Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Deputāti pārapstiprina ārkārtējās situācijas Baltkrievijas pierobežā pagarināšanu līdz augustam

Saeima ceturtdien, 19. maijā, pārapstiprināja valdības pieņemto lēmumu par ārkārtējās situācijas Baltkrievijas pierobežā pagarināšanu līdz 10.augustam.

Ņemot vērā joprojām nemainīgi saspringto situāciju ar nelegālo migrāciju uz Latvijas - Baltkrievijas robežas, valdība iepriekš nolēma ārkārtējo situāciju vairākās Latgales pašvaldībās pagarināt līdz 10.augustam.

Ministru kabineta lēmums stājās spēkā jau atbilstoši valdībā lemtajam, savukārt Saeima ar savu lēmumu uzrauga valdības lemto par ārkārtējām situācijām.

Ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī izsludinājusi ārkārtējo situāciju. Valdība to izsludināja pērn no 11.augusta, un līdz šim tā bija pagarināta līdz 10.maijam.

Iekšlietu ministrija (IeM) norādījusi, ka, lai gan ir samazinājies to personu, kuras nelikumīgi šķērso Latvijas-Baltkrievijas robežu, skaits, tomēr joprojām robežsardze konstatē nelikumīgus valsts robežas šķērsošanas gadījumus. Proti, februārī ir atturētas no nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas 863 personas, martā - 267 personas, savukārt aprīlī - 20 personas, norādījusi IeM.

Būtisks vērā ņemams apstāklis ir Krievijas sāktais karš Ukrainā, ko atbilstoši plašsaziņas līdzekļos izskanējušai informācijai atbalsta arī Baltkrievija. Līdz ar to pret Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgo šķērsotāju skaita samazināšanos ir pamats izturēties piesardzīgi. Ministrijas skatījumā, arī turpmāk ir nodrošināma robežas uzraudzība pastiprinātā režīmā, tai skaitā saglabājot ārkārtējās situācijas režīmu.

Tāpat IeM norādījusi, ka Lietuvas vai Polijas un Baltkrievijas robežu ikdienu nelikumīgi šķērso vairāku desmitu personu. Līdz ar to, ņemot vērā šo situāciju, Lietuvas ārkārtējo situāciju ir pagarinājusi līdz 2022.gada 29.jūnijam, savukārt Polija to ir pagarinājusi līdz 2022.gada 30.jūnijam.

Līdz ar to ir būtiski nodrošināt starpvalstu vienotu koordinētu rīcību attiecībā uz šādu nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu, lai nodrošinātu līdzvērtīgu visa reģiona valstu robežu ar Baltkrieviju apsardzību.

Gadījumā, ja ārkārtējā situācija netiktu pagarināta, pastāv riski, ka strauji var palielināties personu, kuras nelikumīgi šķērso Latvijas un Baltkrievijas robežu, skaits, jo netiktu nodrošināta līdzvērtīga reģiona apsardzība gar Baltkrievijas Republikas robežas.

Indikatīvais nepieciešamais finansējums Iekšlietu ministrijai, lai segtu robežas sargāšanas izdevumus ir ap 2,34 miljoniem eiro. Indikatīvais nepieciešamais finansējums Veselības ministrijai ir ap 19 000 eiro.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros kopš pagājušā gada pavasara notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi bija ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas