Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

CAF: Sadarbību ar Latviju turpināsim

Uz tikšanos ar satiksmes ministru Aivi Roni un vairākiem Saeimas deputātiem šonedēļ Rīgā bija ieradies 600 miljonu eiro vērtā vilcienu iepirkuma uzvarētāja Spānijas mašīnbūves uzņēmuma Construcciones y Auxiliares de Ferrocariles (CAF) starptautisko darījumu vadītājs Hesuss Esnaola Altuna.

Septembris ir izšķirošs mēnesis vilcienu iepirkumā, jo 2. oktobrī noslēdzas starp CAF un Latvijas pusi noslēgtais līgums, kurš līdz šim tā arī nav pilnvērtīgi stājies spēkā. Kā Diena jau rakstīja - ja puses nevienosies par sadarbības turpināšanu, Latviju var sagaidīt tiesvedība no CAF puses.

«Sadarbību ar Latviju turpināsim,» pēc tikšanās ar ministru ar smaidu sejā sacīja H. Altuna, kuram sarunā radusies pārliecība, ka pērn iepirkumā uzvarējušais CAF varēs ar Latvijas pusi sekmīgi noslēgt iestrēgušās sarunas par līguma gala redakciju. Satiksmes ministrija (SM) pēc tikšanās no komentāriem kategoriski atteicās. «Sazinieties ar manu biroja vadītāju,» Dienai sacīja ministrs Aivis Ronis. Biroja vadītājs Aivis Freidenfelds jebkādu informāciju par šo tikšanos sniegt nevēlējās. SM izvairīgā attieksme šķiet visai dīvaina, jo cits tikšanās dalībnieks - CAF apakšuzņēmēja Rīgas Vagonbūves rūpnīcas (RVR) valdes priekšsēdētājs Valērijs Igaunis - sarunu ar ministru novērtēja kā «ļoti pozitīvu». Viņam šķitis, ka neskaidrības starp CAF un Latvijas pusi izdevies mazināt. Par iepirkumu tieši atbildīgais uzņēmums Pasažieru vilciens (PV) par tikšanos Rīgā esot uzzinājis tikai no medijiem.

Dienas rīcībā ir informācija, ka spāņi Rīgā tikušies ar Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītāju Vjačeslavu Dombrovski (RP), Vienotības frakcijas vadītāju Dzintaru Zaķi, VL-TB/LNNK frakcijas vadītāju Eināru Cilinski, pie frakcijām nepiederošo deputātu Viktoru Valaini, kā arī ar Ārvalstu investoru padomes vadītāju Ģirtu Greiškalnu. Visticamāk, uz tikšanos ar ministru un politiķiem H. Altuna ar savu komandu bija ieradies, lai saprastu CAF izredzes saglabāt vilcienu iepirkuma līgumu.

«CAF cenšas skaidrot Latvijas politiķiem savu nostāju, un man radās iespaids, ka spāņi ieinteresēti meklēt kompromisu, jo, kā sacīja CAF pārstāvis, viņi grib būvēt vagonus, nevis algot advokātus,» pēc tikšanās ar CAF pārstāvi norāda Dz. Zaķis. Arī E. Cilinskim tikšanās laikā radies iespaids, ka «spāņi gatavi sadarboties, novērst nepilnības». Viņaprāt, tiekoties ar Latvijas politiķiem, «CAF meklē atbalstu, bet, tā kā neesam piedalījušies šajā iepirkuma procesā, konkrētu viedokli par situāciju nevaram izteikt».

«CAF pārstāvis pauda viedokli, ka par lietām, kas līgumā būtu jākoriģē, viņi laikus informējuši otru līgumslēdzējpusi. Turpmāk iespējams viens no diviem scenārijiem - vai nu līgums tiek noslēgts ar grozījumiem un izmaiņām, vai arī līgums netiks noslēgts un būs jauns konkurss,» savu redzējumu pauž V. Dombrovskis. Arī Ģ. Greiškalns pēc tikšanās bija atturīgs, uzsverot, ka «ārvalstu investoru padome neiesaistās tādu problēmu risināšanā, kas ir aktuālas vienam uzņēmumam».

Visu rakstu lasiet ceturtdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas