Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

FOTO: Prezidenta aizmugurei Uzbekistānā liela nozīme

Pērn oktobrī pirmajā tikšanās reizē Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs uzteica Valsts prezidentu Andri Bērziņu par viņa labo un atvērto sirdi. Tikai nepilnus astoņus mēnešus vēlāk Taškentā vairāk nekā simt cilvēku plašā Latvijas delegācija tiek sagaidīta ar lielformāta plakātiem, kas vēsta par valstu "sadarbību un draudzību".

Par īpaši silto uzņemšanu liecina gan laipnība, kas sniedzas ārpus ierastajiem vizītes rāmjiem, gan uzbeku pusē izplatījies stāsts, ka Bērziņš ar Karimovu bijis pazīstams, vēl pirms kļuva par Latvijas prezidentu. Tas ir svarīgi Latvijas uzņēmējiem, kuri visi kā viens Dienai atzīst - šajā reģionā prezidenta aizmugurei ir liela nozīme.

Latvijai šī vizīte ir kā daļa no sagatavošanās 2015. gada pirmās puses prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē, kuras viena no prioritātēm būs saiknes stiprināšana ar Centrālāziju. Noprotams, ka Latvija kā ES dalībvalsts iecerējusi "profilēties" Centrālāzijas reģionā, apsteidzot arī kaimiņus igauņus un lietuviešus. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) noraida Valsts prezidentam veltītos pārmetumus par viesošanos reģionā, kurā izpratne par demokrātiju krasi atšķiras no Eiropas. "Visas valstis vienā rītā nevar pamosties vienādā izpratnē par to, kas ir liberālā demokrātija," noskalda ministrs un piebilst, ka šeit nelīdz "deklaratīva preses relīžu stila politika", bet gan vajadzīga patiesi nopietna diplomātija.

Latvijas un Uzbekistānas kopējais preču tirdzniecības apgrozījums pērn bija 47 miljoni eiro, uzlabojot sniegumu vairāk nekā par astoņdesmit procentiem. Par vienu no galvenajiem apspriežamajiem projektiem kļuvusi iecere padarīt Latviju par sava veida loģistikas centru uzbeku augļu un dārzeņu nokļūšanai uz eiropiešu galdiem. Savukārt Va/s Uzbekistānas vieglā rūpniecība priekšsēdētājs Haidans Iļhoms Dienai stāsta, ka Uzbekistāna, kas ir pasaules otra lielākā kokvilnas eksportētājvalsts, redz lielu sadarbības potenciālu ar Latviju tekstila jomā. No Iļhoma teiktā noprotams, ka Uzbekistāna varētu kļūt par labu noieta tirgu Latvijā ražotajai apakšveļai. Turklāt, ja produkciju ražotu Uzbekistānā, tiktu atvieglots tās ceļš uz citiem reģiona tirgiem. Uzņēmuma Lauma Fabrics, kura produkcija Uzbekistānā patlaban nav pieejama, ģenerāldirektors Edijs Egliņš Dienai stāsta, ka ticies ar partneriem un panācis vienošanos par sadarbības sākšanu. "Uzbekistānas tirgum ir potenciāls ne tikai sadarbībā ar Lauma Fabrics, bet arī Liepājas veļas ražotājiem, jo Liepājā ir uzkrāta milzīga pieredze krūšturu ražošanā. Uzbekistānā nav nevienas sieviešu veļas ražošanas kompānijas, kas ražotu krūšturus," saka Egliņš.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 2.jūnija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas