Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Cūkgaļas iepirkuma cena turpina kāpumu

Cūkgaļas iepirkuma cena Latvijā pēc gadu ilgušas stagnācijas turpina iepriekšējos mēnešos novēroto kāpumu, šā gada jūnijā palielinoties par 8,3% salīdzinājumā ar pērno jūniju un sasniedzot 169,27 eiro par 100 kilogramiem, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta aplēses.

ZM datu analīzē teikts, ka šā gada jūnijā salīdzinājumā ar 2015.gada jūniju cūkas liemeņa 100 kilogramu tirgus cenas pieaugums Lietuvā bija par 8,3% līdz 153,37 eiro, bet Igaunijā tas samazinājās par 2,1% līdz 141,54 eiro. Polijā iepirkuma cena palielinājusies par 4,5% līdz 150,30 eiro, Vācijā - par 4,5% līdz 157,84 eiro, bet Dānijā bijis pieaugums par 3,5% līdz 140,85 eiro.

Tikmēr Eiropas Savienībā cūkas liemeņa cena bijusi vidēji 151,38 eiro par 100 kilogramiem.

Saistībā ar pasaules tirgus tendencēm ZM eksperti norāda, ka Ķīnā saglabājas augsts pieprasījums pēc cūkgaļas - tiek prognozēts, ka 2016.gadā šī valsts importēs par diviem miljoniem tonnu cūkgaļas vairāk nekā pērn, kas veicina cenas pieaugumu, turklāt šāda tendence varētu saglabāties vēl pāris mēnešus. Attiecīgi Eiropas Savienības cūkgaļas eksports, pamatojoties uz augošo pieprasījumu Ķīnā, saglabājas stabils ar tendenci pieaugt.

Vienlaikus tiek norādīts, ka viens no galvenajiem izaicinājumiem cūkgaļas ražotājiem nākotnē būs piedāvājuma līdzsvarošana ar reālo pieprasījumu tajā brīdī, kad importa apjomi Ķīnā sezonalitātes dēļ sāks samazināties.

Arī ASV noskaņojums cūkgaļas ražošanas nozarē saglabājas pozitīvs, jo ir panākts līdzsvars starp piedāvājumu un pieprasījumu, un cūkgaļas patēriņš turpina augt. Vienlaikus pieaug ASV dolāra vērtība, kas šīs valsts cūkgaļas cenas var padarīt mazāk konkurētspējīgas pasaules tirgos.

Kā ziņots, Latvijā šā gada 1.janvārī kopējais reģistrētais mājas cūku skaits bija 285 886. Gadā vidēji tiek saražots 37 000 tonnu cūkgaļas, tajā skaitā 11 000 tonnu eksportam, bet lauksaimniecības produkcijas struktūrā cūkgaļas sektors ieņem 6%.

Vidēji Latvijas iedzīvotājs gada laikā patērē aptuveni 20 kilogramus cūkgaļas. Latvija gadā spēj nodrošināt 65% no vietējam patēriņam nepieciešamā svaigās cūkgaļas apjoma, vēl 20% no saražotā tiek eksportēti, galvenokārt uz Igauniju, Poliju un Lietuvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas