Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

CVK: Balsu pārskaitīšanu trijos Rīgas vēlēšanu iecirkņos jāveic līdz ceturtdienai

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) otrdien nolēma, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu balsu pārskaitīšanu trīs Rīgas vēlēšanu iecirkņos jāveic līdz ceturtdienai, 17.septembrim.

Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas vadības pārstāve CVK sēdē pieļāva, ka, visdrīzāk, pārskaitīšanas process notiks ceturtdien.

Paredzēts, ka balsu skaitīšanai varēs sekot līdzi mediju pārstāvji, kā arī līdz diviem pārstāvjiem no katra kandidātu saraksta.

Šāds lēmums pieņemts atbilstoši Administratīvās apgabaltiesas spriedumam, kurā uzdots veikt Rīgas domes vēlēšanu balsu pārskaitīšanu trīs Rīgas vēlēšanu iecirkņos.

Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja vietniece Ginta Kaire-Mače komisijas sēdē norādīja, ka pašlaik vēl nav zināms, kā norisināsies neapzīmogoto aplokšņu zīmju rezultātu saskaitīšana, jo tas vēl būs jāizrunā ar vēlēšanu komisijām. Paredzams, ka pārskaitīšana notiks Rīgas Kongresu namā.

Pēc neapzīmogoto aplokšņu zīmju pieskaitīšanas rezultātiem Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijai un tās priekšsēdētājam Jurim Kokinam būtu jālemj par Rīgas domes pirmās sēdes sasaukšanu 21.septembrī plkst.10, šādu viedokli CVK komisijas sēdē pauda CVK loceklis Valdis Verners.

CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa aģentūrai LETA pēc sēdes norādīja, ka juristiem atšķiras viedokļi, cik ilgā laikā pēc Rīgas Vēlēšanu komisijas gaidāmā lēmuma par rezultātu apstiprināšanu jāsanāk jaunievēlētajai Rīgas domei. CVK vadītāja norādīja, ka juristi, ar kuriem CVK konsultējas, uzskata, ka pirmā domes sēde būs jāsauc ne agrāk kā 10 dienas un ne vēlāk kā 20 dienas pēc vēlēšanu rezultātu gaidāmās paziņošanas. Bērziņa atzina, ka Rīgas Vēlēšanu komisija nepieciešamības gadījumā šajā jautājumā var konsultēties ar Rīgas domes un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas juristiem.

Likumā ir noteikts, ka ne agrāk kā 10 dienas un ne vēlāk kā 20 dienas pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas republikas pilsētas vai novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs uzaicina jaunievēlētos deputātus uz pirmo domes sēdi. Savukārt, lai izpildītu tiesas spriedumu, ar kuru atstāts negrozīts vēlēšanu komisijas lēmums par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu, republikas pilsētas vai novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs uzaicina jaunievēlētos deputātus uz pirmo domes sēdi 10 dienu laikā pēc tiesas sprieduma pasludināšanas dienas.

CVK pārstāve Laura Zaharova aģentūru LETA informēja, ka pēc balsu pārskaitīšanas Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijai būs jāpieņem jauns lēmums par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Minētais lēmums nebūs apstrīdams, jo tas tiks pieņemts atbilstoši tiesas spriedumam. Šo lēmumu arī nevarēs pārsūdzēt tiesā, aģentūrai LETA pavēstīja Administratīvajā apgabaltiesā.

Ar Administratīvās apgabaltiesas 14.septembra spriedumu, kurā daļēji apmierināta politisko partiju apvienības Jaunā Saskaņa sūdzība, CVK ir uzdots nodrošināt balsu pārskaitīšanu Rīgas pilsētas 74., 97. un 144.vēlēšanu iecirknī, pieskaitot šajos iecirkņos par nederīgām atzītās vēlēšanu aploksnes kopējiem vēlēšanu rezultātiem, norāda vēlēšanu komisijā.

Rīgas domes vēlēšanās, kas norisinājās šā gada 29.augustā, Rīgas 97.un 144.vēlēšanu iecirknī balsu skaitīšanas laikā vēlēšanu kastēs tika konstatētas kopā 627 vēlēšanu aploksnes bez iecirkņa zīmoga. Savukārt 74.vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienas kastē tika konstatētas 34 aploksnes ar atzīmi "iepriekšējā balsošana".

Atbilstoši likumam vēlēšanu aploksnes, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmogu, ir uzskatāmas par nederīgām, savukārt balsu skaitīšanas instrukcijā noteikts, ka vēlēšanu dienas kastē iemestās vēlēšanu aploksnes ar atzīmi "iepriekšējā balsošana" uzskatāmas par nederīgām.

Vēlēšanu likumā arī ir noteikts, ka nederīgās vēlēšanu aploksnes saskaita un neatvērtas iesaiņo, norādot, ka sainī atrodas nederīgās vēlēšanu aploksnes, kā arī to skaitu. 

Padziļināti izvērtējot situācijas apstākļus, uzklausot lieciniekus un Valsts drošības dienesta pārstāvjus, tiesa nekonstatēja ļaunprātīgu iecirkņa komisijas locekļu vai trešo personu rīcību saistībā ar neapzīmogotu un nepareizi apzīmogotu vēlēšanu aplokšņu izmantošanu iecirkņos, skaidro CVK.

Tādēļ tiesa lēma, ka šajā gadījumā prioritāte piešķirama vēlētāju tiesību nodrošināšanai, par nederīgajām atzītās vēlēšanu aploksnes pielīdzināmas derīgām vēlēšanu aploksnēm, un attiecīgi minētājās aploksnēs nodotās vēlētāju balsis ir ņemamas vērā balsu skaitīšanā.

pievienota 5.-8.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas