Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Bažas par mazo skolu bibliotēkāru algām pēc reformas

Skolu bibliotekāri satraucas, ka  līdz ar jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanu, mazajās skolās skolas bibliotekāra loma plānota niecīga vai tās nav vispār. Turklāt rodas iespaids, ka ierēdņi neizprot mūsdienu bibliotekāra pienākumus, ceturtdien lasāms avīzē Diena.

Skolas bibliotekārs dara daudz: komplektē grāmatu fondu, to apstrādā, pievieno elektroniskajam katalogam, veic uzziņu darbu, veido izstādes un tematiskus pasākumus, nemaz nerunājot par lasītāju apkalpošanu, kas nebūt nenozīmē tikai grāmatu izsniegšanu un saņemšanu. Sākumskolas Taurenītis bibliotēkā Indra Celmiņa ar entuziasmu arī motivē skolēnus lasīt. Dienai ciemojoties bibliotēkā, bērni aizrautīgi pēta jaunākās grāmatas. Pēc Indras domām, svarīgi ir tieši sākumskolas klasēs ieinteresēt bērnus lasīt, jo pēc tam tas var būt grūti. Šos un virkni citu pienākumu bibliotekāre tik tikko spēj veikt, strādājot četras pilnas darba dienas nedēļā. Bibliotēka durvis dažkārt ver vaļā pat astoņos no rīta, un, arī tuvojoties vakarpusei, Indra palīdzību neatteiks.

Patlaban gan sievietei ir sajūta, ka skolas bibliotekāra profesiju sabiedrība nenovērtē, un ik pa laikam viņa pieķer sevi pie domas, ka ir neērti citiem stāstīt par savu nodarbošanos. Turklāt, uzzinot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) plānus attiecībā uz turpmāku skolu bibliotekāru darba organizāciju, Indrai nolaižas rokas. Ņemot vērā, ka viņas skolā mācās tikai 128 skolēni, paredzēts, ka Indra varēs strādāt astoņas stundas nedēļā, par to saņemot 176 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. "Vai tiešām ministrija vēlas, ka atkal skolu nostūros būs atrodami mazi kambarīši, kuru durvis tiks vērtas pāris reižu gadā?" retoriski jautā bibliotekāre.

Atbildot uz bibliotekāru sašutumu, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Izglītības departamenta vecākā eksperte Modra Jansone Dienai stāsta, ka skolas bibliotekāra atalgojumu paredzēts būtiski palielināt. Proti, ja tagad par 40 stundu darba nedēļu bibliotekārs saņem 420 eiro "uz papīra", tad turpmāk šo summu plānots paaugstināt līdz 880 eiro par pilnu slodzi. Taču šiem plāniem ir āķis - lai šādu atalgojumu bibliotekārs saņemtu, skolā jāmācās vismaz 701 bērnam. Pēc ministrijas datiem, šiem kritērijiem atbilst vienīgi 55 skolas. Nepieciešamais skolēnu skaits diskusiju rezultātā gan vēl var mainīties, piemēram, līdz 500 skolēniem, taču tad arī algas pielikums vairs nebūtu tik liels.

Secinājums pagaidām ir viens - ieguvēji būs lielo skolu bibliotekāri, bet kas notiks lauku skolās? IZM šobrīd ir paredzējusi, ka izglītības iestādēs ar skolēnu skaitu, piemēram, no 301 līdz 500, bibliotekāra slodze būs 20 darba stundas nedēļā. Savukārt, ja skolēnu skaits svārstās no 101 līdz 150 bērniem, bibliotekāram būtu jāstrādā tikai astoņas stundas, un atbilstoši slodzei mainās arī atalgojums. Pavisam mazajās skolās, kur skolēnu skaits nesasniedz pat simtu, bibliotekārs vispār nav paredzēts. IZM piebilde te ir skaidra - nelielā skolā valsts nevar nodrošināt bibliotekāru, kurš strādātu uz pilnu slodzi un saņemtu 880 eiro mēnesī.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 12.marta, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas