Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Eksperti rosina līdz divām nedēļām pagarināt laiku, kurā pārdomāt aborta veikšanu

Lai uzlabotu abortu prevenciju, nozares eksperti piekrīt nepieciešamām izmaiņām gan likumos, gan sabiedrības attieksmē pret šo problēmu. Speciālisti ir vienisprātis, ka būtu jāveic izmaiņas Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā - pašreizējo 72 stundu vietā - laikā, kad sieviete vēl var pārdomāt savu lēmumu - nosakot divas nedēļas, šajā laikā apmeklējot arī krīzes grūtniecības konsultantu.

Tas secināts pēc Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētāja Imanta Parādnieka (Nacionālā apvienība, NA) rosinātās diskusijas ar nozares ekspertiem par to, kā rast pēc iespējas efektīvākus risinājumus abortu prevencijai Latvijā, informē NA pārstāve Ieva Līne.

Diskusijā, kurā piedalījās ginekologi, psihoterapeiti un psihologi, asociācijas Ģimene, biedrības Krīzes grūtniecības centrs un Rīgas domes Veselības departamenta pārstāvji, atzinīgi novērtēta Ungārijas nesen pieņemtā un plašas diskusijas raisījusī jaunā konstitūcija, kas aizsargā nedzimuša bērna dzīvību un uzsver ģimenes vērtības.

Abortu skaitam Latvijā ir tendence mazliet sarukt – pērn reģistrēti 10 500 abortu, bet salīdzinājumā 2010.gadā – 10 870 abortu. Tomēr tas ir atzīstams par ļoti augstu rādītāju, salīdzinot ar pērn dzimušo bērnu skaitu – 18 500. Viens no veidiem, kā palielināt dzimstību un vispārējās demogrāfiskās situācijas uzlabošanos, ir abortu skaita samazināšana, norādīja Parādnieks.

"Ir jāveicina sabiedrības izpratne par ģimenes vērtībām, kā arī jāveic atbilstošas izmaiņas likumos. Ir jāizvirza konkrēts mērķis, proti, tuvāko pāris gadu laikā abortu skaits jāsamazina vismaz uz pusi, kā tas ir Zviedrijā, Lielbritānijā, Dānijā," uzsvēris deputāts.

Eksperti paskaidrojuši, ka krīzes grūtniecības konsultanta uzdevums nav atrunāt sievieti no grūtniecības pārtraukšanas, bet piedāvāt informatīvu un sociālu palīdzību, lai sieviete varētu pieņemt pārdomātu un nesasteigtu lēmumu. Turklāt šādu konsultāciju nedrīkstētu sniegt tāds ginekoloģijas speciālists, kurš pats veic abortu.

Diskusiju laikā izskanējis arī priekšlikums iestrādāt un ieviest skolās bērnu, pusaudžu un jauniešu vērtīborientējošu izglītošanas programmu, kas balstīta uz dzīves prasmju, vērtību un atbildību nesošas uzvedības mācīšanu – veselības mācība; ģimenes, tautības vai dzīves ziņu un prasmju mācība, piemēram, par ģimenes vērtību. Rīgas pašvaldībā atsevišķās skolās šādas izglītības iespējas ir ieviestas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas