Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Cīņa ar mežacūkām Rīgā: Varētu biedēt ar tīģeru mēsliem

Mežacūkas sāk iekarot ne tikai Rīgas centru, nu jau tās ir sapratušas, ka arī Jūrmala ir laba vieta pastaigām. Izskanējušas runas, ka aktivitātes Ādažu poligonā tās mudinājušas pārvietoties uz mierīgāku zonu. Tiesa gan, kāpēc cūkas izvēlas galvaspilsētas centru, neviens īsti nevar paskaidrot, ceturtdien lasāms avīzē Diena.

Lai mazinātu mežacūku populāciju pilsētas centrā, Rīgas domē (RD) tika sasaukta darba sapulce, kurā piedalījās iesaistīto jomu speciālisti – to vidū arī mednieki, veterinārārsti, Zemkopības ministrijas pārstāvji un citi. Piedāvājums nošaut mežacūkas pašvaldības pārstāvju vidū neradīja lielu atsaucību. Vides pārvaldes nodaļas speciālistes uzsvēra, ka tam būtu jābūt galējam risinājumam, ja citus atrast neizdotos. Kā viens no iespējamiem variantiem izskanēja arī tīģeru mēslu kaisīšana, kas varētu aizbiedēt cūkas.

Veterinārārsts Jānis Beinerts Dienai uzsvēra, ka pilsētā ir jārada apstākļi, kas mežacūkas atbaidītu, pretējā gadījumā ar katru gadu Rīga piedzīvos arvien lielāku šo dzīvnieku pieplūdumu. "Protams, mans piedāvājums par tīģeru kakām ir pavisam naivs, bet situācija kaut kā ir jāsakārto. Berlīnē, piemēram, ir tādas īpašas joslas, kas radītas nolūkā atbaidīt mežazvērus," skaidro Beinerts. Tīģeru mēslu izkaisīšana, lai novērstu mežacūku populāciju pilsētā, domes sēdē netika uztverta ar ironiju. Tiesa gan, izskanēja iebildumi, ka mežacūkām Latvijā nav pieredzes ar tīģeriem, tāpēc arī to mēsli dzīvniekos neradīs baiļu instinktu. Tīģeru mēslus tika piedāvāts aizstāt ar vilku mēsliem.

Šis bija viens no miermīlīgākajiem risinājumiem – citi ieteica dzīvnieku nonāvēšanu. Pagaidām gan nav īsti skaidrs, kā mežacūkas nošaut, jo pilsētā ir liegts medīt. Latvijas Mednieku asociācijas pārstāvis Zigmārs Zaķis aicināja nesasaistīt cūku nonāvēšanu ar medīšanu, pareizāk būtu lietot terminu "atšaut". Šim nolūkam viņš aicināja izsludināt konkursu, lai izveidotu pilsētas mednieku grupu, kas "atšaušanu" varētu veikt, piemēram, ar klusinātājiem.

Mežacūkas izrakņā arī kapvietas. RD Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) aicināja sagatavot tāmi nožogojuma izveidei Rīgas lielākajām kapsētām. Kapsētu pārvaldes pārstāvji atklāja, ka, piemēram, Ebreju kapos fiksētas jau 17 mežacūkas, cilvēki pat baidoties apmeklēt kapsētas.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 21.maija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas