Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

EK diviem zinātnes projektiem atvēl pa miljardam eiro

Eiropas Komisija (EK) piešķīrusi diviem projektiem katram miljardu eiro, lai nākamo desmit gadu laikā veiktu apjomīgus pētījumus cilvēka smadzeņu darbības izpratnei un jaunu materiālu izstrādei, portālam Didena.lv atzina informēja EK pārstāvniecībā Latvijā pārstāvji.

Uzvarējušie projekti Grafēns un Cilvēka smadzenes. Katrā projektā ir iesaistīti pētnieki no vismaz 15 ES dalībvalstīm un gandrīz 200 pētniecības institūti.

Projektā Grafēns tiks pētītas šā revolucionārā no oglekļa sastāvošā materiāla unikālās īpašības, lai noskaidrotu, kā tās var izmantot. Grafēnam ir raksturīgs īpašs fizikālo un ķīmisko īpašību apvienojums: tas ir visplānākais materiāls, tas vada elektrību daudz labāk nekā varš, tas ir 100-300 reizes izturīgāks par tēraudu un tam ir unikālas optiskās īpašības. Grafēna izmantošana kļuva iespējama 2004. gadā, pateicoties Eiropas zinātniekiem, un uzskata, ka tas kļūs par 21.gadsimta "brīnummateriālu" (līdzīgi kā plastmasa 20. gadsimtā) un citstarp aizstās silīciju IKT produktos.

Projektā Cilvēka smadzenes tiks izveidota pasaulē lielākā izmēģinājumu iekārta, lai ar lielu precizitāti modelētu cilvēka smadzenes, pētītu to darbību un, visbeidzot, izstrādātu personalizētas neiroloģisko un saistītu slimību ārstēšanas metodes. Šis pētījums liek zinātniskos un tehniskos pamatus virzībai medicīnas jomā, un tam ir potenciāls, lai būtiski uzlabotu dzīves kvalitāti miljoniem Eiropas iedzīvotāju.

Pastāvīgu finansējumu visā projektu īstenošanas periodā nodrošinās ES pētniecības pamatprogrammas, galvenokārt 2014.-2020.gada programma Apvārsnis 2020, kas pašlaik tiek apspriesta Eiropas Parlamentā un Padomē.

Projektu Grafēns vada profesors Jari Kinaret no Čalmersa Universitātes Zviedrijā. Pamatiniciatīvā ir iesaistītas vairāk nekā 100 pētniecības grupas ar 136 vadošajiem pētniekiem, no kuriem četri ir Nobela prēmijas laureāti.

Projektā Cilvēka smadzenes ir iesaistīti zinātnieki no 87 iestādēm, un to vada profesors Henry Markram no Lozannas Federālās politehniskās augstskolas (École polytechnique fédérale de Lozanna).


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas