Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Būves regulēs apdrošinātāji

Jaunais būvniecības likums, pie kura strādāts daudzus gadus, stāsies spēkā pēc dažām dienām - 1. februārī. Starta brīdim tuvojoties, diskusijas ap gaidāmajām izmaiņām kļūst arvien karstākas. Latvijas Būvinženieru savienības pārstāvji apgalvo, ka Ekonomikas ministrijas (EM) rastais veids, kā risināt problēmas būvniecības nozarē, lobē apdrošinātāju intereses, otrdien raksta laikraksts Diena.

Likums nosaka, ka gan būvdarbu vadītājiem, gan būvuzraugiem obligāti būs jāiegādājas civiltiesiskā apdrošināšana. Ja tiks konstatēti pārkāpumi vai notiks kāds negadījums, apdrošināšanas polises cena nākamajā gadā kļūs dārgāka. Līdz ar to būvniecībā iesaistītajiem būšot motivācija strādāt kvalitatīvi. Tomēr LBS pārstāvji pauž neizpratni par gaidāmajām izmaiņām un norāda, ka apdrošinātājs informāciju par notikušo nelaimi saņems tikai pēc avārijas, un tas neļaus novērst traģēdiju. "Tas ir reāls apdrošināšanas kompāniju lobijs. Tas nesakārtos būvniecības nozari," Dienai izsaucas LBS valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume. 

EM parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis (Reformu partija) izskanējušos pārmetumus pilnībā noraida. Viņš atklāj, ka pašreizējais likums attiecībā pret pārkāpumiem ir ļoti nepilnīgs. Ja Zolitūdes traģēdijas gadījumā tiek meklēti vainīgie, lai tos sauktu pie kriminālatbildības, tad mazāki pārkāpumi, kur nav bojā gājušo un cietušo, paliek nepamanīti. Obligātā apdrošināšana ļaus piedzīt līdzekļus arī par salīdzinājumā mazākiem pārkāpumiem. "Ja būvnieks regulāri pieļaus kļūdas un tās parādīsies viņa personīgajā apdrošināšanas vēsturē, apdrošināšanas prēmija, kas vajadzīga, lai strādātu, būs tik augsta, ka vairs nebūs iespējams strādāt," klāsta  Ķirsis. Kā piemēru viņš min civiltiesisko apdrošināšanu automašīnām - ja auto izraisa avāriju, apdrošināšanas kategorija kāpj, un nākamajā reizē, apdrošinot savu auto, ir jāmaksā vairāk.

To, ka tiek lobētas apdrošinātāju intereses, laikrakstam noliedz arī paši apdrošinātāji.

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā Būves regulēs apdrošinātāji otrdienas, 14.janvāra, laikraksta Diena 9.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas