Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Būvprojekti paslīd iepirkumu procedūrās

Garām palaistas iespējas, riski zaudēt ES atbalstu, valsts naudas pārdalīšana – neveiksmīgu iepirkumu dēļ aizkavēta vai vispār nav sākta virkne nozīmīgu projektu, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

34% no visām sūdzībām, ko pērn saņēmis Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB), saistītas ar būvniecības nozari – būvdarbiem, būvuzraudzību, projektēšanu. 2013. gadā statistika rādīja to pašu. Lauvas tiesu no visām sūdzībām veido uzņēmumu neapmierinātība ar būvdarbu konkursu nolikumiem un rezultātiem – pērn saņemtas 210 šādas sūdzības, par dažām vairāk nekā 2013.gadā. Vienlaikus jāņem vērā – lai gan būvniecības konkursu skaits pērn kopumā bijis lielāks nekā 2013. gadā, to iepirkumu, kurus var pārsūdzēt IUB, bijis nedaudz mazāk. No tā var secināt, ka uzņēmumu cīņa par lielajiem būvniecības konkursiem kļuvusi mazliet sīvāka.

Ne visas sūdzības gan tiek izskatītas, daļu iesniedzēji atsauc paši, secināms no IUB mājaslapā pieejamās informācijas. Neoficiālās sarunās pasūtītāji atzinuši, ka nereti tas varētu būt saistīts ar konkursu dalībnieku vēlmi iegūt mazliet vairāk laika piedāvājumu sagatavošanai. IUB direktores vietniece, Juridiskā departamenta direktore Evija Mugina tam īsti nepiekrīt – tāpēc vien, ka iesniegta sūdzība, pasūtītājam nav jāpagarina procedūra. Bieži redzams, ka sūdzība tiek atsaukta, jo pasūtītājs pats novērš pretendentu konstatētās nepilnības nolikumā, pārskata lēmumus, stāsta Mugina. Protams, pilnībā nevar izslēgt arī negatīvus piemērus.

IUB apkopotā informācija liecina, ka pērn izskatīta 141 no 210 iesniegtajām sūdzībām par būvdarbiem, kā arī 17 no 22 pretenzijām par būvuzraudzības un 19 no 23 pretenzijām par projektēšanas konkursiem. Starpība iesniegto un izskatīto sūdzību skaitā skaidrojama gan ar to atsaukšanu, gan IUB beigtu lietvedību, gan faktu, ka daļa decembrī saņemto iebildumu vēl nav izskatīti. Jānorāda arī, ka virkni sūdzību IUB neatzīst par pamatotām vai pietiekami nozīmīgām, lai tās ietekmētu iepirkuma rezultātu.

Par vienu no neveiksmīgākajiem pērnā gada būvniecības nozares iepirkumiem varētu uzskatīt konkursu par Siguldas sporta kompleksa projektēšanu un būvniecību, kurā rezultātu joprojām nav. Valmierā pērn nesākās ieplānotā peldbaseina un BMX trases būvniecība, ko arī kavē ieildzis iepirkums. Savukārt par to, vai Olaines bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijai nauda būs, pašlaik pārliecības vairs nav.

Eiropas dotās iespējas, tiesa, ne finansiālas, palaistas garām arī patlaban notiekošajā nama Jēkaba ielā 6/8 pārbūvē Saeimas vajdzībām. Sākotnēji tas bija iecerēts kā Latvijas prezidentūras ES Padomē vajadzībām, taču tas neīstanojās, jo vispirms kavējās Gaismas pils nodošana ekspluatācijā un līdz ar to - Jēkaba ielas nama remontdarbu sākums.

Visu rakstu Būvprojekti paslīd iepirkumu procedūrās lasiet otrdienas, 20. janvāra, laikrakstā Dienas Bizness!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas