Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

FOTO: Latvijā sāk ciparu radio apraides tehnoloģijas testēšanu

Ceturtdien Latvijā tika uzsākta ciparu radio apraides tehnoloģijas (DAB+) testēšana, portālu Diena.lv informēja VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) pārstāve Vineta Sprugaine.

Ciparu radio apraide ir nākamās paaudzes apraides tehnoloģija, kas sekmīgi darbojas vairākās Eiropas Savienības valstīs un nodrošina virkni priekšrocību gan raidorganizācijām, gan radioklausītājiem, gan arī reklāmas devējiem. Tehnoloģisko testēšanu īsteno LVRTC sadarbībā ar VAS Latvijas Radio.

Tehnoloģijas testēšana līdz nākamā gada novembrim notiks Pierīgā - līdz pat 50 kilometru rādiusā ap Zaķusalas Televīzijas torni. 

"Mēs dzīvojam laikā, kad tehnoloģijas mainās un attīstās roku rokā ar sabiedrības paradumu maiņu un pieprasījuma pēc dažādām tehnoloģiskajām platformām, kurās esam paraduši saņemt un arī pārraidīt informāciju. Pirms vairāk nekā deviņdesmit gadiem, kad LVRTC tā laika darbinieki izmēģināja pirmās radio pārraides Latvijā, neviens nenojauta, ka tieši radio apraide kļūst par konservatīvāko un vislēnāk mainošos tehnoloģiju. Nepilna gadsimta laikā ciparu radio apraide ir kļuvusi tikai par trešo radio attīstības posmu. Latvijā vienmēr ir bijis svarīgi iedzīvotājiem bez maksas nodrošināt informācijas pieejamību. Ciparu radio apraide ir nākamais loģiskais solis šīs pamatvērtības nodrošināšanā, tāpēc LVRTC kā tehnoloģiju uzņēmuma uzdevums ir pārbaudīt DAB + attīstības iespējas, lai brīdī, kad tiks lemts par to, vai ieviest ciparu apraidi, mēs varētu precīzi atbildēt uz jautājumiem par to, cik tas maksās, kādi būs radio staciju ieguvumi vai izaicinājumi, kā ciparu apraidē skanēs radio klausītājiem," atklājot testēšanu uzsvēra LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā testēt signāla pārraidi, būtu skaņas signāla translēšana, taču LVRTC sadarbībā ar Latvijas Radio testēšanu īsteno iedzīvotājiem saprotamā un tīkamā veidā - pārraidot sešās Latvijas radio programmas. Ciparu apraides tehnoloģija nodrošina raidstacijām iespēju piedāvāt iedzīvotājiem arī papildus saturu - attēlu un teksta pārraidi, iespēju apskatīt radio raidījumu programmu un citas iespējas.

"Latvijas Radio jau ir izmantojis šīs papildus iespējas un testēšanas laikā DAB+ apraidē nodrošina īpašas Ziemsvētku programmas izplatīšanu, kas līdz šim klausītājiem bija pieejama tikai Latvijas Radio interneta platformā. Testēšanas gada laikā periodiski papildināsim saturu un plānojam klausītājiem piedāvāt arī citas tematiskās programmas, ko mums ļauj izveidot bagātīgais Latvijas Radio arhīvs," norādīja Latvijas Radio valdes loceklis Uldis Lavrinovičs.

Iedzīvotājiem, kas vēlas uztvert testa programmas, nepieciešami radio aparāti, kas uztver DAB+ standartu. Daļai iedzīvotāju šādi radio aprāti jau var būt pieejami jaunāko modeļu automašīnās un radio uztvērējos.

Tehnoloģijas testēšanai LVRTC ir pielāgojis tā īpašumā esošu raidītāju un iegādājies īpašu iekārtu radio satura pielāgošanai. Kopējas testēšanai nepieciešamo iekārtu un ciparu radio tīkla plānošanas programmatūras licenču izmaksas ir līdz 70 tūkstošiem eiro. Ciparu radio apraides testēšanas izmaksas sedz LVRTC.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas