Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Divus mēnešus pēc kārtas Latvijā auto zādzību skaita rekords

Šī gada aprīlī un maijā Latvijā pēc trīs gadu pārtraukuma ik mēnesi nozagto automašīnu skaits pārsniedzis 100, informē uzņēmums Autonams.

Noslēdzot 2015. gada pirmo pusgadu, kā ierasts, vietu zagto automašīnu topa augšgalā saglabā Volkswagen markas automašīnas un modelis Golf (nozagti 33), tāpat, salīdzinot ar iepriekšējo pusgadu, ir vērojams būtisks Volkswagen Touran (16) modeļu zādzībās. Zagtāko modeļu topa otro vietu ieņemt automašīnas Audi A4 (22), kam cieši seko Toyota Corolla Verso (21).

Tāpat kā iepriekš, desmit zagtāko marku auto bijušas vairāk nekā 85% no visiem zagtajiem transporta līdzekļiem. Zagto automašīnu vidējais vecums ir samazinājies par vienu gadu, un īpaši tas ir novērojams Audi gadījumā, kuru vidējais zagto automašīnu vecums ir samazinājies par 3,34 gadiem – tiek zagtas arvien jaunākas automašīnas.

Šī gada pirmajā pusē pastiprinātu zagļu interesi ir piesaistījuši apvidus auto. No pilnīgi jauniem 2014. un 2015. gada izlaiduma zagtajiem auto deviņi no desmit bijuši tieši apvidus auto. Īpašu kāpumu ir pieredzējis Toyota Land Cruiser (20) jaunākais modelis keyless-go sistēmas dēļ, kas no dažādām vietām to ļauj nozagt pat 20-50 sekunžu laikā. Efektīvākais veids, kā pasargāt šādu auto, ir uzstādot augstākas klases papildu imobilaizeru ar personālo čipu, stāsta Autonams. Tādā gadījumā, cenšoties nolasīt atslēgas kodu, zagļi redz arī imobilaizera signālu, taču nevar to pārtvert un nolasīt, līdz ar to zagļi zaudē interesi par šādu auto. Gadījumā, ja imobilaizera signāls netiek pamanīts un, pārtverot atslēgas kodu, automobilis tiek atvērts un iedarbināts, imobilaizers neļaus ar to aizbraukt. 

Arvien nopietnāka problēma ir automašīnu priekšējo lukturu zādzības. Gada sākumā parādījās tendence zagt lukturus no Volkswagen Touareg un Porsche Cayenne automašīnām. Patlaban bieži lukturus zog arī Volvo XC60 un XC90 modeļiem. Tāpat vairāki lukturu zādzības gadījumi bijuši arī BMW.

"Volvo un BMW automašīnām, lai nozagtu lukturus, ir nepieciešams atvērt automašīnas motora pārsegu. Lai pasargātu sava auto lukturus, pirmkārt, nepieciešams papildu motora pārsega bloķētājs. Otrais solis ir auto marķēšana. Tā padara auto "neinteresantāku" potenciālā zagļa acīs, jo marķētas detaļas ir viegli identificēt un atrast, kam tās pieder," izteicies SIA Autonams valdes loceklis Edvīns Panders.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas