Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Cīnoties ar rindām, vēlas samazināt pacienta novērošanas laiku pēc vēža izārstēšanas

Lai risinātu garo rindu jautājumu uz izmeklējumiem Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Latvijas Onkoloģijas centrs (LOC) slimnīca iecerējusi noteikt, ka pēc ārstēšanās pabeigšanas centrā vēža slimniekus novēros tikai trīs gadus, bet pēc tam to varētu darīt ģimenes ārsts.

Kā šodien žurnālistiem stāstīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), papildu finansējuma piešķiršana Austrumu slimnīcai rindu jautājumu risināšanai uz onkoloģiskajiem izmeklējumiem nepieciešama "ugunsgrēka dzēšanai", tomēr situācijas normalizēšanai nepieciešami organizatoriski uzlabojumi.

Kā stāstīja Austrumu slimnīcas onkoloģijas galvenais speciālists Dace Baltiņa, šobrīd nepastāv regulējums, cik ilgi onkoloģijas pacientiem pēc vēza izārstēšanas LOC vēl veic izmeklējumus. Tāpēc slimnīca rosina, ka šāda veida novērošana un izmeklējumi pacientiem tiktu nodrošināta trīs gadus pēc diagnozes izārstēšanas, jo tieši šajā laikā ir lielākā iespēja, ka slimība attīstīsies no jauna. Pēc minētajiem trīs gadiem pacienta novērošanu turpinātu ģimenes ārsts.

Savukārt runājot par radioloģiskajiem izmeklējumiem, slimnīca iecerējusi, ka turpmāk ārstiem, nozīmējot pacientam radioloģiskus izmeklējumus, nosūtījumā būs jāieraksta ne tikai diagnoze, bet arī pamatojums izmeklējuma veikšanai.

Belēvičs solīja, ka šādi pacienti nekāda veidā apdraudēti netiks. Tāpat šādi slimnīcas priekšlikumi ļautu izmeklējumus savlaicīgi saņemt tiem pacientiem, kam tiešam vēzis ir konstatēts.

Lai šādas izmaiņas ieviestu dzīvē būs nepieciešamas izmaiņas normatīvajā regulējumā.

Slimnīcas, Nacionālā veselības dienesta (NVD) un VM pārstāvji šodien arī apsprieda finansējuma nepieciešamību rindu jautājuma risināšanai. Konkrētas summas gan pagaidām neviens nenosauca.

Belēvičs arī atzīmēja, ka pēc jaunās valdības apstiprināšanas rindu mazināšanai pieprasīs papildu līdzekļus, tomēr tas notiks vien tad, kad būs zināms konkrēts nepieciešamo līdzekļu apjoms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas