Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dombrovskis: ES nākamajam daudzgadu budžetam Covid-19 krīzes dēļ ir jābūt ambiciozākam

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir svarīgi panākt vienošanos par nākamo ES daudzgadu budžetu, turklāt Covid-19 saslimšanas izraisītās krīzes dēļ tam būtu jābūt ambiciozākam par tagadējo, intervijā aģentūrai LETA pauda Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks ekonomikas un finanšu pakalpojumu jautājumos Valdis Dombrovskis.

Viņš atgādināja, ka pašlaik ES budžeta, Eiropas Investīciju bankas un Eiropas Investīciju fonda līmenī ir izveidota tā saucamā koronavīrusa pārvarēšanas investīciju iniciatīva, kurā ir nodrošināts 37 miljardu eiro finansējums. Savukārt dažādu ES atbalsta pasākumu kopējais apmērs Covid-19 krīzes pārvarēšanai pašlaik ir lēšams ap 93 miljardiem eiro. 

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pašlaik rit pēdējais tagadējā ES daudzgadu budžeta gads un tādēļ tieši tā ietvaros Covid-19 krīzes pārvarēšanai atrast līdzekļus nav nemaz tik vienkārši. 

"Manevra iespējas ir ierobežotas, jo šis ir pēdējais daudzgadu budžeta gads, un līdz ar to nemaz tik daudz līdzekļu budžetā, kurus varētu īsā laikā mobilizēt, vairs nav. Bet tas mūs noved pie svarīga jautājuma par nākamo ES daudzgadu budžetu. Kā zināms, februārī vienošanās netika panākta, bet pašreiz to tiešām būtu svarīgi izdarīt. Tāpat ir svarīgi, lai nākamais budžets būtu ambiciozāks un varētu sniegt atbalstu ekonomikas izaugsmes atjaunošanai pēc pandēmijas beigām," sacīja Dombrovskis.

"Ja mēs skatāmies uz pēdējo ES līderu samitu, tad skaidri tika norādīts, ka dalībvalstis ir gatavas strādāt kopā koordinētā veidā. Visi ir arī aicināti strādāt pie pasākumiem, kuri tiks īstenoti jau pēc akūtās krīzes fāzes. ES Padomes secinājumos ir norādīts, ka tas prasīs gan koordinētu rīcību, gan ievērojamas investīcijas. Līdz ar to, tam, ka būs vajadzīgas investīcijas ekonomikas atjaunošanai, dalībvalstis ir piekritušas," optimismu par valstu spēju vienoties par nākamo ES daudzgadu budžetu pauda Dombrovskis. 

LETA jau vēstīja, ka šā gada 21.februārī ES samits par bloka budžetu nākamajiem septiņiem gadiem beidzās ar strupceļu, 27 dalībvalstīm nespējot rast kopīgu pamatu. 

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) aģentūrai LETA toreiz skaidroja, ka Eiropadomē notiekošo sarunu laikā nav panākta vienošanās par to, cik lielam ir jābūt ES nākamajam daudzgadu budžetam no 2021.gada līdz 2027.gadam.

Top komentāri

jānis
j
ŠisValdis varētu iet dirst. Pietaisīja, aizbēga uz Briseli, tagad te dod kaut kādus padomus, mirla.
oi
o
Baidos, tā būs ļoti ambicioza kombinācija - no trim pirkstiem mūsu virzienā.
nabaga Eiropa
n
Dombrovskis parādīs Eiropai veiksmes stāstu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas