Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Fridmanu prasībā pret Luksemburgu pārstāvēs Lielbritānijas bijušā premjera sieva Šerija Blēra

Mihailu Fridmanu prasībā pret Luksemburgu par miljardu dolāru lielu kompensāciju saistībā ar viņa aktīvu iesaldēšanu Eiropas Savienības (ES) sankciju dēļ pārstāvēs viena no Lielbritānijas pazīstamākajām advokātēm, bijušā premjerministra Tonija Blēra sieva Šerija Blēra, ziņo The Telegraph.

Mihails Fridmans otrdien, 13.augustā, iesniedzis 16 miljardus ASV dolāru prasību pret Luksemburgu par tās lēmumu iesaldēt viņa aktīvus pēc tam, kad viņš tika iekļauts ES sankciju sarakstā. Viņa advokātu skaitā ir arī Šerija Blēra, kas Apvienotajā karalistē saņēmusi balva par mūža ieguldījumu par ieguldījumu un darbu jurista profesijā un dzimumu līdztiesības veicināšanā, un viņas vadītais juridiskais birojs “Omnia Strategy” *.

Juridiskais strīds tiks izskatīts Honkongas Starptautiskajā arbitrāžas centrā.

Tiesai iesniegtajos dokumentos teikts, ka Krievijas un Izraēlas uzņēmējs Fridmans cietis pastāvīgus zaudējumus pēc tam, kad Luksemburga pret viņu ieviesa nepatiesas un nepamatotas ES sankcijas. Kā norāda viņu pārstāvošie advokāti, ES sankcijas tika piemērotas bez pienācīga procesa un viņa aktīvi joprojām ir iesaldēti, liedzot viņam tos pārvaldīt vai gūt no tiem labumu. Luksemburgai tiek prasīts izmaksāt “kompensāciju, pamatojoties uz viņa ieguldījumu patieso tirgus vērtību”, kas “saskaņā ar piesardzīgām aplēsēm paredzama ne mazāka kā 16 miljardi ASV dolāru”.

Fridmans arī izteicies, ka Luksemburga sankciju aizsegā piedalījās “patvaļīgās raganu medībās” pret turīgiem Krievijas uzņēmējiem ar ieguldījumiem ES. Pēc Fridmana teiktā tādējādi tiek pārkāpta vienošanās, ko Luksemburga 1989.gadā noslēdza ar bijušo Padomju Savienību.

Laikraksts “Luxembourg Times” informē, ka tā ir pirmā šāda veida arbitrāžas lieta, ar kuru Luksemburga saskārusies saskaņā ar 1989. gada līgumu starp šo valsti, Padomju Savienību un Beļģiju, un kas aizsargā ieguldītāju aktīvus pret ekspropriāciju, nacionalizāciju vai “jebkādiem citiem pasākumiem ar līdzīgu iedarbību”. Tāpat laikrakstā norādīts, ka Fridmana pieprasītās kompensācijas apmēra summa ir lielāka nekā puse no Luksemburgas gada budžeta šim gadam. Saskaņā ar Luksemburgas valdības preses pārstāvja pausto: “Pašlaik valdība kopā ar saviem juridiskajiem konsultantiem analizē prasību un turpmākos soļus.”

Lielāko daļu Fridmana aktīvu un ieguldījumu pārvalda uzņēmumi, kas reģistrēti Luksemburgā. To vidū ir arī ieguldījumu sabiedrība “Letter One”, kurai pieder veselības un labsajūtas preču mazumtirdzniecības tīkls “Holland & Barrett”. Tiek apgalvots, ka aktīvu pārvaldītājs sankciju dēļ ir reģistrējis 6,5 miljonus ASV dolāru lielus zaudējumus. Viens no “Letter One” līdzīpašniekiem ir arī Latvijas pilsonis Pēteris Avens.

Kā paziņojis Pētera Avena advokāts Jānis Kārkliņš, miljardieris Pēteris Avens nav pievienojies Fridmana prasībai pret Luksemburgu, taču kopīgi ar advokātiem nopietni analizē prasību iesniegšanas iespēju tajās jurisdikcijās, kur viņš ir cietis finanšu zaudējumus.

Eiropas Savienības Vispārējā tiesa šā gada aprīlī atcēla ES padomes lēmumu par Pēterim Avenam un Mihailam Fridmanam noteiktajām ES sankcijām laikposmā no 2022. gada februāra līdz 2023. gada martam. ES Vispārējā tiesa konstatēja, ka iemesli, kāpēc viņiem tika piemērotas sankcijas, nebija pamatoti, un līdz ar to arī viņu iekļaušana sankciju subjektu sarakstā bijusi nepamatota.

*Omnia Strategy ir starptautisks advokātu birojs, kas specializējas strīdu novēršanā un risināšanā visā pasaulē. Advokātu birojs norāda, ka viena no tās spēcīgākajām kompetencēm ir investīciju strīdu risināšana starptautiskajās arbitrāžās.

Kā norādīts advokātu biroja mājaslapā, tas pēdējos gados sniedzis atbalstu Albānijas, Malavi, Melnkalnes un citu valstu valdībām, kā arī virknei privātpersonu sarežģītu strīdu risināšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas