Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Bojāgājušo 17 gadus veco riteņbraucēju raksturo kā aizrautīgu un labsirdīgu

«Visprogresīvākais raiders (braucējs - red.), kādu jebkad bijām redzējuši. Katru reizi, kad kopā bijām parkā, viņš parādīja to, cik viņš ir neatlaidīgs un mērķtiecīgs. Bija liels gods būt ar tevi vienā team (komandā - red.) un braukāt pa vienu parku,» tā par nedēļas nogalē bojāgājušo BMX riteņbraucēju Artūru Griķi raksta viņu pazinušie sportisti portālā ParBMX.com.

17 gadus vecais rīdzinieks A. Griķis traumas guva sestdien, startējot ekstrēmo sporta veidu festivālāGhetto Games Ventspilī, bet svētdien slimnīcā mira.

Līdzās daudzajām līdzjūtībām Artūra ģimenei un tuviniekiem komentāros lasāma virkne atsauksmju, kurās riteņbraucēji viņu raksturo kā labsirdīgu, ļoti atsaucīgu puisi un daudzsološu braucēju. No vairāku jauniešu komentāriem noprotams, ka Artūrs ir mācējis daudz sporta trikus, tomēr nebija augstprātīgs un palīdzēja arī citiem apgūt jaunus paņēmienus.

Artūrs trenējās 2,5 gadus, un šajā laikā progresēja un mācījās ļoti ātri. Viņš bija ļoti aizrautīgs un daudzsološs, arī mērķtiecīgs - trenējās līdz pat sešām stundām dienā, stāsta Aivars Šneiders, pieredzējis BMX braucējs, kurš apmāca jauniešus. Bojāgājušais jaunietis bijis viens no perspektīvākajiem BMX freestyle jeb brīvā stila pārstāvjiem Latvijā, bet pērn atzīts par labāko jauno braucēju. Iepriekš Artūrs bija trenējies grieķu-romiešu cīņās, tāpēc viņam piemita izturība un spēks. Šogad puisis jau bija paguvis piedalīties sešās sacensībās, tostarp Čehijā.

Brīvā stila BMX, atšķirībā no klasiskā BMX, sportisti nebrauc pa trasi, bet gan skeitparkos, speciālajās konstrukcijās un ielās. Tāpat atšķiras ekipējums - brīvajā stilā ir obligāti jāvelk ķivere, bet nav vēdera aizsarga, jo tas traucētu sportistu kustībām, skaidro A. Šneiders. Traumas šajā sporta veidā ir ikdiena, parasti - nobrāzumi un zilumi. Pieredzējušais sportists A. Šneiders atminējās vienu gadījumu pasaulē, kur sportists no BMX freestyle gūtajām traumām mira, un diemžēl šo sarakstu tagad papildina arī Latvija.

«Neviens necenšas darīt sev pāri. Artūrs mācēja to triku uztaisīt, tas bija viens no viņa iecienītākajiem,» norāda A. Šneiders, piebilstot, ka šajā reizē jaunietis bija izvēlējies to veikt uz konstrukcijas, kur pirms tam bija izmēģinājis vairākas reizes. Arī Par BMX pārstāvis un notikušā aculiecinieks Jānis Dreimanis portālam Diena.lv stāstīja, ka jaunietis triku bija veicis jau iepriekš citos skeitparkos, tomēr tas neesot no tiem, kas sanāk katru reizi. «Kamēr gaisā tiek veikts 360 grādu apgrieziens, braucējs pagriež stūri vispirms uz vienu, tad uz otru pusi - Artūram neizdevās satvert stūri pēc otrā pagrieziena,» riteņbraucēja veikto triku apraksta J. Dreimanis. Pēc kritiena puisim pašam izdevās piecelties.

Sportists tika nogādāts Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, kuras galvenā ārsta vietnieks Olafs Ķeņģis stāsta, ka, gūstot smagas traumas, pirmajā šoka stadijā cilvēks var spēt piecelties un nejust sāpes. Mediķi konstatēja, ka puisim bojāti lielie asinsvadi un ir smaga aknu asiņošana. Šādā stāvoklī, kad bija jāglābj viņa dzīvība, puisi nevarēja transportēt uz slimnīcu Rīgā. Uzzinot diagnozi, esot bijis skaidrs, ka tāda trauma nav savienojama ar dzīvību. Mediķi tomēr cīnījās par puiša dzīvību visu nakti un veica divas operācijas, arī pārlējuši asinis. O. Ķeņģis skaidro, ka iekšējo orgānu, arī aknu asiņošana ir ļoti smagas traumas. Jaunais riteņbraucējs mira slimnīcā svētdien agri no rīta.

Sākotnēji policija neierosināja kriminālprocesu, jo sportists letālo traumu guvis pats. Tomēr lielās rezonanses dēļ pirmdien sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma nodaļas Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību, vēstīja aģentūra LETA.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas ārsts atzīst, ka sporta sacensības mediķiem, traumatologiem ir saspringts laiks. Īpaši traumējoši ir ekstrēmie sporta veidi, kad pieaug galvas sasitumu, roku un kāju lūzumu skaits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas