Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Francijas prezidenta vizītes laikā Rīgā izveidos "protokola burbuli"

Valsts prezidenta kanceleja ciešā sadarbībā ar Francijas pusi strādā pie "protokola burbuļa" izveidošanas, kas darbosies Francijas prezidenta Emanuels Makrona vizītes laikā, preses konferencē žurnālistiem sacīja kancelejas vadītājs Andris Teikmanis.

Teikmanis pavēstīja, ka "protokola burbulis" paredz, ka, piemēram, nebūs sarokošanās, būs jāvalkā maskas, dokumentus parakstīs katrs ar savu pildspalvu un delegācijas pārvietosies nošķirti.

Valsts prezidenta kancelejas vadītājs uzsvēra, ka vizītes mērķis ir ne tikai attīstīt un uzlabot abu valstu savstarpējās attiecības, bet arī viest drošību sabiedrībā, ka vizīte nerada apdraudējumu iedzīvotāju veselībai un drošībai.

"Diplomātiskās pases esamība kabatā nenozīmē, ka tā var aizvietot vakcīnu, vai arī to var uzskatīt par vīģes lapu pret likumu neievērošanu. Nekādā gadījumā! Likumus ievēros visi," uzsvēra Teikmanis.

Runājot par gaidāmo vizīti, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs norādīja, ka Covid-19 ietekmē ārpolitika nav apstājusies un tā nedrīkst apstāties, jo valstu sadarbībai jānotiek arī pandēmijas laikā. Teikmanis pauda gandarījumu, ka Francijas prezidents ir atsaucies uz Valsts prezidenta Egila Levita uzaicinājumu apmeklēt Latviju, jo iepriekšējā divpusējā vizīte notika 2001.gadā, kad Latviju apmeklēja prezidents Žaks Širaks.

"Mēs esam gandarīti par Latvijas un Francijas attiecību vēsturi, jo prezidents Fransuā Miterāns bija pirmais rietumvalstu līderis, kurš apmeklēja atkal neatkarību atguvušo Latviju 1992.gadā. Tāpat mēs atceramies, ka franču jūrnieki arī ir lējuši savas asinis Neatkarības cīņās 1919.gadā," žurnālistiem sacīja Teikamanis.

Viņš atzīmēja, ka Francija ir bijusi Latvijas sabiedrotā pirms 100 gadiem, Francija bijā tā valsts, kas atzina Latviju "de jure". Tāpat Francija ir tas Eiropas partneris, ar kuru Latvijai ir svarīgi izvērst un attīstīt savstarpējās attiecības. Teikmanis norādīja arīdzan to, ka Francija jau ir devusi nopietnu ieguldījusi Baltijas reģiona drošībā - franču karavīri NATO ietvaros atrodas kaujas grupā Lietuvā.

Valsts prezidenta kancelejas vadītājs uzsvēra, ka Latvijas dialogs ar Franciju ir ļoti laicīgs, jo Eiropas Savienība ir nonākusi pie daudziem jautājumiem, uz kuriem visiem kopā ir jāatbild un tie ir jautājumi, kas skar reģiona drošību, ieskaitot attiecības ar Krieviju un Baltkrieviju.

Tāpat tie ir jautājumi, kas attiecas uz Eiropas nākotni, klimata izmaiņām, Eiropas zaļo kursu. Teikmanis akcentēja, ka ir jautājumi, kas interesē abus prezidentus, proti, demokrātijas attīstība, dialogs ar sabiedrību, sabiedrības ietekmējamība dezinformācijas un sociālo mediju attīstības laikmetā, sabiedrības iesaiste demokrātiskajos procesos un digitālā transformācija.

Oficiālajā vizītē Francijas prezidentu pavadīs trīs ministri - ārlietu, aizsardzības un Eiropas lietu ministrs. Makrons tiksies ne tikai ar Levitu, bet arī Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV).

Kā žurnālistiem pavēstīja Francijas vēstniece Aurēlija Ruajē - Gunēna, vizīte ir kā draudzības žests, turklāt Makronu uz Latviju pavadīs arī viņa kundze Brižita Makrona. Vēstniece norādīja, ka tas ir rets notikums, jo šādām vizītēm Francijas prezidenta kundze parasti nepievienojas.

"Raugoties no protokola viedokļa, dažāda līmeņa valsts vizītēs prezidenta kundzei ir jāpiedalās, bet oficiālajās vizītēs, kādā tā būs Latvijā, tas nav obligāti. Tomēr Makrona kundze ieradīsies," skaidroja Ruajē - Gunēna.

Viņa pavēstīja, ka Francijas delegāciju veidos ne tikai trīs ministri, bet arī seši parlamenta pārstāvji un eiroparlamentārieši. Tāpat delegācijas sastāvā būs arī kultūras nozares pārstāvji, piemēram, mākslinieki vai rakstnieki, kuriem ir īpaša saikne ar Latviju.

Vēstniece akcentēja, ka Francija un Latvija 2008.gadā parakstīja vienošanos par partnerību un vienošanās tiek atjaunota ik pēc četriem gadiem, parakstot jaunus rīcības plānus, tādējādi izveidojot darbības virzienus gan Eiropas kontekstā, gan multilaterālajā kontekstā.

Patlaban aktualitāte ir rīcības plāns, kas tika parakstīts 2018.gadā Parīzē, kad Baltijas valstu simtgades svinību laikā Parīzē ieradās ievērojama Latvijas delegācija. Vēstnieces ieskatā, šis ir svarīgs brīdis, lai apspriestos ar Latvijas partneriem.

"Aktuāls ir Eiropas Savienības Atveseļošanās plāns un jāņem vērā, ka Francija īstenos savu prezidentūru Eiropas Savienības padomē 2020.gadā. Tāpat ir ārkārtīgi svarīgi runāt par abu valstu saistībām, runājot par multilaterālismu, kas zināmā mērā apdraudēts," uzsvēra vēstniece, norādot, ka dialogs starp valstīm, kurām ir vienādas vērības, ir ārkārtīgi nozīmīgs.

Pievēršoties jautājumam par vizītes organizēšanu pandēmijas laikā, vēstniece apliecināja, ka Francijas delegācija grasās skrupulozi ievērot visas Latvijas atbildīgo iestāžu prasības un šajā jautājumā Francijas delegācija nesaskata nekādas grūtības.

LETA jau vēstīja, ka Makrona oficiālā vizīte Latvijā notiks no 29.septembra līdz 30.septembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas