Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Gada nogalē varētu būt gatavs administratīvi teritoriālās reformas izvērtējums

Šā gada nogalē varētu būt gatavs administratīvi teritoriālās reformas izvērtējums, informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP). Viņš komentāros par izvērtējumu bija visai skops, vien norādot, ka "izvērtējums ir procesā".

Ministrs arī izteica prognozes, ka, iespējams, šis izvērtējums būs gatavs ātrāk par gada nogali. "Bet procesā tas ir. Tas ir vienīgais, ko es šobrīd varu pateikt," viņš noteica.

Jāatgādina, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija 2012.gadā plāno izvērtēt pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas norisi un tās rezultātu reālo ietekmi, uz šī izvērtējuma bāzes sagatavojot arī pamatotu un argumentētu analīzi un priekšlikumus nepieciešamajām izmaiņām.

Pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas norises un rezultātu izvērtēšanā tiks ņemti vērā arī pērn veiktās tautas skaitīšanas dati.

Šī procesa laikā plānots izvērtēt reformas sasniegumus, atbilstību izvirzītajiem mērķiem un pašreizējai reālajai situācijai. "Tiks ņemti vērā arī tautas skaitīšanas dati, bet tas nebūs tik vienkārši, ka konstatēs, ka novados ir maz iedzīvotāju un tāpēc tie jāapvieno," teica Sprūdžs, piebilstot, ka piespiedu apvienošana nebūtu pieļaujama.

Līdzšinējā pieredze, apmeklējot reģionus, tiekoties ar pašvaldību vadītājiem un pārrunājot šos jautājumos dažādos forumos, diezgan skaidri parāda, ka plānošanas reģionu robežas tiešām neatbilst vēsturiskajam dalījumam, turklāt tās nav arī ekonomiski un sociāli pamatotas. Acīmredzot virsroku pār šiem argumentiem savulaik ņēmušas politiskās ambīcijas, iepriekš norādīja ministrs.

Pēc Sprūdža domām, īpaša uzmanība noteikti jāpievērš nelielajiem novadiem, kuru kapacitāte pašlaik neļauj nodrošināt visu to iespēju un pakalpojumu pieejamību, kādi iespējami lielākajās pašvaldībās.

"Lai gan mērķis - visi iedzīvotāji var saņemt līdzvērtīgu pakalpojumu apjomu un kvalitāti neatkarīgi no vietas, kur viņi dzīvo, - tika izvirzīts kā viens no reģionālās reformas pamatuzdevumiem, realitāte liecina, ka tas sasniegts tikai daļēji, tāpēc uzskatu, ka nepieciešams meklēt un, galvenais, atrast mehānismus, kā esošo situāciju mainīt/uzlabot," uzskata ministrs.

Jau ziņots, ka Latvijā 2011.gada 1.martā bija 2 067 887 iedzīvotāji, liecina 2011.gadā veiktās tautas skaitīšanas provizoriskie dati. Latvijas iedzīvotāju skaits kopš 2000.gada tautas skaitīšanas samazinājies par 13% jeb aptuveni 309 000 cilvēku. Iepriekšējā - 2000.gada - tautas skaitīšanā Latvijā tika reģistrēti 2 377 385 iedzīvotāji.

Visvairāk - par 21,1% - kopš 2000.gada iedzīvotāju skaits samazinājies Latgalē, seko Vidzeme ar 17,5% samazinājumu. Savukārt vispozitīvākās tendences vērojamas Pierīgā, kur iedzīvotāju skaits audzis par 3,2%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas