Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Brīvdabas muzejā ar dažādām nodarbēm svinēs Meteņus

Šodien Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā ar koka slēpju salidojumu, vizināšanos suņu pajūgā, maskošanos, grūdeņa ēšanu un jestrām izdarībām folkloras kopas Milzkalnieki vadībā tiks svinēti Meteņi, informēja muzeja pārstāve Kristīne Dzedule.

Pasākums Brīvdabas muzejā sāksies plkst.12 un ilgs līdz plkst.15. Dienas pirmajā pusē no plkst.12 līdz 13 Izstāžu zālē varēs gatavot maskas, lai pēc tam kopā ar folkloras kopu Milzkalnieki dotos Masku gājienā no galvenajiem vārtiem uz Vidzemes sētu. 

Savukārt visas dienas garumā pasākuma mazākie apmeklētāji varēs vizināties suņu pajūgā, par personu maksājot vienu latu. 

Arī šogad muzejā notiks aktīvā tūrisma centra Eži organizētais Meteņdienas koka slēpju salidojums. Slēpju pasākuma centrālā aktivitāte būs Meteņa dzīšanas slēpojums ar dažādiem jautriem uzdevumiem divu kilometru garā distancē. Tā sākums notiks plkst.13 Vidzemes sētā, bet no plkst.14 Vidzemes sētā turpināsies pārbaudījums koka slēpju slīdēšanas un elegantākās slēpošanas kategorijās. Pēc tam sekos koka slēpju salidojuma dalībnieku noslēguma maltīte un atraktīvāko slēpotāju apbalvošana Priedes krogā. 

Slēpju nomā pasākuma laikā būs iespējams iznomāt 50.gadu armijas koka slēpes, kas piemērotas pārgājieniem. Ar koka slēpēm kājās Brīvdabas muzejs atklāj īpašas sajūtas. Dalībnieki aicināti tērpties slēpju vecumam atbilstošā vai citā atraktīvā tērpā, norādīja Dzedule. 

Sveču mēneša noskaņās notiks arī sveču liešana Nidas dūmistabā Daugmales Jāņa vadībā un uzraudzībā, bet plkst.14.30 visi tiks aicināti uz tradicionālā Meteņu ēdiena grūdeņa ēšanu pie Vidzemes estrādes. 

Meteņus agrāk svinēja kā viduspunktu starp ziemas un pavasara saulgriežiem. Ar Meteņiem beidzas budēļos iešanas laiks, tāpēc pēdējā dienā šī tradīcija bijusi sevišķi iecienīta, tā ka dažos novados Meteņdienu saukuši pat par Budēļu dienu. Meteņdienas budēļi izpēra slinkākos. Visvairāk pērienu dabūja puiši un meitas, kā arī bērni, kas slikti mācījās grāmatu zinības. Meteņa norisē galvenās izdarības ir vizināšanās no kalna ragaviņās un braukšana no mājas uz māju, lai veicinātu garu linu augšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas