Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Brigmanis: Līdz ar Levita atteikšanos kandidēt Pīlēna "akcijas" ir kāpušas

Līdz ar pašreizējā Valsts prezidenta Egila Levita atteikšanos kandidēt uzņēmēja, Apvienotā saraksta dibinātāja Ulda Pīlēna kā Valsts prezidenta amata kandidāta "akcijas" ir kāpušas, aģentūrai LETA sacīja Saeimas deputāts, bijušais ilggadējs Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Brigmanis uzsvēra, ka pašreizējā situācijā Pīlēna "akcijas" Valsts prezidenta vēlēšanu procesā viņš "kotē kā ļoti augstas", ņemot vērā, ka pašlaik ir "atbrīvojušās" Nacionālās apvienības (NA) balsis.

ZZS politiķis šajā kontekstā atsaucās uz NA Saeimas deputāta Aleksandra Kiršteina iepriekš publiski pausto, no kura noprotams, ka pastāv iespēja NA atbalstīt Pīlēna kandidatūru.

Brigmanis arī norādīja, ka tas nav īsti nopietni no Levita puses vienā brīdī piekrist kandidēt, bet pēc neilga laika paziņot, ka tomēr nekandidēs.

Vaicāts par to, kā Pīlēna izredzes ietekmētu tas, ja "Jaunā vienotība" (JV) izlemtu Valsts prezidenta amatam izvirzīt, piemēram, ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) kandidatūru, Brigmanis norādīja, ka tad par to būtu jāvērtē. Tāpat JV par šādu iespējamo lēmumu vēl nav paziņojusi, atzīmēja politiķis.

ZZS politiķis piebilda, ka piepildījies viņa paustais par sievieti kā Valsts prezidenta amata kandidāti - "Progresīvie" Valsts prezidenta amatam izvirzījuši publiskās pārvaldības eksperti Elīnu Pinto.

Kā ziņots, JV Valsts prezidenta amata kandidāti var būt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, eirokomisārs Valdis Dombrovskis, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete vai vēl kāds cits, šorīt intervijā TV3 izteicās JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

No politiķa teiktā bija noprotams, ka JV virzīs savu kandidātu prezidenta amatam pēc tam, kad līdzšinējais politiskā spēka favorīts - esošais Valsts prezidents Egils Levits - ir paziņojis, ka uz otro pilnvaru termiņu tomēr nekandidēs.

Jau vēstīts, Valsts prezidents Levits ir nolēmis tomēr nekandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Valsts prezidenta kancelejas izplatītajā Levits norādīja, ka patlaban koalīcija Valsts prezidenta jautājumā ir sašķēlusies.

"Nevienam [kandidātam] nav skaidrs vairākums. Šādā situācijā pastāv reāla iespēja, ka Valsts prezidenta ievēlēšanā izšķirošās balsis būtu partijām, kuras nepārstāv Latvijas latvisko un rietumniecisko kursu. Būtu naivi iedomāties, ka šo spēku balsis tiktu atdotas tāpat vien, bez politiska nodoma. Par to būs ilgstoši jāmaksā sava cena," paudis Levits. Levitu bija plānojusi pieteikt Nacionālā apvienība.

"Apvienotais saraksts" kā Valsts prezidenta kandidātu izvirzījis savu dibinātāju, uzņēmēju un arhitektu Uldi Pīlēnu.

"Progresīvie" Valsts prezidenta amatam izvirzījuši publiskās pārvaldības eksperti Pinto.

Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks maija pēdējā dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas