Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

EM piedāvā trīs iespējamos enerģētikas attīstības scenārijus

Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi kopumā trīs iespējamos enerģētikas nozares attīstības scenārijus, šodien diskusijā par Latvijas enerģētikas stratēģiju turpmākajiem 20 gadiem informēja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Sabalansētais scenārijs atbilst iepriekš EM izstrādātajā "Enerģētikas stratēģijas 2030" projektā paredzētajiem attīstības ceļiem, konservatīvais paredz darboties saskaņā ar līdzšinējo politiku un neko nemainīt, bet ambiciozais paredz lielāku uzmanību pievērst atjaunojamajai enerģijai.

Kā stāstīja ministrs, sabalansētais scenārijs paredz panākt, ka primārajā energobilancē atjaunojamie resursi veido 50%, transportā - 15%, samazināt importu uz pusi, kā arī palielināt energoefektivitāti.

Konservatīvais scenārijs paredz, ka atjaunojamie resursi energobilancē veidos 40%, transportā - 10%, imports samazināsies par 25%. Strādājot pēc šī scenārija, jārēķinās, ka tas ir lētākais un prasa mazākās investīcijas, taču tas var radīt papildu izmaksas nākotnē, pieaugot fosilo resursu cenai, teica Pavļuts. Un tas ir neprognozējami. Turklāt šajā scenārijā lielā mērā importa atkarība saglabājas.

Savukārt ambiciozais scenārijs paredz, ka atjaunojamie energoresursi energobilancē veido 60%, transportā - 20%, bet imports samazinās par trīs ceturtdaļām. Lai gan šajā scenārijā samazinās atkarība no fosilo resursu cenu izmaiņām, ir jautājums par atjaunojamo resursu cenām.

Pavļuts atturējās nosaukt konkrētas katra scenārija izmaksas, bet EM ir tās analizējusi, balstoties uz pieņēmumiem, piešķirot noteiktu zvaigznīšu skaitu. Secināts, ka ambiciozais scenārijs ir dārgākais, bet, ja pieskaita dažādus ieguvumus, piemēram, no savu resursu izmantošanas, energoefektivitātes palielināšanas un mazākiem cenu riskiem, līdzsvars mainās. Šādā gadījumā, pēc viņa teiktā, lētākais scenārijs ir sabalansētais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas