Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

DAP aicina piekrastē sastaptos ronēnus neaiztikt un tiem netuvoties

Aizvadītajā nedēļas nogalē Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) saņēma pirmās ziņas par Latvijas piekrastē sastaptiem pelēkā roņa mazuļiem – ronēni ir veselīgi, daudzi no tiem ir kopā ar savām mammām un cilvēka palīdzība viņiem nav nepieciešama, portālu Diena informēja DAP.

Rīga līča pludmalē ik gadu martā un aprīlī ir sastopami roņu mazuļi . Lai arī cilvēkiem ir vēlme ronēnus "glābt", vislabākā palīdzība ir tos vienkārši netraucēt un netuvoties, bet savus mājas mīluļus pastaigu laikā piekrastē turēt pavadā.

Pirmie ronēni šogad manīti Vidzemes piekrastē, kur vētras salauzīti ledus blāķi ir sanesti tuvāk krastam un sapūsti vairāku kilometru garā joslā. Piekrastes tuvumā, vairākās vietās gan vienkopus, gan atsevišķi uz ledus gabaliem manītas roņu mammas ar mazuļiem. "Šogad salīdzinoši aukstā ziema veicināja ledus kārtas veidošanos jūrā, kas pieturoties aukstumam saglabājās līdz pat martam. Dabā paredzētā roņu dzimšanas vieta ir dreifējošs vai piekrastes ledus gabals. Roņu mammas un to mazuļi uz ledus gabaliem normālās ziemās ir ierasta parādība," pauž zoologs Valdis Pilāts.

DAP aicina iedzīvotājus, atrodot piekrastē ronēnus, atturēties no vēlmes iemūžināt notikumus un ar tiem dalīties sociālajos tīklos.  Šāda rīcība palielina cilvēku plūsmu piekrastē, tādējādi radot roņiem lieku stresu un pat apdraudot to dzīvību.

Ronēniem cilvēku palīdzība ir nepieciešama tikai tad, ja tie ir bīstami savainoti, suņu sakosti vai ļoti novārguši. Šādos gadījumos iedzīvotājiem pašiem glābt dzīvniekus nav atļauts, jo tādējādi tiek apdraudēta gan ronēna, gan glābēja veselība. Ja šķiet, ka roņu mazulim nepieciešama palīdzība, lūgums informēt DAP, zvanot pa tālruņa numuriem: 28385025 (Kurzeme), 26424972 (Pierīga) un 26329412 (Vidzeme).

Pludmalē sastaptie ronēni bieži vien var šķist bezpalīdzīgi, par ko arī liecina saņemtie zvani par it kā novārgušiem un pat mirušiem ronēniem, tomēr pēc apsekošanas izrādās, ka ar tiem viss ir kārtībā un ronēns vienkārši atpūšas. Lai pieņemtu lēmumu par turpmāko rīcību, DAP speciālisti izvērtē situāciju - ja ronēns ir pietiekami veselīgs, speciālisti to atstāj turpat pludmalē, savukārt konstatējot būtiskus savainojumus, roņu mazulis atlabšanai var tikt nogādāts uz Rīgas Zooloģisko dārzu.

Lai skaidrotu, kāda ir pareiza rīcība, liedagā pamanot roņu mazuli, DAP daudzviet piekrastē izvietojusi informatīvos plakātus. Tāpat arī, lai pastiprināti informētu sabiedrību par šo jautājumu, DAP uzrunājusi gan pašvaldības, gan arī vispārizglītojošo skolu pārstāvjus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas