Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Darba inspekcija: Būvniekiem un veikalniekiem īsa atmiņa pat pēc Zolitūdes traģēdijas

Vienlaikus viņš gan atzina, ka tieši Zolitūdes traģēdijas iespaidā daudzviet, kā jau arī izskanējis publiski, reakcija uz drošības signalizācijas iedarbošanos veikalos esot nekavējoša.
Pusgadu pēc traģēdijas Zolitūdes lielveikalā Maxima daudzos veikalos aizvien netiek ievēroti elementāri darba drošības noteikumi, tāpat arī būvobjektos manāma vieglprātīga attieksme, pirmdienas rītā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma atzina Valsts darba inspekcijas (VDI) direktors Renārs Lūsis.

Inspekcija pašlaik pārbauda veikalus visā Latvijā, lai noskaidrotu šo būvju atbilstību darba drošībai, un bieži vien nākas secināt, ka evakuācijas izejas ir aizkrāmētas un daudzviet darbinieki nezina darba drošības noteikumus un instrukcijas ārkārtas situācijām.

Tāpat pārbaužu sērija notiekot arī būvniecības jomā un nākas secināt, ka bieži vien celtnieki neliekot galvā ķiveres un, strādājot lielā augstumā, neizmantojot drošības aprīkojumu. Piemēram, pagājušajā nedēļā kādā būvobjektā strādnieks bez piemērota drošības ekipējuma, uz ko norādījuši inspektori, pēc neilga laika guvis traumas.

"Nākas secināt, ka bieži vien cilvēkiem ir īsa atmiņa pat pēc tādas traģēdijas kā Zolitūdē," LTV raidījumā teica Lūsis.

Jau vēstīts, ka VDI ir pabeigusi izmeklēšanu par nelaimes gadījumu Maxima veikalā Zolitūdē. VDI  identificēja nelaimes gadījuma cēloņus, par kuriem ir atbildīga Maxima Latvija, proti, netika novērtēta uz veikala ēkas jumta notiekošo būvdarbu potenciālā ietekme uz veikala darbiniekiem, nodarbinātie netika instruēti par rīcību trauksmes signalizācijas iedarbošanās gadījumā un netika organizēta nodarbināto evakuācija trauksmes signalizācijas darbības laikā.

Maxima Latvija pārstāvis Jānis Beseris informēja, ka, lai arī atsevišķi VDI sagatavotajā aktā par darba aizsardzību uzņēmumā izvirzītie jautājumi būtu izskatāmi un pilnveidojami, Maxima nepiekrīt aktā norādīto apstākļu izklāstam un normatīvo aktu interpretācijai, kas balstīta uz faktos nepamatotiem minējumiem un pieņēmumiem, un VDI lēmumus pārsūdzēs.

Pērn 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala Maxima jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas