Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Delna: Streļčenoka parādsaistības komisija vērtēja un nekādus riskus nesaskatīja

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatā virzītā pašreizējā biroja Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieka Jaroslava Streļčenoka parādsaistības tika vērtētas jau komisijā un secināts, ka tās nekādu risku kandidāta iespējamai ietekmējamībai nerada, atzina Sabiedrība par atklātību Delna (Delna) direktors Kristaps Petermanis.

Komisija, kuras sastāvā bija speciālisti un kura nebija politiska, pārliecinājās, ka Streļčenokam ir hipotekārais kredīts, kas ņemts "normālā kredītiestādē". Tāpat komisija vērtēja kandidāta mājsaimniecības spējas šo kredītu atmaksāt. Izvērtējot visu informāciju, komisija nākusi pie slēdziena, ka nekāda riska šajā gadījumā nav.

Runājot par iepriekšējā KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša parādsaistībām, kas viņam tika pārmestas kā iespējamais risks ietekmējamībai, Petermanis atzīmēja, ka šoreiz viss ir citādi, jo par Streļčenoka parādiem uzzināts jau savlaicīgi. Savukārt par Vilnīša finansiālajām saistībām tika uzzināts pēc viņa ievēlēšanas, turklāt nāca arī ziņa, ka "viņa dzīvesbiedrei ir ap miljonu lielas parādsaistības", kas šo risku vēl pastiprināja.

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieka amatā nominētais līdzšinējais biroja darbinieks Streļčenoks deklarējis 118 135 eiro (83 025 latu) parādsaistības.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Publiskojamo datu bāzē pieejamā valsts amatpersonas deklarācija par 2010.gadu liecina, ka viņa īpašumā pērn bijuši trīs zemesgabali un māja Rēzeknes novadā, kā arī zeme Jaunsātu pagastā.

Viņam piederējusi 2000.gadā ražota vieglā automašīna Opel Zafira, bet lietošanā - 2007.gadā ražota vieglā automašīna KIA Picanto.

2010.gadā KNAB maksātā alga bijusi 12 187 lati, Valsts kase par 2009.gadu atmaksājusi 116 latu iedzīvotāju ienākuma nodokli, AS DnB Nord Banka izmaksājusi ap 5,5 latu procentus no depozīta, Parex banka maksātie procenti no depozīta bijuši nepilni 50 lati, AS Citadele banka kā procentus no depozīta samaksājusi deviņus latus, savukārt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras maksātais pabalsts - 249 lati.

AS Latvijas Krājbanka noguldīti 1,65 privatizācijas sertifikāti.

Savukārt deklarācijā, kas 2003. gada vasarā iesniegta VID, kad Streļčenokam piešķirts valsts amatpersonas statuss un viņš stājies Iekšlietu ministrijas (IeM) Valsts policijas izziņas inspektora amatā, viņš norādījis divus nekustamos īpašumus - māju un zemi Ozolaines pagastā - un Krājbankā noguldītus 5,57 privatizācijas sertifikātus.

Kārtējā gada deklarācijā par 2003.gadu, ko Streļčenoks iesniedzis jau kā KNAB galvenais speciālists, norādīti ne tikai abi minētie īpašumi un privatizācijas sertifikāti, bet arī 20 500 ASV dolāru (10 168 latu) hipotekārais kredīts. Kā IeM maksātā alga deklarēti 527 lati, bet KNAB maksātā alga bijusi 2965 lati.

Savukārt 2005.gada deklarācijā Streļčenoks norādījis, ka deklarācijā par 2004.gadu norādīto hipotekāro kredītu dzēsusi viņa laulātā Jekatarina Streļčenoka no saviem līdzekļiem, kurus viņai uzdāvināja viņas vecāki.

2005.gada deklarācijā deklarēts lektora amats valsts administrācijas skolā un tās maksātā alga - 160 lati, Parex bankas maksātie kredīta procenti - 5 lati un KNAB maksātā 11 114 latu alga. Tāpat deklarēti jau minētie nekustamie īpašumi un nedaudz vairāk nekā trīs privatizācijas sertifikāti.

Deklarācijā par 2006.gadu, ko Streļčenoks iesniedzis jau kā KNAB nodaļas vadītāja vietnieks, viņš norādījis trīs īpašumus - zemi ar māju Ozolaines pagastā, zemi Ozolaines pagastā un zemi Čornajas pagastā.

Deklarēta 1988.gadā ražota Audi 100 markas automašīna, 2703 latu uzkrājums Parex bankā, kā arī valsts administrācijas skolas maksātā 312 latu alga, 226 latu bērna piedzimšanas pabalsts, 17 073 latu KNAB maksātā alga, 44 latu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksa un 17 latu procentu maksājumi.

Valsts amatpersonas deklarācijā par 2008.gadu Streļčenoks deklarējis 120 000 eiro (83 700 latu) kredītu, kas saņemts nekustamā īpašuma iegādei, tostarp remontam, mēbeļu un sadzīves tehnikas iegādei un ar kredīta saņemšanu saistīto izmaksu samaksai, kas atrodas laulātās īpašumā. Paša Streļčenoka īpašumu saraksts šī gada deklarācijā papildināts ar nekustamo īpašumu Jaunsātu pagastā.

Kā uzkrājumi deklarēti 1870 latu, 3134 eiro (2202 lati) DnB Nord Bankā, kā arī 500 lati un 11 009 eiro (7737 lati) Parex bankā. Viņš atzīmējis, ka bezskaidras naudas uzkrājumi veidojušies uz 2008.gada 31.decembri no piešķirtā kredīta, kas minētajā datumā vēl nebija pilnīgi izmantots.

Kā ienākumi šajā deklarācijā norādīta Valsts administrācijas skolas maksātā alga - 648 lati, DnB Nord Bankas maksātie ap 80 eiro un nepilna lata procentu maksājumi, Parex bankas procenti par konta atlikumu un depozītu - nepilni divi lati un ap 62 eiro, kā arī 13 latu vērtas dāvanas un balvas no Parex bankas saistībā ar American Express kartes izmantošanu.

Slimības pabalstos šajā gadā saņemti 467 lati, bet KNAB maksātā alga bijusi 21 220 lati.

Kā ziņots, KNAB priekšnieka amatam nolemts Streļčenoku. Minētais kandidāts tiks ieteikts virzīšanai apstiprināšanai Ministru kabinetā, bet gala lēmums jāpieņem Saeimai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas