Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bērnu slimnīca: Strauji pieaug ar zarnu infekcijām sasirgušo bērnu skaits

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļā strauji pieaug ar zarnu infekcijām sasirgušo bērnu skaits, informē slimnīcas pārstāve Dace Zaldāte-Rozentāle.

Tas liecinot, ka sabiedrībā mazinās uzmanība pret vienu no svarīgākajiem piesardzības pasākumiem ne tikai Covid-19, bet arī kuņģa un zarnu trakta infekciju izplatības mazināšanai - roku higiēnu.

Slimnīcas speciālisti atgādina, ka regulāra roku mazgāšana un dezinficēšana ir efektīvākais veids, kā izvairīties no dažādām zarnu trakta infekcijām.

Sākoties Covid-19 pandēmijai un aktualizējot nepieciešamību regulāri mazgāt un dezinficēt rokas, slimnīcā ārstēto bērnu ar caureju jeb diareju skaits samazinājās par 50%. Ja 2020.gada pirmajos divos mēnešos ar kuņģa zarnu trakta infekcijas pazīmēm slimnīcā nonāca 998 bērni, tad šogad gadījumu skaits bija samazinājies uz pusi - janvārī tādu bija 243, bet februārī ārstu palīdzība bija nepieciešama 252 bērniem.

Savukārt dati par šī gada martu liecina par caurejas gadījumu strauju pieaugumu. Pēdējā mēneša laikā caurejas vai vemšanas dēļ slimnīcā nonāca pat 20 pacienti dienā, un kopumā šomēnes līdz 26.martam palīdzību saņēmuši jau 336 pacienti.

Neiepriecinošie dati Bērnu slimnīcas ārstiem liek secināt, ka, visticamāk, arvien biežāk bērniem gadās piemirst par rūpīgu roku higiēnu. Caureju visbiežāk izraisa tādi vīrusi kā Rota un Norvalka, adenovīrusi un enterovīrusi. Cilvēka organismā tie visbiežāk nonāk fekāli orālā ceļā ar nemazgātu roku starpniecību. Akūtu caureju pavada krampjveida sāpes vēderā, vemšana un drudzis, un tā var izraisīt organisma atūdeņošanos un apdraudēt cilvēka dzīvību.

Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas procesa vadītāja Zanda Pučuka skaidro, ka mūsdienu higiēnas prasības, sanitārās normas, vakcinācija un kopējā medicīnas attīstība ļauj novērst ilgtermiņa veselības problēmas vai pat nāves gadījumus vemšanas un caurejas dēļ, tomēr tik un tā mediķe aicina saglabāt šo krīzes laikā pastiprināti apgūto veselīgo paradumu - rūpīgi mazgāt rokas.

Lai izvairītos no saslimšanām, speciālisti iesaka regulāri mazgāt rokas ar ziepēm, tās rūpīgi noskalot un noslaucīt, izmantojot vienreiz lietojamo vai auduma dvieli.

Rokas obligāti jāmazgā pirms maltītes gatavošanas, pasniegšanas vai ēšanas, pēc tualetes lietošanas vai autiņu maiņas, pēc rīkošanās ar neapstrādātiem dārzeņiem, saknēm vai jēlu gaļu, pēc saskares ar lauksaimniecības dzīvniekiem vai pēc lauku darbiem, kā arī lauku saimniecības apmeklējuma.

Bez tā, ka allaž līdzi jānēsā pašiem savs dezinfekcijas līdzeklis vai mitrās salvetes, nepieciešams izmantot iespēju rokas dezinficēt, arī ierodoties vai pametot tādas publiskas vietas kā veikali. Vecākiem roku higiēnas uzturēšanas nepieciešamību ar atvasēm vajadzētu pārrunāt, piemēram, izgudrojot kādu atmiņā paliekošu aizraujošu spēli vai izmantojot bērniem paredzētus informatīvos materiālus par roku mazgāšanu, skaidro slimnīcā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas