji Lietuvā, kur 38% no aptaujātajiem respondentiem atzinuši savu finansiālo situāciju kā labu. Krietni mazāk optimistu ir Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju vidū - kur tādu pašu vērtējumu snieguši 31% un 29% respondentu attiecīgi.

Pēc VID datiem, Latvijas iedzīvotāji nodokļu atgūšanu no uzkrājumiem izmanto nepilnīgi. Piemēram, 2011.gadā vairāk kā 148435 personas bija veikušas dzīvības apdrošināšanas prēmijas iemaksas un iemaksas privātajos pensiju fondos un tikai 64708 tās bija deklarējušas, izmantojot iespēju saņemt valsts piedāvātos IIN atvieglojumus. Lai atvieglotu gada deklarāciju iesniegšanu, VID, sākot ar šī gada martu, piedāvās papildinājumus elektroniskās deklarēšanās sistēmā, lai nodrošinātu vēl vieglāku, ērtāku un precīzāku nepieciešamās informācijas atlasi un sagatavošanu iesniegšanai VID.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas